. Ma Csilla napja van.
Nemzetünk hímes tojásai 2021
2021-02-21 18:59:43
Nemzetünk hímes tojásai 2021

Nemzetünk hímes tojásai 2021

Egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutatják a magyarok lakta területekről érkező hímes tojásokat.

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész a Zsolnay Örökségkezelővel együttműködve a böjt kezdetén indította el kezdeményezését a húsvétra készülve. A Kárpát-medencében több száz éves hagyomány, hogy a lányok-asszonyok elkészítik saját hímes tojásaikat. Húsvétkor az otthoni tojásfestésre a járványhelyzetben is van lehetőség, ezért a saját készítésű hímes tojások bemutatására és népszerűsítésére vállalkozik a Nemzetünk hímes tojásai 2021 program.

A felhívásra jelentkezhetnek gyerekek és felnőttek, amatőrök és hozzáértők is. A hímes tojások készülhetnek hagyományos népi technikával vagy bármilyen más módon. Személyenként egy tojással lehet részt venni a programon.

A törékeny tojásokat készítőik a postára adás helyett fotón örökíthetik meg azokat, mégpedig úgy, hogy a  hímest tojást a tenyerükben tartva fényképezik le, ezzel  is kifejezve, saját kezűleg készítették. A fotók beérkezési határideje március 25.

A beérkezett alkotásokból virtuális képsorozat készül, amely megmutatja, hogy 2021-ben milyen hímes tojások készültek a magyarok lakta területeken. Emellett a képek megtekinthetők lesznek húsvétkor a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán is.

Utoljára frissítve: 2021-02-21 19:01:50

További híreink
Online stand-up fizika show
Látványos, humoros és tanulságos online stand-up fizika show-t tartott a Zsolnay Örökségkezelő.
2021-04-22 01:47:53, Hírek, Környezetünk Bővebben
Szociális munka és szociális ökológia
Német, cseh, olasz, francia és magyar hallgatók vesznek részt azon az ökológiai felelősség kultúrájáról szóló képzésen, amely az EDUC (European Digital UniverCity) európa...
2021-04-21 19:34:52, Hírek, Környezetünk Bővebben
Szinte a valóságossal azonos zenei élmény
Magyarországon élő koncertfelvételeknél nem megszokott, a valódi koncertélményt minden eddiginél jobban megközelítő technikával varázsol fantasztikus hangulatú online kon...
2021-04-20 14:58:51, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság már nem elég a szlogenek szintjén célokat kitűzni a környezetvédelem terén, komoly tettekre, beruházá...
Bővebben >>