. Ma Ervin napja van.
Püspöki kert és titkos alagút
2015-08-22 03:58:15
Püspöki kert és titkos alagút

Püspöki kert és titkos alagút

Lezárulnak a Pécsi Püspökség turisztikai nagy beruházásai, ennek alkalmából szombaton este kinyílik a püspöki kert és a titkos alagút.

Augusztus 22-én, a hivatalos megnyitót megelőző estén különleges meglepetéssel és ünnepi hangulattal várja  a nagyközönség számára is megnyiló mediterrán hangulatú püspöki kert, valamint  ingyenesen lesz látogatható azt  a Püspöki Pincével és Magtárral összekötő alagút.

A titkos alagút, amelynek története a középkorig nyúlik vissza,  s különleges szerepet kapott a 20. század második felében. A pinceszárny a püspök és papjai közötti titkos megbeszélések helyszíne volt a pártállami időkben, amikor az államvédelmi és egyházügyi hatóságok folyamatosan megfigyelték a klerikusokat, és a püspöki rezidenciába és kertjébe mindenütt lehallgató-készülékeket telepítettek.  A nagy múltú alagút önmagában is különleges  helyszín az  egyházüldözés vészterhes napjainak korhű bemutatásához és az üldözött papok emlékének ápolásához.

Szombat este 19 és 23 óra között az Egyházmegye főpásztora arra hívja a pécsi polgárokat, „hogy felfedezzék a szépet, csodálkozzanak rá elődeink tehetséggel és kitartó munkával létrehozott építészeti és művészeti alkotásaira. Mindez töltse el őket reménnyel, a megújulás jövőbe tekintő lelkületével, és hirdesse keresztény hitünk örömét.”

Európai uniós pályázati forrásból a „Püspökvár Titkai – a Püspöki Palotától a Dzsámiig” című projekt keretén belül az egyházmegye hét Pécs-belvárosi épületet tudott megújítani: a Pécsi Székesegyház délkeleti tornyát és déli tetőszerkezetét, a Püspöki Magtárat, a Pécsi Belvárosi Templomot (Dzsámi), a Püspöki Palotát a hozzá tartozó püspöki kerttel és földalatti, „titkos átjáróval”, a Csontváry Múzeum épületét, valamint a Káptalan utcai Kanonoki palotát és Zarándokházat.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>