. Ma Andrea napja van.
Újabb intézkedések a járvány megfékezésére
2020-03-14 21:15:30
Újabb intézkedések a járvány megfékezésére

Újabb intézkedések a járvány megfékezésére

Magyarország kormánya március 14-én délután rendeletben visszaadta a települési önkormányzatoknak az óvodák és bölcsődék nyitva tartásával és bezárásával kapcsolatos döntési jogkört az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

 

Pécsett ennek jegében a város polgármestere a következő döntéseket hozta meg:
 
Bölcsődék, óvodák


 A pécsi bölcsődék és óvodák március 16-ai hétfői napon teljes kapacitással működnek és várják a gyermekeket. A március 16-ai hétfői napon minden pécsi bölcsődében és óvodában teljes kapacitással biztosítjuk a gyermekek étkeztetését. Azonban arra kérik ai szülőket, hogy akik egyébként az iskolák bezárása miatt nagyobb gyermekükkel otthon maradnak, a kicsit is tartsák otthon. Ugyanezt kérik azoktól szülőktől is, akik egyéb okból vannak otthon. Március 17-e keddtől azonban már csak ügyeletet tartanak a bölcsődék és óvodák, a cél az, hogy minél több gyermek maradjon otthon, ennek részleteit hétfőn az intézményvezetőkkel együttműködve dolgozzák ki.


Iskolák


Az iskolások, amennyiben igénylik, ebben a bizonytalan helyzetben is közétkeztetésben részesülnek. Hétfőn és kedden minden pécsi iskolás részére adott a lehetőség, azonban szerdától már csak a valós igények szerinti adagot szeretnék megfőzetni, ezért a város vezetése  megkereste a fenntartót (KLIK), azt kérve tőle, hogy az iskolaigazgatók segítségével mérjék fel a várható igényeket. A fenti intézkedések várhatóan elégséges lesz ahhoz, hogy a jelenlegi rendkívül bizonytalan helyzetben is minden bölcsődés és óvodás gyermek felügyelete és étkeztetése megoldott legyen, és az iskolások is minden nap meleg ételhez juthatnak.


A szakemberek és az országos operatív törzs iránymutatása alapján az új koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a személyes higiénia mellett a legfontosabb lépés, hogy a minimálisra csökkenjen a városban a személyes találkozások száma. Ennek érdekében március 15-én zárva tart  a vásártér, visszavonásig a vasárnapi pécsi vásárokat nem tartják meg.  Ezen kívül visszavonásig zárva tart a Pécsi Lőtér, a Lauber Dezső Sportcsarnok és a Verseny utcai tornacsarnok, valamint az állatkert is.

 

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) az illetékes minisztériummal és szakhatóságokkal szoros együttműködésben szintén felkészült a járványügyi helyzet hatékony kezelésére. Ennek részeként megkezdődött az ellátások átszervezése. A Szemészeti Klinika átmenetileg - március 16-tól - a Megyei Kórházból az Akác utca 1. szám alá, az egykori Honvéd Kórház 3. épületbe költözik. Ugyanettől a naptól a szemészeti betegellátás a sürgős ellátások végzésére korlátozódik, valamint műtéteket is csak sürgős esetekben végeznek.


A járóbeteg szakrendelésekre korábban kiadott előjegyzési időpontokat átütemezik egy későbbi időpontra. A Szemészeti Klinika munkatársai telefonon keresik fel a betegeket az újabb időpont egyeztetése miatt, e mellett új időpontok kiadását is felfüggesztették, a betegek sürgős esetben az Akác utcában kereshetik fel a szemészeti ambulanciát.

Utoljára frissítve: 2020-03-14 21:16:57

További híreink
Vidd magaddal a művészetet!
A Pécsi Galéria karácsonyig tartó kampányt hirdetett Vidd haza a művészetet címmel.
2020-11-26 19:27:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Kiemelt helyen az alapvető digitális készségek
Az Oktatási és Képzési Figyelő az unióban és a tagállamaiban folyó oktatás és a képzés alakulását elemzi.
2020-11-12 19:50:18, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Parkolóház is épül
Csaknem hat milliárd forintos kiegészítő támogatást nyújt a kormányzat a Pécsi Tudományegyetem fejlesztéseire, a Modern Városok Program keretében.
2020-11-03 20:35:37, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Fegyverekhez fejlesztettek különleges tartószerkezetet a Pécsi Tudományegyetem hallgatói.
Bővebben >>