. Ma Zita napja van.
Rehabilitációs központ nyílt Pécsett
2015-12-04 16:08:07
Rehabilitációs központ nyílt Pécsett

Rehabilitációs központ nyílt Pécsett

Hivatalosan is megkezdte működését a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának  újabb részlege a Rehabilitációs Centrum.

Az európai uniós források felhasználásával elkészült modern kórházi részleg a neurológiai, a kardiológiai és a pulmonológiai betegek gyógyászati utókezelését segíti. A 780 millióból megvalósult beruházás  eredményeként  egy 1600 négyzetméteres, kétszintes, 25 ágyas fekvőbeteg-részleggel  is rendelkező gyógyászati központ jött létre.

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, az avató ünnepségen arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy a betegek nemcsak meggyógyulni szeretnének, hanem a betegségük, balesetük előtti, vagy annál is jobb minőségben szeretnék folytatni életüket. Ez pedig rehabilitáció nélkül elképzelhetetlen


A dél-dunántúli régió három megyéjének összesen 12 intézménye fogott össze 2012-ben, hogy konzorciumba tömörülve közös erővel fejlesszék több különféle orvos szakmai területet érintő rehabilitációs tevékenységeik infrastrukturális hátterét és eszközparkját. A sikeres pályázatnak köszönhetően a Dél-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére a Dél-Dunántúli Régióban projekt keretében elnyert összesen 4,89 milliárdot - hazai és uniós forrást  - fordíthattak.


A konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem egy régi hiányosságot pótolt a 780 millió forintos beruházás keretében elkészült Rehabilitációs Központ felépítésével. A Neurológiai és az Idegsebészeti Klinikához közvetlenül is kapcsolódó centrum kettős célt szolgál, egyrészt otthont ad a balesetek vagy vérzések következtében fellépő idegrendszeri károsodások akut ellátását követő fekvőbeteg rehabilitációnak, másrészt a szív- és tüdőgyógyászati betegek ambuláns rehabilitációja is itt zajlik.


A fekvőbeteg részleg elsődleges feladata az agyi és idegrendszeri károsodásokat elszenvedett betegek korai rehabilitációja. Ezekben az esetekben az érintettek hosszú távú túlélése és a gyógyulásuk mértéke szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a helyreállító célú kezeléseket minél hamarabb, lehetőség szerint már az akut ellátás utolsó fázisában megkezdjék


A létesítmény másik funkciója a kardiológiai és pulmonológiai betegek rehabilitációs célú utókezelése. Elsősorban szívműtéten vagy katéterezésen átesett, infarktus után gyógyuló, valamint a különféle krónikus légzőszervi megbetegedésekben szenvedő járó betegek ambuláns ellátására koncentrálnak. A pulmonológiai kezelések pedig elsősorban a város bányászati múltja miatt rendkívül gyakori szilikózisos, asztmás, és COPD-os (krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedő) páciensek magas száma miatt élveznek kiemelt figyelmet. Így több ezer érintett számára helyben is elérhető lesz a legmagasabb színvonalú ellátás.

Utoljára frissítve: 2015-12-04 16:11:54

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>