. Ma Őrs napja van.
Öt éves az Ős-Dráva Látogatóközpont
2020-05-29 20:12:30
Öt éves az Ős-Dráva Látogatóközpont

Öt éves az Ős-Dráva Látogatóközpont

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpontja öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Szaporcán.


A látogatóközpont kialakításának  elsődleges célja, hogy kiállításaival, tanösvényeivel és interaktív játékok segítségével mutassa be az ártéri gazdálkodás szép hagyományait,az itteni vidék egykori életmenetét. Majorjában az őshonos magyar háziállatokkal ismerkedhetnek meg az ide látogatók, az udvarban több állomáson végighaladva megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtéssel és annak fontosságával. Az Ormánságban megtalálható gyógynövények sokszínűségéről  is képet kaphatnak, ahogy a helyi adottságokhoz alkalmazkodó gazdálkodásáról.

 

Népszerű helyi szólássá vált, hogy „Sok víz lefolyt azóta a Dráván!”. Az itt haladó folyó valóban sok vizet szállít, emellett rendkívül fontos szereplője a helyi ökoszisztémának. Az évszázadok során kialakult szigetek, mocsarak, holtágak mind-mind különleges kincsei a természetünknek, melyeket érdemes szemügyre venni. Az ártéri világ gazdag madarakban,  a  tanösvényeken több helyen is megleshető, hogyan fogyasztják el eleségüket.


Az elmúlt öt évben a látogatóközpont fontos színhelyévé vált a néprajzi hagyományok felelevenítésének, a környezeti nevelésnek, és az elmúlt években számos alkalommal rendezték meg ott a Magyar Pásztorkutyák Terelőverseny egyik fordulóját, ami mára  családi programmá nőtte ki magát.

 

A koronavírus járvány miatt  igazgatóság bemutatóhelyei is zárva tartottak, azonban a részleges újranyitásnak köszönhetően a szabadtéri látványosságok ismét látogathatók. Az  Ős-Dráva Látogatóközpont május 23-án indult programsorozata a növény- és állatvilág titkait mutatja be. Első alkalommal, az állattartó major új jövevényeit vehették szemügyre a vendégek, s hallgathattak meg egy  sok érdekességet tartalmazó előadást az ártéri gazdálkodás állattartáshoz kapcsolódó elemeiről.


Május 30-án a gyógynövényeké lesz a főszerep, ekkor minden látogató elkészítheti a saját gyógynövényes szappangolyóját.  Június 6-án a nemzeti park madaraival lehet megismerkedni, a madárgyűrűző program kicsik-nagyok számára egyaránt izgalmasnak ígérkezik.
Az idén februárban született shagya arab kiscsikót pedig aa június 13-i programon  lehet majd közelről is megtekinteni,  valamint a  fogatoláshoz és a lovagláshoz használt lószerszámokat is megismerhetik  a látogatók,  a lovak felszerszámozására is sor kerül. A nyár eleji programok sorát a június 20-i gyurgyalag-kereső séta zárja, amikor madarász szakember kalauzolásával lehet megfigyelni e színpompás madarakat.

Utoljára frissítve: 2020-05-29 20:17:50

További híreink
Lemerünk ülni a kedvenc padunkra?
A koronavírus-járvány miatt megváltozott köztérhasználati szokásokat vizsgálja egy wuhani egyetemmel a Pécsi Tudományegyetem.
2020-07-08 21:32:04, Hírek, Környezetünk Bővebben
Ismét látható a Spirál
A Nagyharsányi Szoborpark vadonatúj fogadóépülete és az új Kikerics panorámasétány átadásának hetében befejeződött a szabadtéri szoborkiállítás emblematikus darabjának, B...
2020-07-05 19:48:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az Odú-egy különleges installáció
Fusz György, Ferenczy Noémi-díjas keramikus- és szobrászművész kiállítása „belakja” a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában teljes teret.
2020-07-02 14:29:04, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Vádat emelt az ügyészség a 600 millió forint vagyoni hátrányt okozó pécsi buszbeszerzés ügyében.
Bővebben >>