. Ma Csilla napja van.
Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés
2021-02-19 19:09:01
Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés

Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetség Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata  februárban a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával  együttműködésben elindította a Környezettudatos Készházépítés fakultatív tantárgyat.


Az összenergia-felhasználásból 40 százalékot az épületeink fogyasztanak el, de ha az előállítást és újrahasznosítást is figyelembe vesszük, akkor ez az arány jóval meghaladja az 50 százalékot is.  Ezzel arányosan a CO2-kibocsátásban,  a klímaváltozásban is jelentős szereppel bírnak épületeink. Hazánk,  de a világ valamennyi országa előtt álló feladat az energiahatékonyság növelése, a környezettudatosság, a klímavédelem fokozása. A karbon-semlegesség elérése csak úgy tud megvalósulni, ha a tudásközpontok, és az ipar együtt tud működni.
A fejlődés robbanásszerű, fejlettebb országokban már ipari robotok gyártják a készházakat, sokkal szélesebb körben használják a természetes, szerves építőanyagokat.


Az építőiparban érdekelt  vállalkozásokat, cégeket tömörítő szövetség tagozatai kiemelten  helyen kezelik a klímavédelmet és  karbon-semlegességet, valamint az ezek eléréséhez kapcsolódó feladatokat. A most induló képzés célja, hogy a jövő mérnökei megismerjék a klímavédelemmel kapcsolatos kötelezettségeket, technológiákat, anyagokat, lehetőségeket, korlátokat, lássanak kivitelezéseket, üzemeket,  valamint nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek.  A tantárgy népszerűségét, hiánypótló jellegét mi sem jelzi jobban, minthogy a megcélzott negyven helyett jóval többen,  százhúszan  120-an vették fel az hallgatók mellett  gyakorló mérnökök, kivitelezők vannak a jelentkezők között.


Február végén az ÉVOSZ megkezdi a képzés bevezetéséhez az egyeztetést a Soproni Egyetemmel is.

Utoljára frissítve: 2021-02-19 19:10:38

További híreink
Online stand-up fizika show
Látványos, humoros és tanulságos online stand-up fizika show-t tartott a Zsolnay Örökségkezelő.
2021-04-22 01:47:53, Hírek, Környezetünk Bővebben
Szociális munka és szociális ökológia
Német, cseh, olasz, francia és magyar hallgatók vesznek részt azon az ökológiai felelősség kultúrájáról szóló képzésen, amely az EDUC (European Digital UniverCity) európa...
2021-04-21 19:34:52, Hírek, Környezetünk Bővebben
Szinte a valóságossal azonos zenei élmény
Magyarországon élő koncertfelvételeknél nem megszokott, a valódi koncertélményt minden eddiginél jobban megközelítő technikával varázsol fantasztikus hangulatú online kon...
2021-04-20 14:58:51, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pannon Filharmonikusok ezen a rendhagyó húsvéton külön figyelmet szentelt a gyerekes családoknak.
Bővebben >>