. Ma Zita napja van.
Negyvenöt éve már Focusban
2022-09-22 21:28:22
Negyvenöt éve már  Focusban

Negyvenöt éve már Focusban

Több mint 80 fotót vonultat fel Negyvenöt év Focusban címmel a Pécsi Galériában megnyílt  tárlat, amelyek az embert és környezetét helyezik a középpontba.

Az 1970-es évek mindinkább kiüresedő hazai fotóművészetében több, fiatalokból álló csoportosulás igyekezett új tartalmakat hordozó megújult formavilágot létrehozni. Egyik meghatározó formáció közülük a pécsi Focus csoport volt, amelyet 1977-ben dr. Lajos László fotóművész alapított. Az 1970-es évek végétől kezdődően a csoport szinte folyamatosan szerepelt itthoni és külföldi tárlatokon, a tagok pályázatokon, nemzetközi fotós táborokban, vitaesteken vettek aktívan részt, és szereztek maguknak komoly elismerést az európai fotóművészetben. A csoport az elmúlt közel fél évszázad során folyamatosan Pécshez kötődő műhelyként volt képes fenntartani önállóságát.

Az utóbbi időben sem tétlenkedtek, az elmúlt évek „termése” között változatos helyszíneken – Pécsi Galéria, Eszék, Párizs, Belgrád, Nick Galéria – tartott tárlatok és albumok is szerepelnek.

Megalakulásuk után 45 évvel ismét mérföldkőhöz érkeztek, és új munkákkal jelentkeznek. Látszatra külön-külön témát dolgoznak fel, ám elmélyedve láthatjuk, hogy mindenki az emberre és környezetére fókuszál.

A tárlaton Borbély Tamás Lenyomatok, Harnóczy Örs Városi bagatell, Kálmándy Pap Ferenc Útszéli történetek, míg Marsalkó Péter Élet című  fotósorozatai  láthatók.

Utoljára frissítve: 2022-09-22 21:33:52

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>