. Ma Zita napja van.
Olimpia-Vívás: Női párbajtőr: Szász Emese olimpiai bajnok
2016-08-07 15:54:52
Olimpia-Vívás: Női párbajtőr: Szász Emese olimpiai bajnok

Olimpia-Vívás: Női párbajtőr: Szász Emese olimpiai bajnok

Szász Emese révén a  női párbajtőrben volt érdekelt a magyar csapat.


Akinek az első ellenfele az észt Beljajeva  volt az ellenfele, aki 4:1-re vezetett az első harmadban. 15 bevitt találatig megy a meccs, vagy pedig háromszor 3 percig. Emese most kétszer is megszúrja az észt kislányt, 3:4! Egy perccel a szünet előtt egyenlít Szász! 5:5! Összeszedte magát! Annyira, hogy újabb találatával már vezet! És ezzel vége is, lepörög az óra, nem támad már egyikük sem. Szünet!


Egy védés-visszaszúrással kezd Emese a második harmadban, majd egy együttes találattal 8:6-ra módosul az eredmény. Aztán újabb magyar egylámpás és együttes találatok következnek. Vezet Szász Emese, méghozzá magabiztosan. 10:7! Érdekes szabály: 75 másodperccel a vége előtt a bíró passzívnak nyilvánítja a feleket és befejezettnek nyilvánítja a második harmadot. Nincs szünet, nincsenek edzői tanácsok, jön a harmadik harmad!


Emese együttes, egylámpás tusokkal kezd, majd, Beljajeva is bevisz egy találatot, erre ismét válaszol a magyar lány. 13:9! Beljajeva szépít, 13:10. 1 perc van hátra! És kérem tisztelettel! Szász Emese legyőzi az észt Beljajevát 15:11-re negyven másodperccel a meccs vége előtt. Ő jut tovább, azt észt pedig kiesik! Egész jó eddig ez a nap!


***
Folytatjuk a vívást, merthogy az elődöntőbe jutásért Szász Emese a japán Szato Nozomival vív egy asszót. Nem sokat tudunk Nozomiról, világversenyen soha nem jutott ilyen messzire. A saját ágán kiejtette az olimpia bajnokot is, szóval óvatosan kell vele bánni, nagyon oda kell figyelni, a papírforma alapján Emesének nyernie kéne. Lássuk! Meg is van 50 másodperc elteltével az első egylámpás Emesétől. Aztán jön a második! 2:0 ! Eddig jó! Másfél perc még, jön a következő Szász-szúrás! 3:0! Aztán szépít a japán és jön a következő magyar pont! Bravó, Emese! Védés-visszaszúrás, ötödik magyar pont. És a hatodik is! Jól van, dolgozik a magyar henger! Esélytelen a japán! 27 másodperccel a vége előtt már 6:1 ide! Végül együttes találattal, 7:2-vel zárul az első harmad.
A második harmad együttes találattal kezdődik, majd a japán szúrja meg Emesét, 8:4. De semmi gond, jön a válasz! 9:4. Aztán jön a 10. pontunk, érik az elődöntő! Hihetetlen magabiztos Szász Emese! Nozominak megsérült a csuklója közben, ápolást kér. 10:4 ide!  1:52-vel a szünet előtt már 11:4, sőt, jön a tizenkettedik pont is! És végül, másfél perccel a második harmad vége előtt kialakul a 15:4-es végeredmény, Szász Emese tehát éremért vívhat Rióban! Elképesztő! Jár a taps!


***


A francia Lauren Rembi lesz Szász Emese ellenfele a női párbajtőr egyéni versenyszám elődöntőjében. Rembinek eddig olimpiáról nincs komolyabb eredménye, egy fiatal, talán kissé tapasztalatlan vívóról van szó. A pást baloldalán vív Emese és egy kis félreértés az elején, de folytatják, és Rembi kezd egy találattal az első perc végén. Jön az egyenlítés, szépen arcon szúrja a franciát Emese. Majd következik egy altestre mért szúrás, 2:1 ide! Egy perc még hátravan, amikor újabb magyar találat érkezik! Nagyon szép! 3:1! Kettővel vezet tehát Emese a szünetben, jöhetnek az edzői tanácsok!


A második harmad elején Rembi lábra támad, de nem talál! 53 másodperc elteltével viszont már igen, szépít a francia! 3:2 Ezután 1 perc telik el, senki nem csinált semmit, vége a második harmadnak, szünet nincs! Fél perc telik el, Emese Megszúrja Rembit, ám ezt nem adják meg, a videó bíró kikérése után marad a 3:2! Aztán Emese végül is megszúrja a franciát, ismét kettő tussal vezet! Lábra ment a magyar lány! Okos! Jön egy hasra mért szúrás is Emesétől, másfél perccel a vége előtt 5:2! 1:19 a végéig, szépít a francia, egylámpás találattal. Újabb magyar találat arcra, 62 másodperc, 6:3! 36 másodperc, szépít a francia, mert Emese megállt, 6:4! 21 másodperc, újabb francia találat, 6:5! Az utolsó tíz másodpercben egy együttes találatot leszámítva csak Szász Emese vitt be találatot, ezzel pedig kialakult a 10:6-os végeredmény, ami azt jelenti, hogy Szász Emese olimpiai bajnoki döntőt játszik majd!


***


Nem annyira bonyolult módon jutott döntőbe Szász Emese, talán nem volt olyan rögös az út, mint amilyenre számított, de fináléba került. Az ellenfél az olasz Rossella Fiamingo lesz, aki a női párbajtőr világbajnoki címvédője. Nem lesz tehát könnyű dolga Emesének, de bízzunk benne, hogy ma olyan napja van, amikor ezt a feladatot is meg tudja oldani. A döntő következik tehát, neki lehet ugrani, meg lehet próbálni megszerezni az első magyar aranyat ezen az olimpián.


Hát hajrá! Nyolc év van kettejük között, Emese az idősebb. A baloldalon a magyar lány, jobbra az olasz. Az első perc végén az olasz csuklón szúrja Emesét, vezet Fiamingo! Emese egyenlít, szintét a csuklóra mért szúrással! Az olasz még egyet beszúr kézre, megint vezet! Aztán még egy bekapott tus, 1:3 oda! Aztán egy szép magyar Flash-sel jön a szépítés majd azonnal az olasz válasz, 2:4! Védés-visszaszúrással szépít Emese, majd együttes találat érkezik, 4:5! Újabb olasz találat, Fiamingo kettővel vezet! 18 másodperccel a szünet előtt lábra szúrás érkezik Emesétől, 5:6! Marad ez az állás, szünet következik és néhány edzői tanács Kulcsár Győzőtől.


Együttes találattal kezdődik a második harmad, majd az olasz találja el Emesét, 6:8! Még egy találat Fiamingótól, 6:9, sőt, 6:10! Ez kezd elúszni és nem Hosszú Katinka stílusában. Újabb együttes közben,7:11! 1:53 van hátra, Emese szépít, kétszer is, 9:11, és nem az amerikai segélyhívó!  Másfél perc, egy tus a különbség 10:11! 1:19-nél olasz találat, 10:12! 52 másodperc, szépít a magyar lány, 11:12, a bíró megadja a találatot. Vége a második harmadnak is!


Na, lássuk azt a harmadik harmadot! És kiegyenlít Emese egy gyönyörű szúrással egy leszorítás után! 12:12! Két magyar tus fél percen belül! 14:12! ÉS OT VAAAAAN!!!! OTT AZ OLIMPIAI BAJNOOOOOK!!!!!!! EGYÜTTES TALÁLAT! 15:13! És megint vívásban, mint Londonban négy éve! Szász Emese Olimpiai bajnok! HIHETETLEN!!! Egész nap valami elképesztő eksztázisban vívott és megérdemelte! Ennél szebben egy délelőtti programot Rióban nem lehetne zárni! Köszönjük, Emese, de most nem úgy, ahogy a reklámban, hanem tényleg!


 Ezzel megvan a magyar olimpiatörténet 169. aranyérme és véget is ért a délelőtti program Rióban, az olimpia első napján.
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2016-08-07 17:00:14

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>