. Ma Zita napja van.
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
2024-03-29 02:07:48
Tavaszvárás és húsvéti készülődés

Tavaszvárás és húsvéti készülődés

Tavaszvárás és húsvéti készülődés a Dóm tér alatt néhány méterrel, Pécs ókori városa, Sopianae falai között, a Zsolnay Negyedben pedig a nyuszi fészkel majd.

Nagyszombaton,  március 30-án római öltözetben és katonai felszerelésben fotózkodhatnak a látogatók a Cella Septichora Látogatóközpontban, sőt, egy légiós katona teljes felszerelését is magunkra ölthetik VR-szemüvegek segítségével a 4. századba repülhetnek vissza, vagy akár korabeli társasjátékokat is kipróbálhatnak. A húsvétra készülődök egész napos kézműves foglalkozáson vehetnek részt, amelyen a pogány rómaiak tavaszváró ünnepe és a keresztény húsvét ihlette emlékeket készíthetnek, többek között mozaikokat és tojásdíszeket.

A nyuszi a Zsolnay Negyedben fészkel majd húsvét hétfőn, április elsején. Többek között tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncertje várja a családokat április 1-jén a Zsolnay Kulturális Negyedben. A programok az E78-as teremben Ringató gyerekkoncerttel indulnak reggel 9 órakor, amit hangszersimogató egészít ki, így a kicsik kötetlen formában barátkozhatnak a hangszerekkel. A 0-5 éves korosztálynak szóló programon a közös éneklés és játék is fontos szerepet kap.

Csernik Pál Szende erdélyi népi mesemondót hallhatjuk 10 órától. A Húsvéti Meseszőttes történetei elsősorban óvodás és kisiskolás korosztálynak szólnak, de a szülők is garantáltan jól fognak szórakozni. Aztán 11 órától a húsvéti nyuszi nyomába eredhetnek az apró kalandorok, hiszen indul a tojáskereső detektívjáték! A gyerekek egy felfedező térkép segítségével találhatják meg a Zsolnay Negyedben elrejtett különleges tojásokat, miközben igazi nyomolvasókká válnak. Indulás 11 órakor a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadától. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik.  Délután kézműves foglalkozásokon készülhetnek a húsvétra kicsik és nagyok. Délután kettő és öt között Varga-Mohácsi Tímea kézműves játszóházvezető segítségével kedves tárgyakat készíthetnek különböző technikák elsajátításával.

Felhőtlen jókedv vár mindenkit a Lajtorja mini gyerekzenekar koncertjén 15 órától. Az együttes célja a vidám hangulat megteremtése, mesével, közös énekléssel és mozgással kiegészítve. Fontos számukra a népi hagyományok megőrzése; dalaik energikus interakcióban szólítják meg a kicsiket és a nagyokat egyaránt.  Gryllus Vilmos 17 órakor kezdődő koncertjén a tavaszt köszönti minden dal, minden ének. A hazatérő madarakat, a téli álomból ébredő állatokat és a napsütésben szirmot bontó virágokat. A Tavaszi daloskönyv című gyerekkoncert zárja a napot.

Vasárnaptól péntekig ajándékokat, hímes tojásokat készíthetnek  szeretteiknek a zengővárkonyi Tojás Múzemumba látogatók neves tojásdíszítők segítségével, saját kezűleg. E mellett megismerkedhetnek a magrátétes díszítés, a tojáspatkolás és -karcolás, gyöngyrátétes díszítés módszereivel is, de ünnepi díszeket is gyárthatnak szalmából március  28-án, csütörtökön 10.00–15.00 között.


Nagypénteken újraélhetik a hagyományokat, 13.00–16.00 között tartják a zengővárkonyiak közös tojásírását. Húsvétvasárnap 9.30-tól hímestojtás-keresésre indulhatnak a gyerekek faluszerte, április 1-én, hétfőn 11.00-tól pedig a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület műsora lesz látható a Míves Tojás Múzeum előtt.


Mindezek mellett népi játékokkal várják az érdeklődőket a Tájház udvarán, valamint látogatható lesz a Míves Tojás Múzeum, a Szalma-kincs-tár és a Tájház gyűjteménye.

 

Húsvétkor is megtekinthetők Gulácsy, Csontváry vagy éppen Zsolnay Vilmos festményei, sőt a tavaszi szünetben a kisiskolásokat is egész napos programra hívják. Az állandó tárlatok mellett a Janus Pannonius Múzeum Látogatóközpontban az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek portréit és pécsi városképeit bemutató kiállítás, a JPM Csontváry Múzeumban egy több mint negyvennégyezer darabból álló középkori ezüstkincslelet, a JPM Zsolnay Múzeumban egy üvegművészeti gyűjtemény, míg a JPM Modern Magyar Képtárban Kismányoky Károly szeptember 22-ig meghosszabbított életmű-tárlata és Bocz Gyula szobrai várják az érdeklődőket.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>