. Ma Ervin napja van.
Programozásban a pécsiek voltak a legjobbak
2022-01-08 02:02:14
Programozásban a pécsiek voltak a legjobbak

Programozásban a pécsiek voltak a legjobbak

Az iparban használt programozható logikai vezérlővel egy magasraktár-rendszerben több különböző munkadarabot kellett megkeresniük és ezeket adott sorrendben kipakolni a szállítószalagokra a XXVI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó verseny résztvevőinek.

A műszaki felsőoktatási intézmények hallgatóinak  háromnapos megmérettetésen a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának villamosmérnök-hallgatói az első és a harmadik helyezést is megszerezték. Sikerükben nagy szerepet játszott a gyakorlatorientált képzés, amelynek során helyzetekkel, feladatokkal találkoznak már az egyetemen a leendő mérnökök, amilyeneket a diploma megszerzését követően, munkájuk során is meg kell oldaniuk.  

A PLC főként az ipari alkalmazásoknál használt programozható logikai vezérlő, a villamos-energiával működtetett folyamatok irányításában részt vevő berendezés, egyfajta programozható logikai egység. Bonyolult rendszerek, például szerszámgépek, gyártósorok működtetésénél alkalmazzák az önálló szabályozással is rendelkező egységek munkájának összehangolásához. A versenyzőknek az elméleti feladatok mellett PLC vezérléshez kellett programot írniuk, amivel a helyszínen megismert feladványt kellett megoldaniuk.

A megmérettetésen valós és virtuális technológiával is dolgoztak a versenyzők, utóbbit egy szimulátor által jelenítették meg. A feladat megoldását nehezítette, hogy a hallgatók csak időszakosan fértek hozzá a technológiához, így sokszor csupán perceik voltak arra, hogy leteszteljék a valóságban, tényleg működik-e az elméletben megírt programjuk.

Hallgatóink roppant lelkesek voltak az idén néhány hétre zsugorodott felkészülés során, rengeteg időt szántak a PLC-programozásra. Emellett az is sokat számít, hogy tisztában legyenek azzal, mi vár rájuk a versenyen, hogyan kezeljék a váratlan helyzeteket, milyen sorrendben, milyen időbeosztással oldják meg a feladatokat. Mivel mindegyik PLC-nek más a programozása, más a környezet, a nyelv, a sajátosságai, ez nehezíti a felkészülést, bár idén a versenykiírás biztosította, hogy az egy egyetemről induló két csapat akár azonos gyártótól származó PLC-t használjon. A logikai érzék és a logikus gondolkodás azonban elengedhetetlen a jó eredményhez – adott betekintést Malkó Tibor, a csapat felkészítő tanára abba mire helyezték a hangsúlyt a versenyre történő felkészülés  során.  

Ezt a versenyt több mint negyedszázada rendezik meg, és kiváló lehetőség a hallgatók számára a megmérettetésre, továbbá szembesülhetnek azzal, hogy az elméletben, az iskolapadban tanultakat hogyan tudják áthelyezni a gyakorlatba. Hiszen a versenyszituációkban valóságos ipari folyamatokat kell PLC-vel megoldaniuk. A PTE MIK villamosmérnöki képzése a kezdetektől azt tűzte ki céljául, hogy egy erősen gyakorlatorientált oktatást biztosítson a hallgatóinak, és hogy ebben hol tartunk, azt jól visszaigazolja ez a verseny – emelte ki dr. Kvaszincza Zoltán, a PTE MIK Villamos Hálózatok Tanszékének a tanszékvezetője.

Kitért arra is, a MIK-es hallgatók korábban is jól szerepeltek az Ajtonyi programozó versenyen, a pandémia előtti években többször a pécsi csapat állhatott a dobogó legfelső fokára. A versenyekre való felkészülést a szoros ipari partneri kapcsolatok mellett – van olyan vállalkozás, amelyik speciális képzést tart a hallgatóknak – a kiválóan felszerelt egyetemi laborokban elvégzett mérések, a konkrét feladatmegoldások is támogatják. A pécsi képzés sajátossága a gyakorlatorientáltság, valamint hogy naprakész, EU-konform tudást biztosít a leendő villamosmérnököknek. Az ipari szférából meghívott vendégelőadók, a tanulmányutak és a szakmai gyakorlatok az itt végzetteket ahhoz is hozzásegítik, hogy ipari környezetben lássák elméleti ismereteik megvalósulását és már az egyetemi évek alatt felkészülhessenek a szakmai kihívásaikra.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>