. Ma Szabina napja van.
Új szerepben az egykori kanonok ház
2021-10-09 20:57:05
Új szerepben az egykori kanonok ház

Új szerepben az egykori kanonok ház

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár több mint fé lévszázad után méltó helyen fogadhatja a látogatókat és a kutatókat.

Magyarország első nyilvános könyvtára a 18. század végén Pécsen működött, amely Klimó püspök nevéhez fűződött. Ezt megelőzően a  század derekán  jött létre egy  szakkönyvtár a pécsi püspök szemináriumban, amely 200 évig gyarapodott, s jött belőle létre hosszú évek alatt a  Pécsi Egyházmegyei Könyvtár. Elsőként a kanonoki hagyatékkal bővült az állomány, majd  1951-re összeolvadt a bezáratott Pécsi Püspöki Szeminárium tanári és diákkönyvtárával, illetve feloszlatott szerzetesrendek tulajdonát képező gyűjteményekkel.

A mostani könyvtár  1968-ban Cserháti Ferenc megyéspüspök kezdeményezésére jött létre és a Szent Ferenc  Templom emeleti helyiségeiben  kapott helyet. Udvardy György megyéspüspök nevéhez fűződik az a sikeres pályázat, amelynek eredményeként elnyert  kormányzati támogatás felhasználásával költözhetett be az erre a célra átalakított, felújított az egyház tulajdonában lévő ingatlanba. A Ferences templomból származó 18. századi bútorokkal - restaurálást követően  rendezték be  egyrészt, az olvasó és kutató termeket a kor követelményeinek megfelelően rendezték be.

Több mint ötvenezres állományban a nyomtatott és liturgikus könyvek mellett periodikák, kódex- és ritkaságok, egy kisebb régi könyvekből álló gyűjtemény, kézi- és gépirat-, valamint kottatár egyaránt fellelhető. E mellett része az aprónyomtatvány-gyűjteményen belül imalap- és szentképgyűjtemény is. Ezek mintegy hetven százalékban vallástudományi munkák, kisebb számban található közöttük történettudományi, helytörténeti és egyházmegye-történeti, valamint egyéb tudományterületről származó kötet. Számos ritkaságot, ritka kódexeket, Szepesy Ignác imakönyvét is itt őrzik, a legrégebbi okirat  pedig a 11-12. századból származik. Ezen ritkaságokat  páncélszekrényben őrzik.


A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár céljai között szerepel, hogy minél hamarabb ismertté váljon mint bibliotéka és felfedezzék a kutatók. Az elkövetkezendő néhány hónapban, 2022 tavaszáig, csak helyben lehet a könyveket, dokumentumokat megtekinteni, valamint könyvtárosok vezetésével a termeket végigjárni.

A kormányzati és saját forrásból megvalósuló beruházás részeként a  székesegyháztól nem messze található volt káptalani épület  közvetlen szomszédságában lévő Rózsakert, valamint a Papucs néven ismert borozó is megújult. Az előbbi parkként működik a jövőben, kisebb kulturális rendezvényeknek helyszíneként is szolgál majd, éjszakánként bezárják. Az egykori borozó helyén a püspökség ajándékboltot nyit, ahonnan közvetlen lehet majd feljutni a Rózsakertbe, valamint a könyvtárba. A beruházás Viczencz Ottó  építész  és V. Harcos Kornélia belsőépítész tervei alapján valósultak meg. A kivitelezési munkálatoka a Pécsi Építő és Tatarozó Zrt. végezte.

Utoljára frissítve: 2021-10-09 21:02:21

További híreink
Mobillal az eltűnő víz nyomában
A globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki.
2021-10-26 21:11:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Támogatják a tehetséget
Tíz középiskolás diák nyert el támogatást Pécsi Rotary Ösztöndíj Pályázatán.
2021-10-26 20:42:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Dallamok eesszenciája
Az ünnepi programok zárásaként Pécsett október 23-án ünnepi hangversenyt tartanak a Kodály Központban Esszencia címmel.
2021-10-23 01:52:49, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában október 15-én tartják az Ö.K.Ö.R. - Ö.sszes K.ötelező R.öviden ő...
Bővebben >>