. Ma Ervin napja van.
Új uniós szabályok a foglalkoztatásban
2018-07-30 22:05:23
Új uniós szabályok a foglalkoztatásban

Új uniós szabályok a foglalkoztatásban

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában kihirdették az Európai Parlament és az Európai Tanács által elfogadott irányelvet, ami módosítja a korábbi, a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről szólót.  

A tagállamoknak 2020.  július 20-ig kell a módosító irányelvben lefektetett javaslatokat nemzeti jogrendjükbe átültetni és hivatalos lapjaikban, többek között a Magyar Közlönyben kihirdetni. Legkésőbb ezt követően kell alkalmazniuk, addig a jelenleg érvényben lévő nemzeti jogszabályok az irányadók.
   
Az új irányelv kimondja, a kiküldetés átmeneti jellegű, éppen ezért, ha egy munkavállaló 12 hónapnál hosszabb ideig tartózkodik távol a lakhelyétől, akkor  részére a kiküldetés 13.  hónapjától nemcsak az irányelv szerinti javadalmazást kell biztosítani, hanem minden olyan egyéb kifizetést, pótlékot, természetbeni juttatást is, ami a vele azonos beosztásban, vagy munkakörben foglalkoztatott fogadó-országbeli munkavállalót is megilleti.
   
Változatlanul a tagállamok nemzeti hatáskörében marad azonban annak eldöntése, hogy milyen módon szabályozzák a tagállamok közötti kiküldetés során alkalmazandó bérezést és egyéb javadalmazást, összhangban  saját  hatályos jogszabályaikkal, vagy a bérezéssel kapcsolatos gyakorlatukkal. A bérek és egyéb javadalmazások mértékét kizárólag a tagállamok és a tagállamok bérmegállapodásaiban illetékes szociális partnerei állapíthatják meg.
   
A bruttó-bérek kifizetésének ellenőrzése során nem a bérezésnek és javadalmazásnak az irányelvben kötelezően előírt  egyes elemeit, hanem a bruttó-bért összességében kell összehasonlítani a nemzeti jogszabályokban előírt kötelezettségekkel. Ennek érdekében az is szükséges, hogy kiküldő tagállamok illetékes szervei részletesen tájékoztassák a fogadó tagállam ellenőrző szerveit a kiküldő ország bérezésre vonatkozó jogszabályairól. Így például ha egy kiküldő tagállam jogszabályaiban olyan, a kiküldetéssel összefüggő pótlékfizetési kötelezettséget rögzítenek, ami nem közvetlenül a kiküldetéssel járó pótlólagos költségek fedezetére szolgál - utazás, szállás, étkezés -, akkor ezeket a pótlékokat is a bruttó-bér részének kell tekinteni, s ellenőrzéskor figyelembe kell venni.
   
 Az irányelv a tagállamok részére kötelezően előírja, hogy a kiküldetést szabályozó nemzeti jogszabályokat és a foglalkoztatási feltételekre vonatkozó egyéb hatósági előírásokat transzparenssé kell tenni. Ennek érdekében tagállamonként internetes kormányablakon be kell mutatni és naprakészen karban kell tartani minden olyan információt, amely a kiküldetéssel összefüggő bérezési, javadalmazási és egyéb foglalkoztatási feltételekre vonatkozik, valamint ismertetni kell a 12 hónapon túli kiküldetésre vonatkozó kiegészítő jogszabályokat és egyéb előírásokat is.
   
Az egyes szabályok be nem tartása miatt  szükséges szankcionáláskor pedig a mértéktartás elvét kell alkalmazni. A szankció mértékét nagyban befolyásolja, hogy a kiküldő vállalkozás számára mennyiben voltak elérhetőek és aktuálisak az internetes kormányablakon elérhető információk.

Utoljára frissítve: 2018-07-30 22:12:39

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>