. Ma Ervin napja van.
Pécsi virológusok teszik le az alapokat
2022-10-04 02:16:13
Pécsi virológusok teszik le az alapokat

Pécsi virológusok teszik le az alapokat

Egyedülálló biovédelemi és biobiztonsági alap és alkalmazott kutatások indulhatnak Pécsen.

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumban (a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program 2021 – Nemzetvédelem, nemzetbiztonság alprogram pályázati kiírásának keretében „A hazai biovédelmi és biobiztonsági kutatások tudományos alapjainak megteremtése” című projektnek köszönhetően egyedülálló biovédelemi és biobiztonsági alap és alkalmazott kutatások indulhatnak Pécsen.

Változó világunkban a fertőző betegségek térhódítása határtalan méreteket öltött. A fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára. Ezért kiemelten fontos, hogy a hazai járványvédelem munkáját segítve olyan alap és alkalmazott kutatásokat végezzenek a VNL munkatársa, amelyek egy esetleges pandémia megelőzését szolgálják.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium jelenleg egy olyan kiemelten fontos gyorsreagálású terepi labordiagnosztikai egységgel rendelkezik, amely valós időben képes a felbukkanó fertőző betegségek szerteágazó molekuláris biológiai vizsgálatára, mely alkalmazása nemcsak a tudomány, de szükség esetén hozzájárulhat a hazai biovédelemhez és biobiztonsághoz is. A négy évre szóló, 942,857 millió Ft támogatás többek között lehetővé teszi egy terepi, azonnal alkalmazható laboratóriumi eljárásrend kidolgozását.

A prof. dr. Jakab Ferenc vezetésével megvalósuló projekt továbbá lehetőséget nyújt a nemzetközi kapcsolatok megerősítésére is, hiszen a Virológiai Nemzeti Laboratórium a pályázat segítségével, és a meglévő szakmai tudással és infrastruktúrával egyaránt alkalmas arra, hogy különféle bi- és multilaterális programokban vegyen részt. Az európai kollaborációk egyik fő célja a kutatás mellett a hatékony biológiai biztonság megteremtése a nemzetek számára, valamint a diagnosztikai, járványügyi stratégiák kidolgozása.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>