. Ma Zita napja van.
Tavaszi sztárözön Pécsen
2024-03-07 22:24:28
Tavaszi sztárözön Pécsen

Tavaszi sztárözön Pécsen

Fantasztikus művészek, nagykoncertek, családi programok, különleges helyszíneken felcsendülő orgonamuzsika várja a zenekedvelőket az Orgonák éjszakáján  május 18-án országszerte. Ebben az esztendőben 50 százalékos kedvezménnyel szerezhetik be jegyeiket a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál  és az Orgonák éjszakája koncertjeire az érdeklődők  március 8. és 10. között.


Sztárok egész sora lép fel tavasszal Pécsen. A Grammy-díjas karmester Paavo Järvi,a világ legjobb zenekarai között jegyzett Budapesti Fesztiválzenekart vezényli, a klasszikus zene ünnepelt szopránja Baráth Emőke és érkezik Rómából a  Vatikán Pápai Egyházzenei Intézet Gregorián Szkólája, csak pár név azok közül, akik a Filharmónia Magyarország meghívására érkeznek Pécsre. A fellépők az egyházzenei fesztivál, illetve május 18-án az Orgonák éjszakája - immár világméretűvé szélesedett -  ugyanis a pécsi székhelyű koncertszervező iroda négy kontinens  több, mint 30 országában rendezi meg. Közel 100 orgonista több, mint 70000 orgonasípot szólaltat meg aznap éjjel a világban.


„Orgonák éjszakája” lesz a hívószó Franciaországtól Kínán át az Egyesült Államokig 4 kontinens közel 30 országában pünkösd szombatján, május 18-án, amikor a fél világ felfigyelhet erre a különleges hangszerre.  A Liszt Intézetek és külhoni nagykövetségek együttműködésével idén nemzetközivé válik az Orgonák éjszakája. Többnyire klasszikus helyszíneken, templomokban, koncerttermekben lesznek a programok, de a jazzorgona is szerephez jut majd. Akár Guiness rekordkísérlet is lehet majd ez a nap, hiszen ennyi helyszínen lesz egyszerre ősbemutató, Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzőjének a Filharmónia Magyarország felkérésére erre az alkalomra írt műve,  a Fanfare Ungarico-t, amit mindegyik helyszínen  - itthon és külföldön egyaránt-  előadnak majd.


A programsor kultúrtörténeti és zeneszakmai szempontból is egyedi lesz ebben az esztendőben, ugyanis nem kevesebbre vállalkoztak a szervezők, mint hogy feltérképezik  a  hazai orgonahangszer-állományt tanulmányban rögzítik azok állapotát, a hozzájuk tartozó aktuális adatokat. A Filharmónia Magyarország saját felületén biztosít erre helyet, létrehozza a Nemzeti Orgona Regisztert, amibe minden orgonaművész, kántor, zenész vagy szervező regisztrálhatja saját hangszerét,. Ez abban is különleges lehetőség,  hogy ezzel felkerülhetnek a koncertélet térképére azok a kisebb települések is, ahol  erre alkalmas hangszer  található.


A Filharmónia   országszerte a Petőfi Kulturális Program keretében 45, ötezer fő alatti településen szervez az Orgonák éjszakáján koncerteket a saját közel 30 egyedi programja mellett. Idén is sokan csatlakoztak már az eseménysorhoz, azonban továbbra is várják az  Orgonák éjszakájára azok jelentkezését, akik bemutatnák saját hangszerüket  közösségüknek itthon és szerte a világban.


A hazánkban már évek óta népszerű zenei esemény keretében programok sokasága várja majd a közönséget országszerte, amelynek során hazai  jelentős orgonaművészek közül szinte mindenki játszik aznap valahol. Pálúr János, Szabó Balázs, Kovács Róbert mellett külföldi világsztárok is érkeznek, úgymint Cameron Carpenter vagy Francesco Finotti. Közreműködőként találkozhatnak  az érdeklődők olyan sztárokkal is, mint Miklósa Erika, Csuja Imre, Rost Andrea vagy Palya Bea. Az Angster bérlet áprilisi hangversenye is az orgona jegyében kerül megrendezésre, a Bazilikában Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, a Gyüdi Sándor által vezetett Szegedi Szimfonikus Zenekarral közösen lép fel. A koncert igazi audiovizuális élménynek ígérkezik, hiszen kivetítés is lesz.


Egy könnyedebb, jazz-es hangulatú koncert lesz hallható Pécsen a zsinagógában „A képzelet hangjai” címmel.  Dés László és Dés András apa-fia páros mellett Kaltenecker Zsolt lép fel ezen a különleges trió-koncerten. Dés László a szaxofon mestere, András az ütőhangszereken brillírozik, Kaltenecker Zsolt pedig az ikonikus Hammond-orgonát szólaltatja majd meg.  A Bazilikában „Ifjú orgonaművészek hangversenye” lesz hallható a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának és a Liszt Ferenc Zeneiskola orgonista növendékeinek részvételével.  A Bazilikában „Ifjú orgonaművészek hangversenye” lesz hallható a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának és a Liszt Ferenc Zeneiskola orgonista növendékeinek részvételével. Nemcsak a fellépő művészek, hanem maga  a program is különleges lesz, az est folyamán orgona négykezesek és zongora-orgona kamaradarabok egyaránt megszólalnak majd.
Egy exkluzív, regisztrációhoz kötött eseményre is sor kerül, az első 30 jelentkező egy idegenvezetős orgonagyár-körséta során  barangolhatnak majd  az orgonasípok labirintusa között, betekintést nyerve az aprólékos munkafolyamatokba. A gyárban  a hangszerek közül egyet ki is próbálhatnak majd.


Az Orgonák éjszakája idén a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál nyitóeseménye is egyben. Az egyhetes fesztiválon három helyszínre (Pécs, Szeged, Veszprém) érkezik”a Schola Gregoriana del PontificioIstituto di Musica Sacra di Roma. A kórus a római Pápai Egyházzenei Intézet Gregorián Szkólája, jelenleg a világ egyik legautentikusabb előadói a gregorián énekeknek Pécsen a régi zene sztárjai is fellépnek a fesztiválon. A Capella Savaria és a Purcell Kórus Vashegyi György karnagy vezetésével, az est szólistája a Magyarországon ritkán hallható Baráth Emőke  lesz.


Nincs még egy ilyen hangszer, ami méretében, formájában, lehetőségeiben ennyire különböző és különleges. Az intimebb hangzás megszólaltatásától egy zenekar helyettesítéséig sok mindenre képes. Bonyolultsága, az orgonistától elvárt kézzel- lábbal játszás komplexitása sokakat lenyűgöz. Nem véletlen, hogy templomokban a liturgiákon is Isten dicsőségének hirdetésére szánták, de a fontos koncerttermek sem nélkülözhetik az instrumentumot.  


Az Orgonák éjszakája programsorozat célja, hogy bemutassa a hangszer sokoldalúságát. Immár  2019 óta ilyenkor megszólalnak az  orgonák nemcsak a szokásos helyszíneken, de köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretetotthonokban, a Balaton közepén, a metró aluljáróban. Még a zenélő szökőkutakból  is orgonamuzsika csendül fel. Ezen a különleges napon  Debrecenben  a zeneszeretők részesei lehetnek egy Oxfordból érkező orgona megszentelésének is.


 „A Filharmónia Magyarország reményei szerint a rendezvény nemzetközivé válva évről-évre értékes kulturális kapocs lehet a külföldön élő magyarokkal, illetve alkalmat ad arra is, hogy világszerte megismerjék a hangszerek királynőjét, az orgonát, a magyar zeneirodalom gyöngyszemeit, a fantasztikus hazai előadóművészeket.” emelte ki Szamosi Szabolcs az Orgonák éjszakája programsort szervező Filharmónia Magyarország ügyvezetője, Liszt díjas orgonaművész.

Utoljára frissítve: 2024-03-07 22:24:53

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>