. Ma Vilmos, Bíborka napja van.
Tegyünk együtt még többet
2020-02-05 21:21:34
Tegyünk együtt még többet

Tegyünk együtt még többet

Az európai rákellenes tervről uniós szintű nyilvános konzultációt indít az Európai Bizottság.


 A nyilvános konzultáció hozzájárul a terv kialakításához, valamint a legfontosabb területek és a jövőbeni fellépések azonosításához. Az EU-ban évente 3,5 millió embernél diagnosztizálnak rákot. Ez egy súlyos egészségügyi probléma, ami várhatóan közvetlenül érinti az uniós lakosok 40 százalékát, jelentős hatásokat gyakorolva az egészségügyi ellátórendszerekre és a gazdaságra. Ugyanakkor a rákos esetek 40 százaléka  megelőzhető okokra vezethető vissza, így bőven van lehetőség a fellépésre és az Unióban előforduló esetek számának csökkentésére.

 

Ursula von der Leyen elnök politikai iránymutatásainak és Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos megbízólevelének megfelelően az Európai Bizottság  európai tervet terjeszt elő a rák elleni küzdelem jegyében, hogy csökkentse a betegség okozta szenvedést, és támogassa a tagállamoknak  megelőzése és kezelése terén tett erőfeszítéseit.


Mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta mindenkinek van olyan barátja, munkatársa vagy rokona, aki átesett ezen a betegségen, és mindenki megtapasztalta már az ebből adódó szomorúságot és kiszolgáltatottságot. Hangsúlyozta, ugyanakkor igenis tehetünk ellene, egyénileg és közösen is, tagállami szinten és európai uniós szinten is. Természetesen nem a nulláról kell kezdeni, de az eddigieknél jóval többet kell tenni a cél érdekében. A rákellenes világnapon olyan közös út veszi kezdetét, ami az európai rákellenes terv kidolgozásához vezet, amellyel jelentős eredmények érhetők el a megelőzés és a kutatás révén, egy új adatstratégiával és a kezeléshez való egyenlő hozzáféréssel Európa-szerte.


Mindehhez Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök a következőket tette hozzá, a rák valamilyen módon mindenkit érint. Az európai életmód előmozdítása értékekről, méltóságról és szinergiákról is szól, és a rákellenes szakpolitikának ezekre kell épülnie. Az európai rákellenes terv egy olyan új, erőteljes kezdeményezés, ami éppen erre törekszik, új korszakot nyitva a rák megelőzésében és kezelésében. Fontos  a betegközpontú európai rákellenes terv kidolgozása, ami reményt ad az érintetteknek, családjaiknak és barátaiknak bárhol Európában.


Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos pedig arról szólt, hogy az európai rákellenes terv sikere a nemzeti, valamint a helyi döntéshozók elköteleződésén áll vagy bukik.


Az európai rákellenes terv, amely még az év vége előtt bemutatásra kerül, a betegség minden fontos szakasza kapcsán javasol majd intézkedéseket, úgy mint a megelőzés, a korai felismerés és diagnózis, kezelés és gondozás, életminőség.

Utoljára frissítve: 2020-02-05 21:22:09

További híreink
Az időjárás márciusi játéka
Március közepén kellemes tavaszias meleg jellemezte hazánk időjárást.
2020-04-04 20:57:58, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Bázisintézmény lett a Gandhi
Az Oktatási Hivatal bázisintézménye lett a pécsi Gandhi Gimnázium.
2020-04-01 18:04:39, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
Kijárási korlátozást vezetnek be szombattól az ország egész területén.
2020-03-27 20:44:35, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Vadonaúj egészségügyi rescEU-készletet alakít ki az Európai Bizottság,a COVID-19 világjárvány kapcsán ezzel kí...
Bővebben >>