. Ma Ervin napja van.
Pécsett zárul a karmesterverseny
2017-10-01 22:04:40
Pécsett zárul a karmesterverseny

Pécsett zárul a karmesterverseny

A Filharmónia Magyarország szervezésében október 3-tól erős nemzetközi mezőny méretik meg a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyen.

A fiatal dirigensek 2002 óta nem csillogtathatták meg tehetségüket hazánkban televíziós közvetítés keretében, nagy médianyilvánosság előtt. A tét nagy: nemzetközi karrier elindulásának lehetősége, és 35.000 euró összértékű díj, melyet rangos nemzetközi zsűri ítéli oda a legjobbaknak.  A karmesterversenynek a Magyar Állami Operaház Erkel Színháza, valamint a pécsi Kodály Központ ad otthont. Pécsett még soha nem rendeztek ilyen jelentős nemzetközi zenei versenyt, arra pedig különösen nem volt példa, hogy a döntőnek adjon helyet Baranya székhelye.

Mint Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hosszú évek tradícióit elevenít fel a Filharmónia Magyarország, immár modern köntösbe öltöztetve. Magyarországon 2002 óta nem volt lehetőségük bemutatkozni az ifjú külföldi és hazai karmestereknek televíziós közvetítés keretében, nagy médianyilvánosság előtt.

Kobayashi Ken-Ichiró, Kesselyák Gergely csak néhány név azok közül, akiket 1974-ben a Nemzetközi Karmesterverseny indított el a sikeres zenei életpályán. Mindketten szerepet vállaltak a Filharmónia Magyarország által szervezett, nagy hagyományú zenei verseny 2017-es megújításában. Ők is ott lesznek a zsűri tagjainak sorában Eötvös Péter zeneszerző, Alpaslan Ertüngealp, az Association des Artistes pour la Paix vezetője, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója,Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, valamint Berkes Kálmán, a tokiói Musashino Zeneakadémia volt tanára és a szimfonikus zenekar vezető karmestere mellett, amelyben a nemzetközi klasszikus zene kiemelkedő menedzserei is képviseltetik magukat, így Spanyolország egyik legjelentősebb zenei intézményének, a Centro Nacional De Difusión Musicalnak (CNDM) a vezetője, valamint Antonio Moral, Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója.


Az első és második fordulójára október 3. és 10. között a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével kerül sor az Erkel Színházban. A döntőt december 13. és 15. között rendezik Pécsett a Kodály Központban, ahol a két rostán szerencsésen túljutottak a Pannon Filharmonikusokat vezényelve mérettethetik meg magukat. A  december 16-i pécsi gálakoncert pedig, amelyen a Pannon Filharmonikusok lépnek fel Bogányi Tibor vezényletével, ünnepi műsorral tiszteleg Solti György és szellemi örökösei előtt.


A karmesterverseny eseményeit október közepétől december végéig, összesen tíz alkalommal, heti rendszerességgel az M5 csatorna tűzi műsorára.

Utoljára frissítve: 2017-10-01 22:05:29

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>