. Ma Zita napja van.
Pünkösdölnek megyeszerte
2015-05-23 03:44:30
Pünkösdölnek megyeszerte

Pünkösdölnek megyeszerte

A  kétnapos Pünkösdnek köszönhetően ismét egy hosszú hétvége előtt állunk.

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Több elemük a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza.  Legismertebb a pünkösdi király választás, ami  a középkor óta ismert szokás.  Ügyességi versenyen - tuskócipelés, karikába dobás - választották ki azt a legényt, aki később a többieket vezethette, továbbá a pünkösdi király minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott. Gyakran ez alkalomból avatták fel a legényeket, akik ezentúl udvarolhattak, kocsmázhattak.


Egy másik a  pünkösdölés, amikor is pünkösdi király és királyné párost a kíséretével jelenítettek meg, de volt, ahol lakodalmi menetet menyasszonnyal és vőlegénnyel. Ez a szokás hasonló a pünkösdi királynéjáráshoz, de ez elsősorban adománygyűjtésre szolgált. A gyerekek, vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárta a falut, s adományt gyűjtött.


Zarándokok tömege  indul Pünkösdkor a Csíksomlyóra, ahol az egyik legfontosabb magyar Mária-kegyhely  található. A csíksomlyói búcsú hagyománya a 15. századból maradt fenn az első írásos emlék, amely beszámol a pünkösdi zarándoklatról. A katolikus hívek pünkösdszombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a magyarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát.

A hosszú hétvégén  az ünnepi menetrend lesz érvényben. A vonatok  május 24-én, pünkösdvasárnap az ünnepnapi, május 25-én, pünkösdhétfőn pedig a vasárnapi menetrend szerint járnak. A távolsági és helyi járatú buszok május 23-án szabadnapnak, május 24-én munkaszüneti napnak, május 25-én pedig a hét első munkanapját és a hét első iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti napnak megfelelően közlekednek majd. Az üzletek hétfőn is zárva tartanak.


Baranyában számos programmal várják az érdeklődőket. Szombattól indul a Bor Maraton Villányban, Mohácson pedig kezdetét veszi a Nepomuki-ünnepség. Bólyban pünkösdi fesztivál, Sásdon pedig retro buli lesz.

A hagyományokhoz híven Nyitott Pincék várják a hegy levének kedvelőit vasárnap Palkonyán, ami  10 órától gyermekprogramokkal veszi kezdetét, de lesz lovas felvonulás, utcabál és Ladánybene 27 koncert is.
Magyaregregyen az Egregyi Lakodalmas keretében réteshúzó-, majd néptáncbemutatót tartanak. Mohácson pedig malmot avatnak. A Pécsi Nemzeti Színház  vasárnap tartja meg az V. Színház téri Gyereknapot, ami akkor sem marad el, ha esik, akkor a teátrum előcsarnokába költözik be.

Hétfőn rendezik Pécsett, a pécs-málomi templomban  a Közösségek Ünnepét.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>