. Ma Cecília napja van.
Olcsóbban működtethető óvodák
2018-11-02 22:56:53
Olcsóbban működtethető  óvodák

Olcsóbban működtethető óvodák

Két baranyai óvodában – Komlón és Szederkényben – is gazdaságosabbá tették az energia-felhasználást.

Tovább folytatódik az önkormányzati tulajdonú  épületek energetikai korszerűsítése Komlón. A kilenc ingatlant, közte több óvodát is érintő projekt több mint 155 millió forintból, teljes egészében uniós forrásból készül el a következő másfél évben. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatás felhasználásával többek között napelemes rendszereket telepítenek több épültre is, köztük a város valamennyi óvodájára. A 3-9 kWp közötti teljesítményű napelemekkel jelentősen csökkenthető az épületek energiafelhasználása, ami a városnak pénzben is érdemi megtakarítást hoz majd.

Szederkényben szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert  uniós források felhasználásával került sor az óvoda épületének energetikai korszerűsítésére. A település önkormányzata és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciuma a munkálatokra 71,45 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, amelynek eredményeként az épület éves energiafelhasználása és üzemeltetési költsége, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátása várhatóan jelentősen csökken majd.

Az óvoda  épülete  már nem felelt meg a mai kor hő-technikai követelményeinek, elavult volt a fűtési és  a világítási rendszere is, ami együttesen jelentősen megnövelte az intézmény fenntartási költségeit.

A közelmúltban az óvoda épületének tetején - a gazdaságosabb működtetés érdekében - napelemes rendszert  építettek ki, ennek következő lépéseként került sor a fűtési rendszer korszerűsítésére. Ennek részeként a kazánházba termosztáttal felszerelt kondenzációs fali-kazánt telepítettek, a radiátorokat termosztatikus szelepekkel látták el. Hőszigetelő burkolattal látták el az épület falait, valamint a padlás- és pincefödémet is. E mellett az óvoda minden helyiségében modern, LED-es világítási rendszert építettek ki.

Utoljára frissítve: 2018-11-02 22:59:07

További híreink
Mecseki tigris, volt, vagy mégsem?
Független színházi alkotókkal együttműködve hozta létre a Pécsi Nemzeti Színház a Mecseki tigris, vagy amit akartok című előadását.
2018-11-17 02:46:09, Hírek, Környezetünk Bővebben
Sokszínű fugaformák
Első alkalommal írt ki design tervpályázatot két építőipari cég egyedi,újszerű fugaformák készítésére képzőművészek, designerek, formatervezők részére.
2018-11-11 21:44:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
A Tündérkert ezüstje Pécsett
Különleges leletanyag – többek között a Tündérkert ezüstje nevet viselő 220 darabból álló, XVI-XVII. századi erdélyi tallérgyűjtemény – szerepel a Fejedelmi kincsek cím...
2018-11-08 23:08:31, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Önkéntesek festettek mesefigurákat a szigetvári kórház gyermekosztályának falaira.
Bővebben >>