. Ma Vanda napja van.
Tér-mozgás-játék
2021-11-07 19:43:11
Tér-mozgás-játék

Tér-mozgás-játék

Tér-mozgás-játék címmel nyílt kiállítás Pécsett a Csontváry Múzeum földszinti előadótermében.

Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus közös tárlata a két terület közötti határvonalakat átlépve számos kérdést vet fel a látogatóban. Konok geometrikus elemekből és finom vonalakból építkező, absztrakt képeiből ötletet merítve, Vásárhelyi e struktúrákat a térbe kiterjesztve építi meg fizikai jelenségeken alapuló, furfangos tárgyait.

 

A képek dinamikájából kiinduló tárgyak párbeszédbe állítják a képzőművészetet a tudománnyal. A kép-tárgy párok egyike segít, hogy másképpen lássuk a másikat. A képtérben ábrázolt absztrahált formák kinetikus, interaktív eszközökként elevenednek meg a kiállítótérben. Így történhet meg, hogy egy festményen átfutó átlós vonal három dimenziós, mozgatható ingaként köszön vissza a térben. Az egymásra reflektáló alkotás párok a síkban és a térben való önfeledt játék lehetőségét kínálják.

Az alkotók közötti párbeszéd 2018 őszén kezdődött, amikor a Kutatók Éjszakája alkalmából a budapesti Vasarely Múzeum tudományos játszóházat szervezett. Vásárhelyi ekkor a múzeum aktuális kiállításához - Képpé vált kísérlet - kapcsolódóan több Konok grafikához is készített játékokat. A művész lelkesen fogadta a kezdeményezést és rögtön közös kiállítást javasolt. Az alkotók azóta, egymást folyamatosan új ötletekkel stimulálva rakták össze jelen tárlat anyagát.

A kiállítás képzőművészet és tudomány egyedülálló találkozásaként a két terület közötti határvonalakat átlépve számos fontos kérdést vet fel: Ki mit vesz észre, mit lát meg egy képzőművészeti alkotásban? Hogyan segítheti a képzőművészet egy tudományos elv megértését, illetve hogyan járulhat hozzá a fizika egy törvényének megértése, az azt szemléltető eszközhöz vizualitásában kapcsolódó képzőművészeti alkotás befogadásához? Vajon máshogy tekintünk egy statikus formára miután láttuk mozgásban is?

(Deák Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában megnyílt kiállítás katalógusa 2019. Kurátorok: Kaposi Dorka és Varga Lili)

 

A kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg.

Utoljára frissítve: 2021-11-07 19:46:45

További híreink
Középpontban a fiatalok egészsége
Intelligens technológiai alapokra épülő komplex prevenciós és rehabilitációs diagnosztikát és terápiát fejleszt ki közösen egy agár, egy kereskedelmi, egy orvos-biológiai...
2022-01-24 20:23:24, Hírek, Környezetünk Bővebben
Otthol, édes otthol
Ősbemutató a Pécsi Nemzeti Színházban - Otthol, édes otthol.
2022-01-22 02:30:06, Hírek, Környezetünk Bővebben
Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért
A pécsi önkormányzat Baranya megye meghatározó intézményeivel fog össze annak érdekében, hogy a régió településein, a megyeszékhelyen javuljon a gazdaság versenyképessége.
2022-01-21 20:38:58, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Minél nagyobb élmény és biztonság, minél kisebb tömeg és zaj – ezek a kulcsszavai az idei pécsi szilveszternek...
Bővebben >>