. Ma Ervin napja van.
Újabb intézkedések a járvány megfékezésére
2020-03-14 21:15:30
Újabb intézkedések a járvány megfékezésére

Újabb intézkedések a járvány megfékezésére

Magyarország kormánya március 14-én délután rendeletben visszaadta a települési önkormányzatoknak az óvodák és bölcsődék nyitva tartásával és bezárásával kapcsolatos döntési jogkört az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

 

Pécsett ennek jegében a város polgármestere a következő döntéseket hozta meg:
 
Bölcsődék, óvodák


 A pécsi bölcsődék és óvodák március 16-ai hétfői napon teljes kapacitással működnek és várják a gyermekeket. A március 16-ai hétfői napon minden pécsi bölcsődében és óvodában teljes kapacitással biztosítjuk a gyermekek étkeztetését. Azonban arra kérik ai szülőket, hogy akik egyébként az iskolák bezárása miatt nagyobb gyermekükkel otthon maradnak, a kicsit is tartsák otthon. Ugyanezt kérik azoktól szülőktől is, akik egyéb okból vannak otthon. Március 17-e keddtől azonban már csak ügyeletet tartanak a bölcsődék és óvodák, a cél az, hogy minél több gyermek maradjon otthon, ennek részleteit hétfőn az intézményvezetőkkel együttműködve dolgozzák ki.


Iskolák


Az iskolások, amennyiben igénylik, ebben a bizonytalan helyzetben is közétkeztetésben részesülnek. Hétfőn és kedden minden pécsi iskolás részére adott a lehetőség, azonban szerdától már csak a valós igények szerinti adagot szeretnék megfőzetni, ezért a város vezetése  megkereste a fenntartót (KLIK), azt kérve tőle, hogy az iskolaigazgatók segítségével mérjék fel a várható igényeket. A fenti intézkedések várhatóan elégséges lesz ahhoz, hogy a jelenlegi rendkívül bizonytalan helyzetben is minden bölcsődés és óvodás gyermek felügyelete és étkeztetése megoldott legyen, és az iskolások is minden nap meleg ételhez juthatnak.


A szakemberek és az országos operatív törzs iránymutatása alapján az új koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a személyes higiénia mellett a legfontosabb lépés, hogy a minimálisra csökkenjen a városban a személyes találkozások száma. Ennek érdekében március 15-én zárva tart  a vásártér, visszavonásig a vasárnapi pécsi vásárokat nem tartják meg.  Ezen kívül visszavonásig zárva tart a Pécsi Lőtér, a Lauber Dezső Sportcsarnok és a Verseny utcai tornacsarnok, valamint az állatkert is.

 

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) az illetékes minisztériummal és szakhatóságokkal szoros együttműködésben szintén felkészült a járványügyi helyzet hatékony kezelésére. Ennek részeként megkezdődött az ellátások átszervezése. A Szemészeti Klinika átmenetileg - március 16-tól - a Megyei Kórházból az Akác utca 1. szám alá, az egykori Honvéd Kórház 3. épületbe költözik. Ugyanettől a naptól a szemészeti betegellátás a sürgős ellátások végzésére korlátozódik, valamint műtéteket is csak sürgős esetekben végeznek.


A járóbeteg szakrendelésekre korábban kiadott előjegyzési időpontokat átütemezik egy későbbi időpontra. A Szemészeti Klinika munkatársai telefonon keresik fel a betegeket az újabb időpont egyeztetése miatt, e mellett új időpontok kiadását is felfüggesztették, a betegek sürgős esetben az Akác utcában kereshetik fel a szemészeti ambulanciát.

Utoljára frissítve: 2020-03-14 21:16:57

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>