. Ma Vanda napja van.
Robotok segíthetik a betegellátást
2022-01-05 19:59:06
Robotok segíthetik a betegellátást

Robotok segíthetik a betegellátást

A Pécsi Tudományegyetem, a 4iG NyRt., valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. egyebek mellett egy világújdonságnak számító bio informatikai elemző programcsomagon, és robot eszközökkel támogatott ápolási lehetőségen dolgozik.

A klinikai vizsgálatok során hatalmas mennyiségű adat keletkezik, amelyek kezelése, strukturálása körülményes. Az okos technológiák térnyerése az egészségügyben megoldást nyújt erre a problémára, mivel korszerű eszközökkel hatékonyan lehet adatokat gyűjteni az egyének egészségi állapotáról, melyeket fejlett analitikai megoldásokkal feldolgozva célzott visszacsatolást lehet adni a betegek, az egészségügyben dolgozók számára. Ez az orvosi gyakorlat átalakulásához is vezet, és támogatja az előtérbe került személyre szabott orvoslást. Az egészségügyi ellátórendszer folyamatosan növekvő költségei és az ágazat korlátos erőforrásai miatt szerte a világban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és az új adatkezelési technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása, amelyet a molekuláris orvoslás fejlődése is tovább erősít.

„A projekt fejlesztése során ezeket a trendeket és kihívásokat vettük figyelembe. Ezért egy olyan Kompetencia Központot kívánunk létrehozni, amely az ipari szereplőkkel együttműködve képes innovatív adatgyűjtési, információfeldolgozási és elemzési módszereket kialakítani, és ezeket új egészségügyi technológiák és szolgálatások fejlesztésére felhasználni” – mondta el Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

„További cél, hogy olyan adatalapú egészségügyi szolgáltatások kialakítását valósítsa meg, amelyekkel az egészségügyi ellátás hatékonyabban szervezhető, az egyetem és a környezetében működő egészségügyi szolgáltatók ellátási terhei mérsékelhetők és források szabadíthatók fel” -  emelte ki  Prof. Dr. Wittmann István, a projekt szakmai vezetője, a Pécsi Tudományegyetem Kompetencia Központ igazgatója.

Hozzászólásában kitért a kompetencia központ működésére, valamint ismertette annak céljait is, amelyek között szerepel az egészségügyi technológia- és okoseszköz-fejlesztésekhez minőségi, valid, egészségügyi adatokat tartalmazó digitális egészségügyi ökoszisztéma létrehozása. Ehhez olyan kompetenciákat kívánnak kialakítani, amelyek a K+F+I keretében kidolgozásra kerülő egészségügyi technológia-fejlesztéseket adatokkal, és azokra épülő analitikai megoldásokkal legyenek támogathatók, minderre szorosan együttműködve ipari partnerekkel kerüljön sor. Az így létrejövő fejlesztések országhatárokon átnyúló, nemzetközi együttműködések kialakításához teremthetik meg az alapokat, bekapcsolva ezzel a kompetencia központot a nemzetközi kutatóhálózatokba.

 

Hosszú távon  a célok között szerepel, egy piaci alapon működő, önfenntartó kutatási hálózat kialakítása.

Utoljára frissítve: 2022-01-05 20:07:23

További híreink
Középpontban a fiatalok egészsége
Intelligens technológiai alapokra épülő komplex prevenciós és rehabilitációs diagnosztikát és terápiát fejleszt ki közösen egy agár, egy kereskedelmi, egy orvos-biológiai...
2022-01-24 20:23:24, Hírek, Környezetünk Bővebben
Otthol, édes otthol
Ősbemutató a Pécsi Nemzeti Színházban - Otthol, édes otthol.
2022-01-22 02:30:06, Hírek, Környezetünk Bővebben
Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért
A pécsi önkormányzat Baranya megye meghatározó intézményeivel fog össze annak érdekében, hogy a régió településein, a megyeszékhelyen javuljon a gazdaság versenyképessége.
2022-01-21 20:38:58, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy magasraktár-rendszerben több különböző munkadarabot kellett megkeresniük és ezeket adott sorrendben kipako...
Bővebben >>