. Ma Ervin napja van.
Szakokat alapított, önálló intézetet hozott létre
2022-05-14 22:05:00
Szakokat alapított,  önálló intézetet hozott létre

Szakokat alapított, önálló intézetet hozott létre

A család mellett, barátok, kollégák és egykor tanítványok  sokasága kísérte el  utolsó útján a  Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának emeritus professzorát, dr. Koltai Dénest.


Koltai Dénes 1947-ben született Pécsen. A Zipernowsky Műszaki Szakközépiskolában érettségizett, tett technikusi vizsgát, majd a Pécsi Tanárképző Főiskolán folytatta tanulmányait földrajz-rajz szakon. A Mecseki Szénbányák művelődési házában helyezkedett el, mint népművelő, később annak igazgatója lett. Egyetemi diplomáját, pedagógia szakon 1976-ban az ELTE-n szerezte meg, majd három évvel később  ugyanott a Bölcsészettudományi Karon doktorált. A neveléstudományok kandidátusa1987-ben lett.


Az 1970-es évek elejétől az MSZMP Baranya megyei Bizottság Oktatási Igazgatóságán tíz éven át dolgozott, tanszékvezetőként. E mellett  ott volt 1974-ben a PTE Közművelődési Szakcsoport megalakulásánál, már akkor a felnőttoktatással, andragógiával foglalkozott, amire  később egész életét feltette.


Először a Tanárképző Főiskolai Kar Közművelődési Szakcsoportjának vezetője, utána a Felnőttképzési és Közművelődési Tanszék tanszékvezetője, majd a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézet (FEEFI) igazgatója lett.  Az intézet 2005-től, már mint   a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karaként fogadta a hallgatókat, amelynek  karrá alakulásában jelentős szerepet játszott és két cikluson át a dékánja is volt Koltay Dénes. Három éven át, 2002 és 2005 között  pedig a Pécsi Tudományegyetem rektor-helyetteseként tevékenykedett. Egyetemi tanári kinevezését 2008. január 1-én vehette át. Nyugdíjazását követően, 2015-től professor emeritusként kapcsolódott be a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar oktatási és tudományos tevékenységébe.


Munkássága nagy területet ölelt fel és széles spektrumú volt. Andragógusként didaktikával és módszertannal foglalkozott. Elsősorban a felnőttoktatás tervezésére és a felnőttek politikai képzésére fókuszált, a felnőttképzés pszichológiai, szociálpszichológiai sajátosságait, továbbá a munka-erőpiaci képzés rendszerét vizsgálta. E mellett részletesen foglalkozott a magyar felnőttoktatás helyzetével a nemzetközi trendek és tendenciák tükrében.


Tudományos tevékenysége mellett olyan oktatási innovációk fűződnek a nevéhez, mint az andragógia, a művelődésszervező és a személyügyi szervező-humán szervező szakok megalapítása. Iskolateremtő, szakalapító szerepét, a FEEFI és a FEEK országosan sikeres működését bizonyítja az a sok ezer humánpolitikai és művelődési szakember, akik az általa vezetett és alapított intézményekben szereztek diplomát. .  Ezen felül szívén viselte a leghátrányosabb helyzetű emberek és a romák sorsát, akik tiszteletbeli cigány vajda címmel is felruházták.

Tagja volt az MTA Pedagógiai Bizottsága elnökségének és elnöke a Pedagógiai Bizottság Felnőttképzési Albizottságának, valamint tagja az Országos Felnőttképzési Tanácsnak.  Pécs városa Pro Civitate-díjjal ismerte el a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar megalapításában játszott szerepét, valamint több évtizedes oktatói-nevelői, iskolaszervezői munkásságát.

Utoljára frissítve: 2022-05-14 22:10:07

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>