. Ma Ervin napja van.
Összművészeti nyüzsgés
2016-08-09 17:45:53
Összművészeti nyüzsgés

Összművészeti nyüzsgés

A dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Villánykövesd, Beremend, valamint  a Mokos Pincészet és a Vylyan Terasz adott helyet ismét annak az összművészeti nyüzsgésnek és egymásra csodálkozásnak, amit a Katlan jelent.

A majdnem 700 program mindegyikét hatalmas érdeklődés kísérte, a fesztiválon  65-70.000 látogató fordult meg.  Helyiek, látogatók, fellépők, szervezők, idegenek és régi ismerősök találkoztak össze erre az öt  napra.


Az augusztus 2-i megnyitón szokás szerint telefonon jelentkezett be az Ördögkatlan védnöke, Törőcsik Mari, aki megemlékezett az aznap eltemetett Esterházy Péterről is, akit augusztus 4-én este felolvasásokkal, vetítéssel, Grisnik Petra estjével az Ördögkatlan is megidézett
A Katlanba az elmúlt évad legjobb színházi előadásait is meghívták a szervezők. Többek között a tatabányai Tartuffe, a Forte A te országod, a kaposváriak A gát című produkciója volt látható, de ott volt a sorban Lázár Kati Jászai Mari-estje is, úgyan úgy, mint Ascher-, Vidnyánszky- és Zsótér- több rendezése.


A legnagyobb érdeklődés az 1996-ban megalapított és 2015-ben megszüntetett Bárka Színház „feltámasztását” kísérte. Ennek részeként  volt „Bárka” címmel utcaszínházi előadás (TeatrOsmegoDnia / Artus), kiállítás, vetítés és erre az alkalomra létrehozott színházi előadás„Majdnem 20” címmel , amelyet Tasnádi Istvánrt, s a rendezője Vidovszky György volt. A másik a beremendi Megbékélés kápolnájánál a HungarianStudioOrchestra előadásában Dinyés Dániel vezényletével felcsendülő  Bartók Concertoja volt, amelyhez egy ősbemutató is csatlakozott. Mintegy 3500 ember állva tapsolta meg a Forte Társulat által előadott, világpremiernek számító táncdrámát, amelynek koreográfusa  Horváth Csaba volt.

 
A családi, színházi, képzőművészeti, komolyzenei programokat késő éjszakába nyúló koncertek követték, amelyeken fellépett  a Quimby,  a 30Y, Péterfy Bori, a ParnoGraszt, Ferenczi György &Rackajam, Lajkó Félix, a Besho droM és a Kiscsillag. A francia Wombo zenekar a megnyitón a „Csönded vagyok” című dallal a Katlan másik védnökére, Cseh Tamásra emlékezett.


A három díszvendéget is több előadásban is láthatták a Katlan lakók. Udvaros Dorottyát az Őszi álom és egy Duras-mű főszerepében, Kovács Gerzson Péter  pedig két koreográfiájával (Menetfény, De ja Vu) volt jelen, Both Miklós zenész-zenekutató Ukrán Udvara is sok érdeklődőt vonzott.  A Saul fiát is mintegy ötszázan nézték meg és sok ezren látták a forgatáson készült fotókiállítást.

Utoljára frissítve: 2016-08-09 17:49:29

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>