. Ma Ervin napja van.
Szilveszteri, újévi babonák,hiedelmek, szokások
2019-12-31 03:00:36
Szilveszteri, újévi babonák,hiedelmek, szokások

Szilveszteri, újévi babonák,hiedelmek, szokások

Régebben mély meggyőződés övezte a babonákat, elődeink szentül hittek abban, hogy ha valamit a hiedelmek szerint tesznek, vagy nem tesznek, az mágikus hatással van a sorsukra.


Akár babonások vagyunk, akár nem, szilveszter napján érdemes betartani az alábbi tíz apróságot, már csak azért is, mert szórakoztató velük foglalatoskodni, és az ünnepi hangulatot is fokozhatják.  A most közreadott hiedelmek még nem épültek be úgy a köztudatba, mint a lencseevés vagy a takarítási tilalom, azonban érdemes megfontolni őket.
 
Az üres vagy félig teli konyhai tárolókat fel kell tölteni. A sótartó, cukortartó, kávés bödön, mézes csupor és társaik a babona szerint akkor hoznak bőséget az új évre, ha tele vannak. Ellenkező esetben egész esztendőben hiány lesz a tartalmukból.

Ugyanígy a hűtőszekrénynek sem szabad üresen állnia. Akkor is hagyni kell benne - akár tartós - ételt, ha elutazik az ember, mert ha szilveszterkor kong a fridzsider, az a hiedelem szerint nélkülözést hoz a következő évre.

Vállalkozóknak érdemes gyümölcsöt fogyasztania szilveszterkor, hogy az üzlet is gyümölcsöző legyen. Különösen az alma hoz szerencsét, ráadásul a benne lévő magok száma elárulja, mennyi sikeres fogásra számíthat az ember az új évben.  

Ha a szerelmesek mézzel kenik be az ajkaikat, és így csókolják meg egymást éjfélkor, édes és tartós lesz a párkapcsolat.

Aki szilveszter napján elás egy érmét, újév napján pedig kiássa, annak a következő év kincslelő esztendő lesz.

Ha a pénztárcában van legalább egy nagy címletű bankjegy vagy egy magas értéket tartalmazó folyószámlához tartozó bankkártya, az megtartja a vagyont az új évben is.

Nem szabad sok pénzt költeni vagy nagyobb értékű dolgot vásárolni az év utolsó napján, mert akkor a következő esztendőben végig költekezni fogsz.

Fontos, hogy a háziállatok se menjenek üres hassal aludni: szilveszterkor minden kedvencet jól kell lakatni, hogy a következő évben is végig jellemző legyen ez az állapot.

Éjfélkor ki kell tárni az ajtókat, hogy az óév távozhasson, mert amíg ott van, nem tud bejönni az új esztendő.

A malac kitúrja a szerencsét, a csirke viszont elkaparja, ezért érdemes disznóhúst enni szilveszterkor, tyúkhúst viszont nem szabad. Kevesebben tudják viszont, hogy pulykát sem ajánlott fogyasztani ilyenkor, mert mérget hoz a házhoz, illetve a hal is kerülendő, mert elúsztatja a szerencsét.

Amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz egész évre, így tartózkodjunk például a vitáktól, veszekedésektől. Aki korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz.  Nem szabad  semmit kiadni  a házból, mert ha ezt tesszük, egész évben sok kiadásunk lesz.

Nem szerencsés dolog újév napján hagyni, hogy a tűz kialudjon, és ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

Fontos az első újévi látogató, ha ekkor rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat éri a ház népét.  Szerencsés, ha az első látogató férfi.

Akitől ezen a napon csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket.

A szilveszteri északi szél hideget, a déli szél enyhe telet jelez.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>