. Ma Vince napja van.
Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
2020-02-15 20:57:36
Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett

Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett

Történeti épületdiagnosztikai és rehabilitációs másoddiplomát adó szak indul Pécsett.

A gazdasági környezet illetve az elmúlt időszak jogszabályi változásai egyre jobban megkövetelik, hogy az örökségvédelem területén olyan magasan képzett, innovatív és holisztikus szemléletű, projektorientált szakemberek tervezzék és irányítsák a munkálatokat, akik birtokában vannak a történeti épületek diagnosztikai módszereinek elméletének és gyakorlatának.

A Pécsett induló képzés középpontjában ezen ismeretek elméleti megalapozása, majd kiemelten a gyakorlati alkalmazása áll bemutatva, elemezve a legjobb megoldási lehetőségeket, technikákat. A  Dél-Dunántúli Régió erre különösen alkalmas, miután területén számos örökségvédelem alatt álló épület, ingatlan található.

A továbbképzés elsődleges célja, hogy ezen ingatlanok felújítása során jelentkező gyakorlati problémáikat elemezve, a helyszínen, az adott technikában, technológiában jártas és kompetens szakemberek segítségével sajátítsák el a hallgatók az alapvető hagyományos és korszerű diagnosztikai, felmérési épületpatológiai, kutatási, helyreállítási módszereket.
 
Ezen belül is kettő, kiemelten pécsi specialitás, műszaki oldalról a műemléki szerkezetek roncsolás mentes vizsgálata és diagnosztikája, valamint tervezésnél a BIM – az intelligens épületmodellezés. A hallgatóknak lehetőségük lesz e két egyetemi kutatócsoport munkájába, a legfrissebb technikai háttér alkalmazási lehetőségeibe is bepillantani.
 
A műemlékvédelem multidiszciplináris jellegéből adódóan – a szakterületen együttműködő szakemberek közös munkájának a javítása is a célok között szerepel, ennek jegyében építész, régész, művészettörténész, a történelem segédtudományait művelő bölcsész éppúgy részt vesz a képzésben oktatóként, mint gyakorló műemléki tervezők és szakemberek.

Utoljára frissítve: 2020-02-15 20:59:42

További híreink
Az időjárás márciusi játéka
Március közepén kellemes tavaszias meleg jellemezte hazánk időjárást.
2020-04-04 20:57:58, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Bázisintézmény lett a Gandhi
Az Oktatási Hivatal bázisintézménye lett a pécsi Gandhi Gimnázium.
2020-04-01 18:04:39, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
Kijárási korlátozást vezetnek be szombattól az ország egész területén.
2020-03-27 20:44:35, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy hét múlva megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok.
Bővebben >>