. Ma Ottó napja van.
Szilveszteri, újévi babonák,hiedelmek, szokások
2019-12-31 03:00:36
Szilveszteri, újévi babonák,hiedelmek, szokások

Szilveszteri, újévi babonák,hiedelmek, szokások

Régebben mély meggyőződés övezte a babonákat, elődeink szentül hittek abban, hogy ha valamit a hiedelmek szerint tesznek, vagy nem tesznek, az mágikus hatással van a sorsukra.


Akár babonások vagyunk, akár nem, szilveszter napján érdemes betartani az alábbi tíz apróságot, már csak azért is, mert szórakoztató velük foglalatoskodni, és az ünnepi hangulatot is fokozhatják.  A most közreadott hiedelmek még nem épültek be úgy a köztudatba, mint a lencseevés vagy a takarítási tilalom, azonban érdemes megfontolni őket.
 
Az üres vagy félig teli konyhai tárolókat fel kell tölteni. A sótartó, cukortartó, kávés bödön, mézes csupor és társaik a babona szerint akkor hoznak bőséget az új évre, ha tele vannak. Ellenkező esetben egész esztendőben hiány lesz a tartalmukból.

Ugyanígy a hűtőszekrénynek sem szabad üresen állnia. Akkor is hagyni kell benne - akár tartós - ételt, ha elutazik az ember, mert ha szilveszterkor kong a fridzsider, az a hiedelem szerint nélkülözést hoz a következő évre.

Vállalkozóknak érdemes gyümölcsöt fogyasztania szilveszterkor, hogy az üzlet is gyümölcsöző legyen. Különösen az alma hoz szerencsét, ráadásul a benne lévő magok száma elárulja, mennyi sikeres fogásra számíthat az ember az új évben.  

Ha a szerelmesek mézzel kenik be az ajkaikat, és így csókolják meg egymást éjfélkor, édes és tartós lesz a párkapcsolat.

Aki szilveszter napján elás egy érmét, újév napján pedig kiássa, annak a következő év kincslelő esztendő lesz.

Ha a pénztárcában van legalább egy nagy címletű bankjegy vagy egy magas értéket tartalmazó folyószámlához tartozó bankkártya, az megtartja a vagyont az új évben is.

Nem szabad sok pénzt költeni vagy nagyobb értékű dolgot vásárolni az év utolsó napján, mert akkor a következő esztendőben végig költekezni fogsz.

Fontos, hogy a háziállatok se menjenek üres hassal aludni: szilveszterkor minden kedvencet jól kell lakatni, hogy a következő évben is végig jellemző legyen ez az állapot.

Éjfélkor ki kell tárni az ajtókat, hogy az óév távozhasson, mert amíg ott van, nem tud bejönni az új esztendő.

A malac kitúrja a szerencsét, a csirke viszont elkaparja, ezért érdemes disznóhúst enni szilveszterkor, tyúkhúst viszont nem szabad. Kevesebben tudják viszont, hogy pulykát sem ajánlott fogyasztani ilyenkor, mert mérget hoz a házhoz, illetve a hal is kerülendő, mert elúsztatja a szerencsét.

Amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz egész évre, így tartózkodjunk például a vitáktól, veszekedésektől. Aki korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz.  Nem szabad  semmit kiadni  a házból, mert ha ezt tesszük, egész évben sok kiadásunk lesz.

Nem szerencsés dolog újév napján hagyni, hogy a tűz kialudjon, és ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

Fontos az első újévi látogató, ha ekkor rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat éri a ház népét.  Szerencsés, ha az első látogató férfi.

Akitől ezen a napon csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket.

A szilveszteri északi szél hideget, a déli szél enyhe telet jelez.

További híreink
Az Odú-egy különleges installáció
Fusz György, Ferenczy Noémi-díjas keramikus- és szobrászművész kiállítása „belakja” a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában teljes teret.
2020-07-02 14:29:04, Hírek, Környezetünk Bővebben
Pécs Nyitva
A vendéglátóhelyek teraszai és belső terei után kinyithatnak Pécs múzeumai, kiállítóterei, és a szálláshelyek nagy része is újra fogad vendéget.
2020-07-01 14:27:47, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az első mini KRESZ-Ovi
Szigetváron a Zöldmanó Óvodában hozták létre a térség első mini KRESZ-Oviját.
2020-07-01 08:12:19, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Letartóztatták annak a drogbandának a tagjait, akik a kriptovalutával vásárolt új pszichoaktív szert online ér...
Bővebben >>