. Ma József napja van.
Piramisként felépülő cégláncolat
2019-04-29 13:55:39
Piramisként felépülő cégláncolat

Piramisként felépülő cégláncolat

Bukócégek, strómanok és szövevényes alvállalkozói lánc segítette azt a pécsi bűnszervezetet, amely ellen most vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.


A felgöngyölített, őrzésvédelemmel foglalkozó céghálózat trükközött az áfával és mintegy kétszáz dolgozó bére után nem fizette a járulékokat, 150 millió forint kárt okozva a költségvetésnek. A megalapozott gyanú szerint a vagyonvédelemmel és őrzésbiztonsággal foglalkozó cégláncolat piramisrendszerben épült fel. A csúcson lévő társaság fogadta a rendszeres megbízásokat, a munkákat viszont alvállalkozókra osztották. Bár a dolgozókat bejelentették és a bevallásokat is benyújtották, adót és járulékot nem fizettek. A lebukás elkerülése érdekében a bűnszervezetet kiszolgáló alvállalkozókat rendszeres időközönként lecserélték, azokat strómanok „irányítására bízták”, székhelyüket pedig budapesti székhelyszolgáltatóhoz jelentették át.   


Az őrző-védő szolgáltatás ellenértékéből az alvállalkozók feketén, készpénzben fizették az alkalmazottakat, levették a saját részüket és a többi pénz a haszonhúzókhoz vándorolt. Közterheket egyáltalán nem fizettek, ezzel hozzávetőleg 150 millió forint kárt okoztak az államnak.
Az akcióban először a két legveszélyesebb gyanúsítottat fogták el a NAV kommandósai. A többi  tizenöt előállított gyanúsított között visszaeső bűnözők is voltak, többen fegyvert, illetve riasztópisztolyt tartottak otthonukban. Mintegy harminc – többnyire baranyai és budapesti – helyszínen dolgoztak aznap a pénzügyi nyomozók. A kihallgatásokon és a bizonyítékok gyűjtésén túl a költségvetésnek okozott kár megtérülése érdekében ingatlanokat és luxusautókat foglaltak, illetve üzletrészeket zároltak.

 
A NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számvitel rendjének megsértése, hamis magánokirat felhasználása és közokirat-hamisítás bűntettek miatt javasol vádemelést.

Utoljára frissítve: 2019-04-29 13:56:16

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyöntetű szakmai állásfoglalást fogalmaztak meg a „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” ellen a gyógyszerész ké...
Bővebben >>