. Ma József napja van.
Rehabilitációs központ nyílt Pécsett
2015-12-04 16:08:07
Rehabilitációs központ nyílt Pécsett

Rehabilitációs központ nyílt Pécsett

Hivatalosan is megkezdte működését a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának  újabb részlege a Rehabilitációs Centrum.

Az európai uniós források felhasználásával elkészült modern kórházi részleg a neurológiai, a kardiológiai és a pulmonológiai betegek gyógyászati utókezelését segíti. A 780 millióból megvalósult beruházás  eredményeként  egy 1600 négyzetméteres, kétszintes, 25 ágyas fekvőbeteg-részleggel  is rendelkező gyógyászati központ jött létre.

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, az avató ünnepségen arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy a betegek nemcsak meggyógyulni szeretnének, hanem a betegségük, balesetük előtti, vagy annál is jobb minőségben szeretnék folytatni életüket. Ez pedig rehabilitáció nélkül elképzelhetetlen


A dél-dunántúli régió három megyéjének összesen 12 intézménye fogott össze 2012-ben, hogy konzorciumba tömörülve közös erővel fejlesszék több különféle orvos szakmai területet érintő rehabilitációs tevékenységeik infrastrukturális hátterét és eszközparkját. A sikeres pályázatnak köszönhetően a Dél-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére a Dél-Dunántúli Régióban projekt keretében elnyert összesen 4,89 milliárdot - hazai és uniós forrást  - fordíthattak.


A konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem egy régi hiányosságot pótolt a 780 millió forintos beruházás keretében elkészült Rehabilitációs Központ felépítésével. A Neurológiai és az Idegsebészeti Klinikához közvetlenül is kapcsolódó centrum kettős célt szolgál, egyrészt otthont ad a balesetek vagy vérzések következtében fellépő idegrendszeri károsodások akut ellátását követő fekvőbeteg rehabilitációnak, másrészt a szív- és tüdőgyógyászati betegek ambuláns rehabilitációja is itt zajlik.


A fekvőbeteg részleg elsődleges feladata az agyi és idegrendszeri károsodásokat elszenvedett betegek korai rehabilitációja. Ezekben az esetekben az érintettek hosszú távú túlélése és a gyógyulásuk mértéke szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a helyreállító célú kezeléseket minél hamarabb, lehetőség szerint már az akut ellátás utolsó fázisában megkezdjék


A létesítmény másik funkciója a kardiológiai és pulmonológiai betegek rehabilitációs célú utókezelése. Elsősorban szívműtéten vagy katéterezésen átesett, infarktus után gyógyuló, valamint a különféle krónikus légzőszervi megbetegedésekben szenvedő járó betegek ambuláns ellátására koncentrálnak. A pulmonológiai kezelések pedig elsősorban a város bányászati múltja miatt rendkívül gyakori szilikózisos, asztmás, és COPD-os (krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedő) páciensek magas száma miatt élveznek kiemelt figyelmet. Így több ezer érintett számára helyben is elérhető lesz a legmagasabb színvonalú ellátás.

Utoljára frissítve: 2015-12-04 16:11:54

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Befejeződött a Lauber Dezső Sportcsarnok belső felújítása.
Bővebben >>