. Ma Ervin napja van.
Tegyünk együtt még többet
2020-02-05 21:21:34
Tegyünk együtt még többet

Tegyünk együtt még többet

Az európai rákellenes tervről uniós szintű nyilvános konzultációt indít az Európai Bizottság.


 A nyilvános konzultáció hozzájárul a terv kialakításához, valamint a legfontosabb területek és a jövőbeni fellépések azonosításához. Az EU-ban évente 3,5 millió embernél diagnosztizálnak rákot. Ez egy súlyos egészségügyi probléma, ami várhatóan közvetlenül érinti az uniós lakosok 40 százalékát, jelentős hatásokat gyakorolva az egészségügyi ellátórendszerekre és a gazdaságra. Ugyanakkor a rákos esetek 40 százaléka  megelőzhető okokra vezethető vissza, így bőven van lehetőség a fellépésre és az Unióban előforduló esetek számának csökkentésére.

 

Ursula von der Leyen elnök politikai iránymutatásainak és Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos megbízólevelének megfelelően az Európai Bizottság  európai tervet terjeszt elő a rák elleni küzdelem jegyében, hogy csökkentse a betegség okozta szenvedést, és támogassa a tagállamoknak  megelőzése és kezelése terén tett erőfeszítéseit.


Mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta mindenkinek van olyan barátja, munkatársa vagy rokona, aki átesett ezen a betegségen, és mindenki megtapasztalta már az ebből adódó szomorúságot és kiszolgáltatottságot. Hangsúlyozta, ugyanakkor igenis tehetünk ellene, egyénileg és közösen is, tagállami szinten és európai uniós szinten is. Természetesen nem a nulláról kell kezdeni, de az eddigieknél jóval többet kell tenni a cél érdekében. A rákellenes világnapon olyan közös út veszi kezdetét, ami az európai rákellenes terv kidolgozásához vezet, amellyel jelentős eredmények érhetők el a megelőzés és a kutatás révén, egy új adatstratégiával és a kezeléshez való egyenlő hozzáféréssel Európa-szerte.


Mindehhez Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök a következőket tette hozzá, a rák valamilyen módon mindenkit érint. Az európai életmód előmozdítása értékekről, méltóságról és szinergiákról is szól, és a rákellenes szakpolitikának ezekre kell épülnie. Az európai rákellenes terv egy olyan új, erőteljes kezdeményezés, ami éppen erre törekszik, új korszakot nyitva a rák megelőzésében és kezelésében. Fontos  a betegközpontú európai rákellenes terv kidolgozása, ami reményt ad az érintetteknek, családjaiknak és barátaiknak bárhol Európában.


Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos pedig arról szólt, hogy az európai rákellenes terv sikere a nemzeti, valamint a helyi döntéshozók elköteleződésén áll vagy bukik.


Az európai rákellenes terv, amely még az év vége előtt bemutatásra kerül, a betegség minden fontos szakasza kapcsán javasol majd intézkedéseket, úgy mint a megelőzés, a korai felismerés és diagnózis, kezelés és gondozás, életminőség.

Utoljára frissítve: 2020-02-05 21:22:09

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>