. Ma Ervin napja van.
Munkácsy a Zsolnay Negyedben
2019-05-17 02:41:38
Munkácsy a Zsolnay Negyedben

Munkácsy a Zsolnay Negyedben

A legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény lesz látható Pécsett május 17-től november 10-ig  a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

A kiállítást szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ezzel a tárlattal tiszteleg a 175 éve született festőóriás előtt. A kiállított alkotások Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójának részei, ami a legjelentősebb értéket képviselő Munkácsy-magángyűjtemény, egyben a legátfogóbb is, ugyanis a festő életművének valamennyi szakaszából őriz alkotásokat. Része az Ásító inas (1896), ami a legismertebb magyar festmények egyike, reprezentálva Munkácsy korai periódusát. A művész pályaívét követve találhatók benne még bibliai témájú művek, szalonzsánerek és a késői melankolikus tájképek egyaránt.
 
A pénteken nyíló tárlaton 58 alkotás és közel 20 fotó - Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fényképek - láthatók. kiállított képek közül három most először lesz látható. Ilyen a Műteremben V. című kép, ami a festő "Műterem" sorozatába illeszkedik. A téma kidolgozása során Munkácsy több előképet, tanulmányt készített, különösen nagy hangsúlyt fektetve a színfoltok kifejező, expressszív kezelésére. Most először lesz látható a az Éjszakai csavargók című képhez  készült tanulmány és Halmi Artúr: Munkácsy Mihály Párizsi műtermében című alkotása is. Ugyancsak ebbe a sorba illeszkedik hat korábban soha ki nem állított rajz ia, közöttük egy nagyon korai időszakból származó kompozíciós vázlat, egy késői önarckép,  vagy Liszt Ferenc arcképe és a Golgotához készített vázlatok.  

Külön színfoltja a kiállításnak a festőt  ábrázoló, más ismert művészek – például Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János – által készített alkotások csoportja. Különlegességét  adja még az is, hogy a
 
Munkácsy Mihály (1844-1900) művészete elismertségnek örvendett itthon és külföldön egyaránt. Műtermében arisztokraták, uralkodóházak tagjai, korának legnevesebb művészei is megfordultak. Zsolnay Vilmos és Munkácsy Mihály kortársak voltak és mind a ketten jelentőset alkottak a saját szakterületükön.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>