. Ma Ervin napja van.
Mindig nyíló virágok
2018-02-23 02:10:11
Mindig nyíló virágok

Mindig nyíló virágok

Mindig nyíló virágok címmel nyílik   időszakos kiállítás a  Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán, a kiállított tárgyak Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia páratlan értéket képviselő néprajzi örökségének egy részét képezik.

A Mindig nyíló virágok című kiállításon a látogató a textíliák mellett az ornamentikus díszítés motívumait hordozó csodaszép kerámiatárgyakban és festményekben is gyönyörködhet. A tárlat megidézi azt a kulturális és történeti hátteret, ami a Zsolnay nővéreket körülvette, és ami Terézt a népi tárgyak gyűjtésére inspirálta. A múzeum további célja, hogy e különleges tárgycsoport eredetét és használatával kapcsolatos kutatás eddigi eredményeit is megismertesse a nagyközönséggel.

A tárlat címe jelképezi a népművészet örök virágait, a főkötők hímzésén látható ornamentikus díszítést, amely évszázadok távlatából is legszebb virágaiban pompázik. Ugyanakkor vonatkozik azokra az asszonyokra is, akik mint női princípiumot viselték egykor e főkötőket. A népi kultúra a virágot a leány, a nő megfelelőjeként jeleníti meg, leggyakrabban rózsaként, violaként, tulipánként tűnik fel a népnyelvben és a nép által énekelt dalokban. Továbbá jelképesen „mindig nyíló virágokként” tekinthetünk a Zsolnay nővérekre is: Júlia és Teréz munkássága, művészete és hagyatéka ma is érték.

Zsolnay Teréz – az 1870-es években kezdődő – gyűjtéseinek köszönhetően mintegy 10.000 darab népi textil és 150 népi kerámia maradt ránk örökül, amelyek a magyar és nemzetiségi népi kultúra egykori tárgyi világát, népművészeti forma- és mintakincsét tárják elénk. Ez az anyag a második világháborút követően, 1949 decemberében került Mattyasovszky-Zsolnay Margit kérésére (letétbe) a Pécsi Néprajzi Múzeumba – ennek köszönhetően Magyarország második legnagyobb múzeumi népi textilgyűjteménye jött létre. A múzeum úgynevezett „Zsolnay-gyűjteményének” egy részét képezik a kiállításunkon bemutatott főkötők, amelyek kivételességük, archaikus mivoltuk okán nehezen sorolhatók be a hagyományos néprajzi kategóriákba – s talán éppen ezért nem került sor azonosításukra, konzerválásukra, publikálásukra és bemutatásukra sem.

A kiállítás  július 31-ig tekinthető meg.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>