. Ma Géza napja van.
Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
2021-02-23 21:21:23
Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek

Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán zajló kutatások az épületek mozgásából eredő környezeti katasztrófák megelőzését segíthetik.


A PTE műszaki karán létrejött "Anyag- és Szerkezetanalitika - SMART diagnosztikai eljárások kutatócsoport" olyan új módszereket vizsgál és tesztel, amelyek épített környezet biztonságának növelésében és fenntartásában segítenek.


A korszerű vizsgálatoknak köszönhetően a jövőben akár a 2010-ben bekövetkezett ajkai vörösiszap-katasztrófához, vagy a 2018-as genovai hídleszakadáshoz hasonló balesetek előrejelzésére is lehetőség nyílhat. Az új módszerek segítségével építmények tartószerkezeti biztonságát, teherbíró képességét roncsolás mentes eljárásokkal képesek megállapítani, így képesek meghatározni a szerkezetek mozgását is.

Az építőmérnökök geofizikai módszerekkel, például radarral, a közeljövőben pedig már műholdradarral is vizsgálhatják a tartószerkezeteket, így képesek pontosan meghatározni a pozíciójuk változásait, és az akár milliméteres nagyságrendű elmozdulásokat felismerve előre tudják jelezni az esetleges katasztrófákat.


A kutatócsoport a tartószerkezeti biztonság mellett az építőanyagok emberi egészségre gyakorolt káros hatásait is vizsgálja, valamint az ipari és építési hulladék-anyagok újrahasznosítása révén a környezetterhelés csökkentését is segíteni kívánja. Többek között az újrahasznosított alapanyagokból készült új építőanyagok, elsősorban cementkötésű anyagok jellemzőit és az egészségre gyakorolt káros hatásukat is elemzik.

Az anyag- és szerkezetanalitikát végző kutatócsoportban ifjúsági tagozat is működik, így a kar hallgatói is aktívan részt vesznek a laboratóriumi munkában és a publikációk elkészítésében, továbbá ipari és akadémiai partnerek is segítik a munkát.

Utoljára frissítve: 2021-02-23 21:46:03

További híreink
Nemzetünk hímes tojásai 2021
Húsvétváró program indul a magyar lakta területeken élők részére, melynek célja, hogy egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutassuk, milyen hímes tojások készülnek...
2021-02-21 18:59:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Megkezdődött a faszobrok restaurálása
A mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, hanem egész hazánk számára fontos feladat.
2021-02-20 13:56:16, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés
A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával együttműködésben indította el a Környezettudatos Készházépítés fakultatív tantárgyat az Építési Vállalkozók Orszá...
2021-02-19 19:09:01, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Több mint egy évtized után került rendőrkézre a harkányi rablóbanda szökésben lévő tagja.
Bővebben >>