. Ma Géza napja van.
Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés
2021-02-19 19:09:01
Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés

Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetség Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata  februárban a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával  együttműködésben elindította a Környezettudatos Készházépítés fakultatív tantárgyat.


Az összenergia-felhasználásból 40 százalékot az épületeink fogyasztanak el, de ha az előállítást és újrahasznosítást is figyelembe vesszük, akkor ez az arány jóval meghaladja az 50 százalékot is.  Ezzel arányosan a CO2-kibocsátásban,  a klímaváltozásban is jelentős szereppel bírnak épületeink. Hazánk,  de a világ valamennyi országa előtt álló feladat az energiahatékonyság növelése, a környezettudatosság, a klímavédelem fokozása. A karbon-semlegesség elérése csak úgy tud megvalósulni, ha a tudásközpontok, és az ipar együtt tud működni.
A fejlődés robbanásszerű, fejlettebb országokban már ipari robotok gyártják a készházakat, sokkal szélesebb körben használják a természetes, szerves építőanyagokat.


Az építőiparban érdekelt  vállalkozásokat, cégeket tömörítő szövetség tagozatai kiemelten  helyen kezelik a klímavédelmet és  karbon-semlegességet, valamint az ezek eléréséhez kapcsolódó feladatokat. A most induló képzés célja, hogy a jövő mérnökei megismerjék a klímavédelemmel kapcsolatos kötelezettségeket, technológiákat, anyagokat, lehetőségeket, korlátokat, lássanak kivitelezéseket, üzemeket,  valamint nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek.  A tantárgy népszerűségét, hiánypótló jellegét mi sem jelzi jobban, minthogy a megcélzott negyven helyett jóval többen,  százhúszan  120-an vették fel az hallgatók mellett  gyakorló mérnökök, kivitelezők vannak a jelentkezők között.


Február végén az ÉVOSZ megkezdi a képzés bevezetéséhez az egyeztetést a Soproni Egyetemmel is.

Utoljára frissítve: 2021-02-19 19:10:38

További híreink
Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
Az épületek mozgásából eredő környezeti katasztrófák megelőzését segíthetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán zajló kutatások.
2021-02-23 21:21:23, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetünk hímes tojásai 2021
Húsvétváró program indul a magyar lakta területeken élők részére, melynek célja, hogy egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutassuk, milyen hímes tojások készülnek...
2021-02-21 18:59:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Megkezdődött a faszobrok restaurálása
A mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, hanem egész hazánk számára fontos feladat.
2021-02-20 13:56:16, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A karneválok általában a nagyobb városokra jellemzőek, ugyanakkor a vidéknek is megvan a tipikusan télbúcsúzta...
Bővebben >>