. Ma Ervin napja van.
Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett
2021-01-13 19:54:40
Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett

Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett

Országban is egyedülálló  közbiztonsági centrum kezdte meg működését Pécs keleti városrészéban.


Meszesen egy korábbi italbolt teljesen felújított épületében kapott helyet a rendőrség körzeti megbízotti irodája, a közterület-felügyelet helyisége és a városrészi polgárőr egyesület bázisa, amelytől a keleti városrészen a  közbiztonságának javulását várja a pécsi önkormányzat.


Átfogó felújítás előzte meg az új közbiztonsági centrum kialakítását. Az egykori meszesi italbolt csaknem 130 négyzetméteres helyiségében teljesen új irodakomplexum jött létre. A rekonstrukció során  új válaszfalakat építettek, kicserélték a teljes épületgépészetet ,a nyílászárókat, a burkolatot, felújították, valamint vagyonvédelmi, térfigyelő és kaputelefon rendszereket telepítettek. A csaknem 56 milliós beruházás keretében  három irodát, konyhát, raktárat és  szociális helyiségeket alakítottak ki.

- Az előzetesen meghirdetett városvezetői programomnak megfelelően tavaly tavasszal elfogadtuk a város közbiztonsági cselekvési tervét, ennek része volt egy közbiztonsági centrum kialakítása. Mivel a statisztikák alapján Pécs keleti városrészében a legtöbb a bűnügy, ezért az integrált, országosan is egyedülálló központot végül Meszesen alakítottuk ki. Ennek célja az, hogy a rendvédelmi szervek jelenléte összehangolt és folyamatos legyen a környéken, mert ezzel javulhat a közbiztonság a városrészben. Fontos küldetése a centrumnak, hogy a környéken élők helyben tudják jelezni panaszaikat a rendvédelmi szerveknek, így azok gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni. Azt várom a központ működésétől, hogy még élhetőbbé válik a városrész – fogalmazta meg Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere.
 
A centrumban  a körzeti megbízott részére rendőrségi iroda is helyet kapott,  amelyet a környéken járőröző rendőrök is bázisukként használhatnák.
 
- A rendőrségnek, a polgárőrségnek és a közterület-felügyeletnek egyenként is megvan a maga helye és szerepe a közrend és a közbiztonság fenntartásában. Ez az új, közös objektumban történő elhelyezés azonban újabb lehetőséget ad arra, hogy a három szerv képviselői közösen, folyamatos együttműködésben még hatékonyabb munkát végezhessenek a szubjektív közbiztonságérzet növelése érdekében. Pozitívum az is, hogy a pécsiek egy helyen, kulturált környezetben érhetik el mindhárom szervet, amelyek az adott kérdés, bejelentés, észrevétel kapcsán saját hatáskörükben tudják tovább vinni a szükséges intézkedéseket. Bízom abban, hogy a lakosság élni fog az új lehetőséggel, és minél többen keresik majd fel a centrum munkatársait – mondta el Gulyás Zsolt rendőr ezredes, Baranya megyei rendőrfőkapitány.
 
A városrész központjában kialakított irodakomplexumban  kapott helyet a közterület-felügyelet .
 
- Már az iroda is azt jelképezi, hogy a város, a hatóságok kiemelten foglalkoznak a keleti városrésszel. A közbiztonsági centrum magalakulásával itt is folyamatos lesz a jelenlétünk, fokozottabb lesz a járőrözés. Célunk, hogy mindig ugyanazok a kollégák lássanak el szolgálatot Meszesen, így őket rendszeresen láthatják, megismerhetik a környéken élő pécsiek, könnyebben a bizalmukba fogadhatják őket és közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki közöttünk.  A városrész lakói mellett szorosabb kapcsolatot tervezünk kialakítani a városrészben működő civil és karitatív szervezetekkel, hogy Pécs-Kelet még élhetőbb városrész legyen – mondta Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője.
 
A harmadik, külön bejáratú iroda a polgárőröké. A Mecsek Polgárőr Egyesület használja majd, de rajtuk kívül a keleti városrészben működő Pécs-Somogyi és a Pécs-Kelet Városrész Polgárőr Egyesületek tagjai is be-be térnek majd.
 
- A magyar rendőrség nagyon komoly erőfeszítéseket tett a kiegyensúlyozott közbiztonságért. Az önkormányzatok is szívükön viselik a közbiztonság alakulását. A polgárőrség, mint speciális bűnmegelőzési szervezet is jelentősen hozzájárult az ország szinte valamennyi településén a kiegyensúlyozott közbiztonsághoz, így van ez Baranya megyében és Pécs városában is. Régen megfogalmaztuk, hogy ha összefogunk, akkor minden sikerül. Azt mondják, a közbiztonság védelmének 3 szereplője van, a rendőrség, az önkormányzatok és a polgárőrség. Pécsett e három szereplő együttműködése szilárd biztosítéka a jól működő rendszernek – állapította meg Turós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

Utoljára frissítve: 2021-01-13 19:55:13

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>