. Ma Zita napja van.
Rosberg nyerte a Mexikói Nagydíjat
2015-11-03 12:07:57
Rosberg nyerte a  Mexikói Nagydíjat

Rosberg nyerte a Mexikói Nagydíjat

A Forma-1-es Mexikói-Nagydíjat Nico Rosberg nyerte, amelyet 23 év után rendeztek meg az alaposan felújított pályán.

Nico Rosberg mellé a dobogóra csapattársa, a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton, valamint a Williams finn pilótája, Valtteri Bottas álhatott fel.

Maga a futam úgy igazán csak a rajtnál volt izgalmas, hiszen az első helyről induló Rosberg rajtkockája és az első kanyar között 900 méter a távolság Mexikóban, így lehetőség nyílt a helyezkedésre. Rosberg és Hamilton az első két helyen jött el a rajtrácsról, a mögöttük haladó Vettelt azonban előbb az orosz Kvjat megelőzte a Red Bullal, majd Ricciardo is megpróbálta az előzést, ennek koccanás és defekt lett a vége, a négyszeres világbajnok már az első körben érkezhetett tehát a boxba friss, fehér jelölésű, közepes keverékű gumikért. Vele érkezett Alonso is, aki a Honda motor hajtására panaszkodott a mérnökeinek rádión, az ő lassú tempója miatt Ferrarinál zajló kerékcsere, az azt követő kiengedés folyamata is lassabban folyt le a megszokottnál, így Vettel az előtte köröző Manorhoz képest is fél perces hátrányban tért vissza a pályára.

Ekkor Rosberg, Hamilton, Kvjat, Ricciardo, Bottas, Verstappen, Massa, Perez és Hülkenberg állt az első kilenc helyen. Räikkönen csak az utolsó előtti helyről indulhatott el, ennek ellenére a negyedik körben már a tizenötödik helyen száguldott. Bottasnak problémái akadtak a gumik szemcsésedésével, ezért már kilenc körrel a kezdés után friss szett abroncsot kapott. Ezen felbuzdulva Massa és Hülkenberg is elérkezettnek látta az időt a váltásra, miközben a Mercedesek kényelmes előnnyel vezették a versenyt. Vettel és Räikkönen hátul próbálták magukat előrébb küzdeni, a német például a tizenötödik körben Sainzot előzve már a tizenkettedik helyen találta magát. Három körrel később azonban a négyszeres világbajnok problémái tovább fokozódtak, miután elmérve 7-es kanyar bejáratát, az aszfaltozott bukótérben találta magát, ezzel pedig legalább hat helyet bukva az utolsó előtti pozícióba került ismét. Ezzel egy időben folyamatosan zajlottak a kerékcserék a boxban, valamit Räikkönen és Bottas Szocsi után ismét megtalálták egymást az ötödik helyért. Az újabb finn házi csata vége egyben a Ferrarival köröző veterán versenyének a végét is jelentette, Kimi ugyanis a fal mellett, kitört jobb hátsó kerékkel fejezte be a mexikói melót.

Öt körrel később az élmezőnyből Rosberg váltott a garázsban közepes abroncsokra, Vettel pedig a pályán előzni próbálta Maldonadót, sikertelenül. A csapat a harmincnegyedik körben unta meg a szenvedést és újabb kerékcserére hívta. Hamilton is letudta a kötelező boxkiállást a huszonkilencedik körben, a sorrend az első két helyen ezt követően is változatlan maradt. A harmincnegyedik körben Sainz és Perez csatája dőlt el a két pontot jelentő kilencedik helyért, miután a Toro Rosso spanyol újonca egy általa végrehajtott szabálytalan manőver miatt kényszerből elengedte a hazai pályán versenyző vetélytársát, ezt pedig a százezres tömeg örömujjongással fogadta. A szenvedő Vettel két körrel később érkezett ismét a boxba újabb szett kemény keverékű abroncsért és a tizennegyedik helyen folytatta a Ferrari kálváriáját. Ezt követően méla unalomba fulladt a Mexikói-Nagydíj, bár aprócska izgalmakat azért szolgáltatott a Mercedes házon belüli vitája arról, hogy szükség van újabb kerékcserére vagy sem, ám ezt a vitát elsősorban Hamilton esetében a címvédő főmérnöke, Peter Bonnington azzal zárta le, hogy a második kerékcserét gyakorlatilag parancsba adta versenyzőjének.

A cserét a negyvenkilencedik körben hiba nélkül végrehajtották, a sorrend ezt követően sem változott. Három körrel később Vettel versenye is befejeződött, miután ő is falhoz vágta a Ferrariját, ennek okán pedig beküldték a biztonsági autót. A pálya takarítása újabb öt kört vett le a számlálóból, az ötvenhetedik fordulóban folytathatták a srácok a száguldást. Bottas az újraindítást követően a dobogó legaljára kapaszkodott fel, kihasználva az addig előtte haladó Ricciardo Red Bulljának lassúságát. Eközben Nasr Sauberének fékjei is felmondták a szolgálatot a pálya utolsó szektorában, a stadionban, ám emiatt nem kellett visszahívni a biztonsági autót, mert a brazil okosan, a szalagkorlát mögé kormányozta a kék-sárga járgányt. Elöl a Rosberg-Hamilton páros a többiekhez képest kényelmes előnyben rótták a köröket, már csak 11 volt hátra, amikor mindketten hibáztak, így végül egyikük sem tudott a másik hibájából profitálni.

Az utolsó körökben gyakorlatilag minden eldőlt, bár a gyors körök tekintetében még azért folyt a csata a Mercinél. Egyszer Hamilton volt gyorsabb Rosbergnél, máskor fordítva, de a lényeg nem változott, a 4304 méter hosszú pályán megtett 71 kör végén először a német látta meg a kockás zászlót, megnyerve ezzel a futamot az immár háromszoros bajnok Hamilton előtt, akit a célban Bottas követett a Williams-szel. Két hét múlva, november 15-én Brazíliában, az interlagosi pályán folytatódik a világbajnokság a Brazil-Nagydíjjal. Lássuk a Mexikóban pontot szerzők sorrendjét!


Végeredmény (pontszerzők):
1. Rosberg
2. Hamilton
3. Bottas
4. Kvjat
5. Ricciardo
6. Massa
7. Hülkenberg
8. Pérez
9. Verstappen
10. Grosjean
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2015-11-03 13:16:01

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>