. Ma Ervin napja van.
NeRok a nemzetiségekért
2015-11-29 21:49:35
NeRok a nemzetiségekért

NeRok a nemzetiségekért

Ünnepélyes keretek között adták át a pécsi központú Nemzetiségi–Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok) intézményeit vasárnap a projekt központi épületében, a Gandhi Gimnáziumban.

Az egész napos rendezvény a keretében az intézmény diákjai kipróbálhatták az egyedülálló videó- és hangstúdiót, a 3D-s technikával felszerelt Leonar3do termet,  a korszerű eszközökkel berendezett nyelvi labort. Volt nyilvános forgatás és a Kultúrkaraván mobil színpadon fellépett a Group’n’Swing zenekar.

A Társadalmi infrastruktúra operatív program keretében  844 millióból, uniós támogatással megvalósult Nemzetiségi–Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok) négy Baranya megyei településen - Pécsett, Komlón, Nagynyárádon, Alsószentmártonban - létrejött intézményhálózatot foglal magában. Ezek a legmodernebb eszközökkel  felszerelt és korszerű a kulturális és az oktatási szolgáltatásokat nyújtó  intézmények egyaránt programot kínálnak  a különféle nemzetiségeknek, közösségeknek és korosztályoknak, kiemelten a gyerekeknek, a fiataloknak és romáknak. A projekt keretében beszerzett mozgószínpaddal, a Kultúrkaravánnal együtt az öt részből álló hálózat a pécsi központú Gandhi Nonprofit Kft. égisze alatt működik majd.

A Gandhi Gimnázium ad otthont a Kreatív Digitális Információs és Alkotóközpontnak, amely magába foglalja a 28 férőhelyes nyelvi labort, a professzionális és a régióban egyedülálló videó- és hangstúdiót, a hozzátartozó vágószobával és hangtechnikai raktárral, illetve egy háromdimenziós technikát alkalmazó 18 férőhelyes Leonar3do bemutató és oktatótermet, ahol  lehetőség nyílik az internetes csatlakozásra is. A beruházás eredményeként a gimnázium földszintjén új terek jöttek létre. A korszerű kivitelezési munkának köszönhetően a felújított helyiségek akadálymentesek, ahogyan az épület előtt kialakított új parkolóhely is.

A NeRok működteti majd az új Digitális Könyvtár- és Dokumentumtárat, amelynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a nemzetiségekkel/romákkal kapcsolatos szépirodalmi, képzőművészeti, nyelvészeti, társadalomtudományi művek, könyvek és média tartalmak összegyűjtésére, meghatározott paraméterek mentén történő rendezésére és hozzáférhetővé tételére.

Komlón a Nemzetiségek Házában egyebek mellett az ott élő nemzetiségek tehetséges gyermekeinek specifikus és integrált tehetségfejlesztésére, valamint a régió nemzetiségi hagyományait ápoló együtteseinek bemutatkozására nyílik lehetőségek. Az Alsószentmártonban, az egykori iskolában kialakított Oktatási és Kreatív Alkotóház lehetőséget teremt a nem formális és informális oktatási programok, továbbképzések, valamint  nemzetiségi, kulturális és közösségteremtő rendezvényeknek megtartására. Nagynyárádon a tájházban kapott  helyet a Német Nemzetiségi Kiállítás és Élményközpont.  Az átépítés során új kiállító és közösségi terek jöttek létre, valamint egy informatikai eszközökkel felszerelt multifunkciós termet  is kialakítottak. A projekt ötödik pillére a Kultúrkaraván nevet viselő, az ország bármely településén felállítható,  a legmodernebb audiovizuális, fény-, stúdió-, hang- és színpadtechnikai eszközökkel rendelkező mobil színpad.

Utoljára frissítve: 2015-11-29 21:56:13

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>