. Ma Géza napja van.
Nemzetünk hímes tojásai 2021
2021-02-21 18:59:43
Nemzetünk hímes tojásai 2021

Nemzetünk hímes tojásai 2021

Egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutatják a magyarok lakta területekről érkező hímes tojásokat.

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész a Zsolnay Örökségkezelővel együttműködve a böjt kezdetén indította el kezdeményezését a húsvétra készülve. A Kárpát-medencében több száz éves hagyomány, hogy a lányok-asszonyok elkészítik saját hímes tojásaikat. Húsvétkor az otthoni tojásfestésre a járványhelyzetben is van lehetőség, ezért a saját készítésű hímes tojások bemutatására és népszerűsítésére vállalkozik a Nemzetünk hímes tojásai 2021 program.

A felhívásra jelentkezhetnek gyerekek és felnőttek, amatőrök és hozzáértők is. A hímes tojások készülhetnek hagyományos népi technikával vagy bármilyen más módon. Személyenként egy tojással lehet részt venni a programon.

A törékeny tojásokat készítőik a postára adás helyett fotón örökíthetik meg azokat, mégpedig úgy, hogy a  hímest tojást a tenyerükben tartva fényképezik le, ezzel  is kifejezve, saját kezűleg készítették. A fotók beérkezési határideje március 25.

A beérkezett alkotásokból virtuális képsorozat készül, amely megmutatja, hogy 2021-ben milyen hímes tojások készültek a magyarok lakta területeken. Emellett a képek megtekinthetők lesznek húsvétkor a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán is.

Utoljára frissítve: 2021-02-21 19:01:50

További híreink
Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
Az épületek mozgásából eredő környezeti katasztrófák megelőzését segíthetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán zajló kutatások.
2021-02-23 21:21:23, Hírek, Környezetünk Bővebben
Megkezdődött a faszobrok restaurálása
A mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, hanem egész hazánk számára fontos feladat.
2021-02-20 13:56:16, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés
A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával együttműködésben indította el a Környezettudatos Készházépítés fakultatív tantárgyat az Építési Vállalkozók Orszá...
2021-02-19 19:09:01, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását két fiatalkorú fiúnak és egy fiatal férfinek fel...
Bővebben >>