. Ma Zalán napja van.
Negyvenöt éve már Focusban
2022-09-22 21:28:22
Negyvenöt éve már  Focusban

Negyvenöt éve már Focusban

Több mint 80 fotót vonultat fel Negyvenöt év Focusban címmel a Pécsi Galériában megnyílt  tárlat, amelyek az embert és környezetét helyezik a középpontba.

Az 1970-es évek mindinkább kiüresedő hazai fotóművészetében több, fiatalokból álló csoportosulás igyekezett új tartalmakat hordozó megújult formavilágot létrehozni. Egyik meghatározó formáció közülük a pécsi Focus csoport volt, amelyet 1977-ben dr. Lajos László fotóművész alapított. Az 1970-es évek végétől kezdődően a csoport szinte folyamatosan szerepelt itthoni és külföldi tárlatokon, a tagok pályázatokon, nemzetközi fotós táborokban, vitaesteken vettek aktívan részt, és szereztek maguknak komoly elismerést az európai fotóművészetben. A csoport az elmúlt közel fél évszázad során folyamatosan Pécshez kötődő műhelyként volt képes fenntartani önállóságát.

Az utóbbi időben sem tétlenkedtek, az elmúlt évek „termése” között változatos helyszíneken – Pécsi Galéria, Eszék, Párizs, Belgrád, Nick Galéria – tartott tárlatok és albumok is szerepelnek.

Megalakulásuk után 45 évvel ismét mérföldkőhöz érkeztek, és új munkákkal jelentkeznek. Látszatra külön-külön témát dolgoznak fel, ám elmélyedve láthatjuk, hogy mindenki az emberre és környezetére fókuszál.

A tárlaton Borbély Tamás Lenyomatok, Harnóczy Örs Városi bagatell, Kálmándy Pap Ferenc Útszéli történetek, míg Marsalkó Péter Élet című  fotósorozatai  láthatók.

Utoljára frissítve: 2022-09-22 21:33:52

További híreink
Terítéken a bárányhús
Március 31-én és április 1-jén országszerte majd félszáz étteremben Bárány Napokat tartanak.
2023-03-30 02:56:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fragmentált képarchitektúrák
Ifj. Ficzek Ferenc kiállítása látható a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában Pécsen.
2023-03-28 22:07:56, Hírek, Környezetünk Bővebben
A tavasz biztos jele az óraátállítás
Beköszöntött a tavasz, ezzel együtt március 26-án, vasárnap hajnali 2 óráról 3 órára állnak át automatikusan a digitális órák, az analóg készülékeket pedig egy órával kel...
2023-03-25 02:58:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bükösdi Kálmán, Dechandt Antal és Szilágyi Szilárd „Silaro” közös kiállítása látható Pécsen.
Bővebben >>