. Ma Ervin napja van.
Múzeumok Őszi Éjszakája idén is
2016-09-16 11:29:43
Múzeumok Őszi Éjszakája idén is

Múzeumok Őszi Éjszakája idén is

Előadások, kirándulások, új kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és más különlegességek sora várja a pécsieket a Múzeumok Őszi Fesztiválján 2016-ban.


Ahogy minden esztendőben, a Janus Pannonius Múzeum idén is saját programsorával csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Már a hivatalos kezdet előtt három felvezető programmal csábítják a látogatókat egy-egy sétára. Szeptember 16-án Varga Szabolcs történész vezetésével a belvárosi török emlékeket tekinthetik meg, majd  két régész   - szeptember 23-án dr. Kárpáti Gábor,  szeptember 30-án Gábor Olivér - segítségével a középkori és a még régebbi Pécset ismerhetik meg alaposabban az éedeklődők. A túrák 16.00 órakor indulnak a Széchenyi térről , a Régészeti Múzeum épülete elől.


Szeptember 20-án 17.00 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt a Hittel és irgalommal című, szentképeket, szakrális és egyháztörténeti dokumentumokat bemutató kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Az ünnepélyes megnyitó  maga is különleges lesz, hiszen a Szent Mór Iskolaközpont Kórusa ad egyházzenei koncertet.


A közel két hónap során lesz színházi előadás szeptember 29.-én a Várostörténeti Múzeumban Bennünk élő varázslatok címmel, valamint a Mecsek Egyesülettel együttműködve, a civil szervezet történetét bemutató kiállítás záróprogramjaként jubileumi városismereti vetélkedő és kincskeresés (október  elsején.  ifjúsági (általános és középiskolás), felnőtt és családi kategóriában. Október 8-án Hosszúhetényt és Püspökszentlászlót érintő Mindszenty emléktúrára kerül sor. Tillai Gábor történész főmuzeológus vezetésével az aradi vértanúk  emlékére október 6-án három alkalommal  is megemlékezést tartanak, ugyancsak ő vezeti majd október elsején a Janus Pannonius Múzeum Káptalan utcai kertjeiben a zenés-irodalmi sétát.


Október 8-án  Csontváry- múzeumban a Természettudományi Osztály  komplex családi ismeretterjesztő délelőtt keretében biztatja alkotásra a fiatal látogatókat. Ezen a napon zárul a Kövekbe rejtett múlt – ősmaradványok a Mecsekben és környékén című kiállítás a Természettudományi Múzeumban, ahol családi múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés, kézműves programok is várják az érdeklődőket, továbbá az Állatok Világnapjához kapcsolódó állatsimogató, és a Geotóp naphoz kötődő kövület-bemutató is less.

A Janus Pannonius Múzeum is csatlakozik a Mozaik Múzeumtúra országos roadshowjához, így október 8-án  egyebek mellett  szakmai és rendhagyó tárlatvezetések lesznek, hat helyszínen  pedig kreatív irodalmi és képzőművészeti programok várják az érdeklődőket, amelyeken  fellép Háy János és Beck Zoli .


Aki esetleg az október nyolcadikai programról lemaradna, az október 15-én 16.00-18.00 óra között a JPM Modern Magyar Képtárában rendhagyó tárlatvezetésen vehet részt. A Képtár anyagát a tárlat egyes helyiségeiben jelmezbe bújtatott amatőr színészek mutatják be. Október 22-én (10.00-13.00) a JPM Vasarely Múzeumban Victor Vasarely saját tervezésű játékának alapötletét felhasználva alkothatják meg egyedi műveiket általános- és középiskolás látogatók op-art stílusban.


A töretlen népszerűség miatt idén is megnyílnak  a középkori káptalani lakóházak pincekapui  október 11-én és 18-án öt alkalommal (10.00; 11.00; 14.00; 15.00; 16.00), s bárki  kalandozhat  ekkor a misztikus földalatti világban. Különlegesnek ígérkezik az Erdei gombász hétvége (október 14-15-16.), mely kalandos ismerkedés a Mecsek és a közeli Dráva-sík erdeinek ehető és mérgező gombáival. Hasonlóképpen nem mindennapi élményeket kínál a Természettudományi Osztály Földön, vizen… című három napos programsorozata is (november 2-4.), amelynek során a részvevők  a két őselem körül tesznek kalandozást az őszi szünetben. Az érdeklődők a nem formális tanulás eszközével  - múzeumpedagógiai foglalkozások, kirándulás - építenek szellemi hidat a néphagyományok, természeti értékek és történelmi emlékek között. November 4-én pedig a diákok túrát tesznek, amelynek célja a kulturális és természeti értékek párhuzamos bemutatása a Jakab-hegyen és annak környékén.


A Néprajzi Múzeumban Balogh János és Gunszt Andrea Hegyaljától Tótországig -Tánchagyományok és táncos népszokások a történelmi Baranyában kötet második részét mutatják be október 27-én (15.00), majd ugyanott november 3-án (16.00) megnyílik az "Idegen ég alatt - Oroszföldön meggyötörve..." című kiállítás, ami a szovjet kényszermunkára elhurcolt magyarországi fiataloknak állít emléket. November 10. és 12. között a málenkij robothoz kapcsolódóan  a museum, az egyetem és a Koch Valéria Magyar-Német Nyelvű iskolaközpont  nemzetközi konferenciát szervez.


A  Néprajzi Múzeumban őszbúcsúztató program (november 12.) várja az érdeklődőket, amelynek részeként aznap a Szent Márton túra részvevői a Via Sancti Martini baranyai szakaszának egy részét járják be. November 13-án ugyancsak a Néprajzi Múzeumban a hathetes adventi programsorozat nyitórendezvényeként meggyújtják az első adventi gyertyát.

Utoljára frissítve: 2016-09-16 12:00:05

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>