. Ma Ervin napja van.
Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
2020-02-15 20:57:36
Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett

Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett

Történeti épületdiagnosztikai és rehabilitációs másoddiplomát adó szak indul Pécsett.

A gazdasági környezet illetve az elmúlt időszak jogszabályi változásai egyre jobban megkövetelik, hogy az örökségvédelem területén olyan magasan képzett, innovatív és holisztikus szemléletű, projektorientált szakemberek tervezzék és irányítsák a munkálatokat, akik birtokában vannak a történeti épületek diagnosztikai módszereinek elméletének és gyakorlatának.

A Pécsett induló képzés középpontjában ezen ismeretek elméleti megalapozása, majd kiemelten a gyakorlati alkalmazása áll bemutatva, elemezve a legjobb megoldási lehetőségeket, technikákat. A  Dél-Dunántúli Régió erre különösen alkalmas, miután területén számos örökségvédelem alatt álló épület, ingatlan található.

A továbbképzés elsődleges célja, hogy ezen ingatlanok felújítása során jelentkező gyakorlati problémáikat elemezve, a helyszínen, az adott technikában, technológiában jártas és kompetens szakemberek segítségével sajátítsák el a hallgatók az alapvető hagyományos és korszerű diagnosztikai, felmérési épületpatológiai, kutatási, helyreállítási módszereket.
 
Ezen belül is kettő, kiemelten pécsi specialitás, műszaki oldalról a műemléki szerkezetek roncsolás mentes vizsgálata és diagnosztikája, valamint tervezésnél a BIM – az intelligens épületmodellezés. A hallgatóknak lehetőségük lesz e két egyetemi kutatócsoport munkájába, a legfrissebb technikai háttér alkalmazási lehetőségeibe is bepillantani.
 
A műemlékvédelem multidiszciplináris jellegéből adódóan – a szakterületen együttműködő szakemberek közös munkájának a javítása is a célok között szerepel, ennek jegyében építész, régész, művészettörténész, a történelem segédtudományait művelő bölcsész éppúgy részt vesz a képzésben oktatóként, mint gyakorló műemléki tervezők és szakemberek.

Utoljára frissítve: 2020-02-15 20:59:42

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>