. Ma Zita napja van.
Orosz-Nagydíj: Hamilton nyert
2015-10-12 18:02:10
Orosz-Nagydíj: Hamilton nyert

Orosz-Nagydíj: Hamilton nyert

Lewis Hamilton nyerte az Orosz-Nagydíjat is a Forma-1-es világbajnoki sorozat idei kiírásában.


Hamilton mögött a Ferrarival Sebastian Vettel ért be a második helyre, Sergio Perez pedig úgy állhatott fel a dobogó utolsó fokára, hogy bár az utolsó körben ketten is megelőzték, végül mindkét érintett kiesett, így a mexikói ölébe hullott a képzeletbeli bronzérem.


A futam magyar idő szerint délután egy óra után néhány perccel rajtolt el, és egy hatalmas balesettel kezdődött. Ericsson és Hülkenberg ütközött egymással az első körben, egyikük pedig defektet okozott mögöttük érkező Verstappennek. Amúgy a rajtnál az élről induló Rosberg megőrizte vezető helyét, habár Hamilton a második helyről próbálkozott az előzéssel. Räikkönen az ötödik helyről kettőt is előzött, előbb a csapattársát, Vettelt utasította maga mögé, majd a Williams-szel köröző Valtteri Bottas-szal cserélt helyet, így került a harmadik pozícióba. A fent említett baleset miatt beküldték a biztonsági autót a második körben, amely két kört töltött a pályán. Az újraindítást követően Bottas visszavette az elvesztett harmadik helyet Räikkönentől és Rosberg az élen arra panaszkodott, hogy eltört a gázpedál az autójában. A német három körön keresztül küszködött a problémával, végül azonban a hetedik kör végén a boxba hajtott és feladta a versenyt.


Eközben a szombati harmadik szabadedzésen hatalmasat bukó Sainz, aki az utolsó helyről rajtolt, parádézott mezőny második felében, 11 körrel a kezdés után már Jenson Button előtt találta magát. A tizenkettedik körben Grosjean a pálya harmadik kanyarjában, egy hosszú, nyújtott jobbosban brutálisan eldobta az autóját, ezért ismét érkezhetett a biztonsági autó. Ennek hírére Perez, Ricciardo és Button megnyitották a kerékcserék sorát, majd az első nyolcat kivéve mindenki követte őket. A Safety Car a tizenhetedik körben távozott a pályáról, ezt követően Vettel agresszívabb üzemmódba kapcsolt, előbb megelőzte Räikkönent, majd elképesztő tempóban Bottas után vetette magát, aki a huszonhetedik körben kimenekült a német elől a boxba kerékcserére. A négyszeres világbajnok ekkor tehát már a második helyet megcélozva rákapcsolt, és kihasználva a pályára visszaérkező riválisa forgalomba kerülését, négy pokoli gyors kört szedett elő a tarsolyából, csak ezután cserélt kereket a garázsa előtt a 31. körben.


A már említett Räikkönen és az élen kényelmesen haladó Hamilton egy kör különbséggel a 32. és a 33. körben cseréltek kereket. A cserék után a Williams és a Ferrari finn pilótái folytatták meccsüket a harmadik helyért, pontosabban az ötödikért, merthogy a negyvenedik körben a Force India mexikói pilótája, Sergio Perez ekkor a harmadik, Red Bullal köröző ausztrál Daniel Ricciardo pedig a negyedik helyen találta magát. Kilenc körrel a vége előtt Bottas megelőzte Ricciardót és a gumi szettjén már szenvedő Pérez után eredt. Három körrel később szegény Carlos Sainz számára véget ért a második orosz Forma-es futam, miután autója fékjei felmondták a szolgálatot. Eközben Räikkönen kitartóan próbálta előzni az előtte levő Red Bullt, öt körrel a vége előtt sikerrel is járt. Később kiderült, hogy az előzésben picit segített az ausztrál autójának műszaki hibája is, ami miatt végül a negyvenkilencedik körben feladta a versenyt


Két körrel a vége előtt már biztos volt, hogy Hamilton és Vettel dobogós helyeit senki és semmi nem veszélyeztetheti, viszont a harmadik helyért a Pérez-Bottas-Räikkönen szállt harcba. Az ötvenkettedik körben a két finn megelőzte a mexikóit, majd az utolsó fordulóban Räikkönen mindent egy lapra feltéve megpróbálta Bottas ellen az előzést. Ezzel csak annyi volt a probléma, hogy a Ferrari gyakorlatilag kilökte a pályáról a Williamst, így Bottas versenye a falban véget ért, míg honfitársa végül sérült autóval az ötödik helyre tudott beérni. A fent említett manőver miatt később Räikkönen 30 másodperces időbüntetést kapott, ennek eredményeként a nyolcadik helyre rangsorolták őt.


Ami az elejét illeti: Hamilton nagyon magabiztosan gyűjtött be újabb, a győzelemért járó 25 pontot, ezzel növelve 70 pont fölé az előnyét az egyéni világbajnoki pontversenyben. Bár van még hátra 4 futam száz megszerezhető ponttal, ennek ellenére kijelenthető, hogy eldőlni látszik az egyéni világbajnoki cím sorsa. A második helyre tehát Vettel ért be, újabb dobogót szállítva csapatának. A Force India örülhetett idei első dobogós helyezésének Pérez jóvoltából, Massa megelőzte Räikkönent a negyedik helyért, ráadásul a később kiszabott büntetése miatt még hátrébb került a sorban a finn. Ezzel egyébként el is dőlt, hogy a gyári Mercedes megvédi a tavaly megszerzett világbajnoki címet a konstruktőrök versenyében. Folytatás következik október 25-én Austinban, ahol az Amerikai-Nagydíjat rendezik majd!


Zárásként következzen az Orosz-Nagydíjon pontot szerzett versenyzők sorrendje!


Végeredmény (pontszerzők):
1. Hamilton
2. Vettel
3. Pérez
4. Massa
5. Kvjat
6. Nasr
7. Maldonado
8. Räikkönen
9. Button
10. Verstappen
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2015-10-12 18:05:22

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>