. Ma Zita napja van.
Püspökvári Zenés Esték
2018-06-17 18:46:36
Püspökvári Zenés Esték

Püspökvári Zenés Esték

A Püspökvári Zenés Estéken könnyű nyáresti kikapcsolódás, élményekkel teli emlékezetes pillanatok várják idén is a közönséget.


Az első koncertre június 18-án  este rendezik meg a  Püspöki Palota kertjében.Kettő hét Beethovennel címmel  a  Württembergi Filharmonikusok  Reutlingen lép fel: Alpaslan Ertüngealp vezényelével.


A Württembergische Philharmonie Reutlingent mindenekelőtt  változatos, sokféle zenei stílust felölelő repertoárja teszi nevezetessé.  Városában az együttes  számos koncertsorozattal járul hozzá a helybeli kulturális paletta gazdagításához.  Folyamatosan új utakat keresnek és  ezáltal a közönség újabb és újabb rétegeit képesek megszólítani.


Évtizedek óta folytatják azt a klasszikus-romantikus zeneirodalom határain messze túlmutató, sokszínű  műsorpolitikájukat, amelyben egyaránt helyet kap az operett, az operagála és a musical is,  valamint a filmművészettel, az irodalommal, a tánccal és a pantomimmel is kapcsolatban áll. Június 18-i műsorukon Ludwig Van Beethoven: II.  és VII. szimfóniája csendül fel.


A következő koncerten július 11-én  könnyed komolyzene és bámulatos hangszerpárosítások kerülnek a középpontba, Kéméndi Tamás és Ódor Botond különleges koncertélménnyel várja majd a  közönséget.


A harmonika sokszínű. A komolyzenei művek mellett, Astor Piazzolla argentin zeneszerző és harmonikás szerzeményeivel, valamint francia sanzonokkal is megismerkedhet a hallgatóság.


A koncerten a harmonika mellett most az énekhang kap főszerepet. Ódor Botond, tenor a gimnáziumban még gitározni tanult, majd a későbbiekben a Pécsi Tudományegyetemen is ez volt a hangszere. Tanárai már ekkor bíztatták, képezze hangját is, de kezdetben nem csak, hogy elzárkózott tőle, de az opera műfaja kifejezetten idegesítette. Egy különleges személy azonban egy csapásra megváltoztatta a véleményét, azóta már csak az éneklésre összpontosít. Megnyerte 2013-ban a szegedi Simándy József Énekversenyt, és elvégezte a Pécsi Tudományegyetem ének szakát is. A Pécsi Nemzeti Színházban 2017-ben a Macbethben Malcolmot énekelte, majd szerepet kapott az Armel Operaverseny egyik darabjában Rufus Wainwright Prima Donnájában, amelyet Alföldi Róbert rendez. Jelenleg a Theater an der Wien szólistája.


Kéméndi Tamás, az évek során a komolyzene mellett számos zenei irányzatban kipróbálta magát, játszott klasszikus-, könnyű-, jazz-, nép- és világzenét is. Sajátos zenei világát a komolyzenei tanulmányok mellett nagyban befolyásolja a német zenei kultúra, a jazz zene harmóniavilága, valamint a virtuóz játékmód. Az aktív zenélésen kívül a jövő harmonikásait is neveli.


Alapfokon és középfokon is tanít, valamint számos – a hangszer népszerűsítéséhez köthető – kulturális esemény kitalálója, szakmai felelőse. Nevéhez köthető a minden évben megrendezésre kerülő Mohácsi Német Harmonikatábor, volt tanára emlékére megrendezett verseny és emlékhangverseny, a mecseknádasdi Sváb Harmonikás Találkozó, valamint a Pécsi Harmonika Fesztivál is.


Eső esetén a koncerteket a pécsi Székesegyházban  rendezik meg.

Utoljára frissítve: 2018-06-17 18:47:50

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>