. Ma Ervin napja van.
Új szerepben az egykori kanonok ház
2021-10-09 20:57:05
Új szerepben az egykori kanonok ház

Új szerepben az egykori kanonok ház

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár több mint fé lévszázad után méltó helyen fogadhatja a látogatókat és a kutatókat.

Magyarország első nyilvános könyvtára a 18. század végén Pécsen működött, amely Klimó püspök nevéhez fűződött. Ezt megelőzően a  század derekán  jött létre egy  szakkönyvtár a pécsi püspök szemináriumban, amely 200 évig gyarapodott, s jött belőle létre hosszú évek alatt a  Pécsi Egyházmegyei Könyvtár. Elsőként a kanonoki hagyatékkal bővült az állomány, majd  1951-re összeolvadt a bezáratott Pécsi Püspöki Szeminárium tanári és diákkönyvtárával, illetve feloszlatott szerzetesrendek tulajdonát képező gyűjteményekkel.

A mostani könyvtár  1968-ban Cserháti Ferenc megyéspüspök kezdeményezésére jött létre és a Szent Ferenc  Templom emeleti helyiségeiben  kapott helyet. Udvardy György megyéspüspök nevéhez fűződik az a sikeres pályázat, amelynek eredményeként elnyert  kormányzati támogatás felhasználásával költözhetett be az erre a célra átalakított, felújított az egyház tulajdonában lévő ingatlanba. A Ferences templomból származó 18. századi bútorokkal - restaurálást követően  rendezték be  egyrészt, az olvasó és kutató termeket a kor követelményeinek megfelelően rendezték be.

Több mint ötvenezres állományban a nyomtatott és liturgikus könyvek mellett periodikák, kódex- és ritkaságok, egy kisebb régi könyvekből álló gyűjtemény, kézi- és gépirat-, valamint kottatár egyaránt fellelhető. E mellett része az aprónyomtatvány-gyűjteményen belül imalap- és szentképgyűjtemény is. Ezek mintegy hetven százalékban vallástudományi munkák, kisebb számban található közöttük történettudományi, helytörténeti és egyházmegye-történeti, valamint egyéb tudományterületről származó kötet. Számos ritkaságot, ritka kódexeket, Szepesy Ignác imakönyvét is itt őrzik, a legrégebbi okirat  pedig a 11-12. századból származik. Ezen ritkaságokat  páncélszekrényben őrzik.


A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár céljai között szerepel, hogy minél hamarabb ismertté váljon mint bibliotéka és felfedezzék a kutatók. Az elkövetkezendő néhány hónapban, 2022 tavaszáig, csak helyben lehet a könyveket, dokumentumokat megtekinteni, valamint könyvtárosok vezetésével a termeket végigjárni.

A kormányzati és saját forrásból megvalósuló beruházás részeként a  székesegyháztól nem messze található volt káptalani épület  közvetlen szomszédságában lévő Rózsakert, valamint a Papucs néven ismert borozó is megújult. Az előbbi parkként működik a jövőben, kisebb kulturális rendezvényeknek helyszíneként is szolgál majd, éjszakánként bezárják. Az egykori borozó helyén a püspökség ajándékboltot nyit, ahonnan közvetlen lehet majd feljutni a Rózsakertbe, valamint a könyvtárba. A beruházás Viczencz Ottó  építész  és V. Harcos Kornélia belsőépítész tervei alapján valósultak meg. A kivitelezési munkálatoka a Pécsi Építő és Tatarozó Zrt. végezte.

Utoljára frissítve: 2021-10-09 21:02:21

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>