. Ma Ervin napja van.
Olcsóbban működtethető óvodák
2018-11-02 22:56:53
Olcsóbban működtethető  óvodák

Olcsóbban működtethető óvodák

Két baranyai óvodában – Komlón és Szederkényben – is gazdaságosabbá tették az energia-felhasználást.

Tovább folytatódik az önkormányzati tulajdonú  épületek energetikai korszerűsítése Komlón. A kilenc ingatlant, közte több óvodát is érintő projekt több mint 155 millió forintból, teljes egészében uniós forrásból készül el a következő másfél évben. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatás felhasználásával többek között napelemes rendszereket telepítenek több épültre is, köztük a város valamennyi óvodájára. A 3-9 kWp közötti teljesítményű napelemekkel jelentősen csökkenthető az épületek energiafelhasználása, ami a városnak pénzben is érdemi megtakarítást hoz majd.

Szederkényben szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert  uniós források felhasználásával került sor az óvoda épületének energetikai korszerűsítésére. A település önkormányzata és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciuma a munkálatokra 71,45 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, amelynek eredményeként az épület éves energiafelhasználása és üzemeltetési költsége, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátása várhatóan jelentősen csökken majd.

Az óvoda  épülete  már nem felelt meg a mai kor hő-technikai követelményeinek, elavult volt a fűtési és  a világítási rendszere is, ami együttesen jelentősen megnövelte az intézmény fenntartási költségeit.

A közelmúltban az óvoda épületének tetején - a gazdaságosabb működtetés érdekében - napelemes rendszert  építettek ki, ennek következő lépéseként került sor a fűtési rendszer korszerűsítésére. Ennek részeként a kazánházba termosztáttal felszerelt kondenzációs fali-kazánt telepítettek, a radiátorokat termosztatikus szelepekkel látták el. Hőszigetelő burkolattal látták el az épület falait, valamint a padlás- és pincefödémet is. E mellett az óvoda minden helyiségében modern, LED-es világítási rendszert építettek ki.

Utoljára frissítve: 2018-11-02 22:59:07

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>