. Ma Őrs napja van.
Újabb segítség az agráriumnak
2020-05-04 20:56:58
Újabb segítség az agráriumnak

Újabb segítség az agráriumnak

Az Európai Bizottság újabb rendkívüli intézkedéseket fogadott el és tett közzé azzal a céllal, hogy további támogatást nyújtson azoknak a mezőgazdasági és élelmiszerpiacoknak, amelyeket a legnagyobb mértékben sújt a koronavírus-válság.
 
Az elfogadott rendkívüli piaci intézkedések  érintik tej-és húsipari, méhészeti  termékeket, a gyümölcs- és zöldségtermesztőket, valamint az uniós  iskolai gyümölcs-, iskolai zöldség és iskolai tejprogramokat.
 
Magántárolási támogatás vehető igénybe a  tej- és húsipari termékek - fözött tejpor, vaj, sajt, illetve marha-, juh- és kecskehús - esetében. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az érintett termékeket legalább 2–3 és legfeljebb 5–6 hónapra ideiglenesen kivonják a piacról.

Rugalmasság a piactámogatási intézkedések a bor, a gyümölcs- és zöldség, az étkezési olajbogyó és az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az EU iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatej programokat érintik és  arra irányulnak, hogy a felsorolt ágazatokban korlátozzák a rendelkezésre álló kínálatot, és ezáltal helyreálljon a piaci egyensúly. A rugalmas végrehajtásnak köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni.

Az uniós versenyszabályoktól való eltérés engedélyezése kivételes jelleggel a tej-, a virág- és a burgonyaágazatot érinti. Az intézkedés lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy – legfeljebb 6 hónapra – önszervező piaci intézkedéseket fogadjanak el és léptessenek életbe a saját szintjükön ágazatuk stabilizálása érdekében. Így például a tejágazat szereplői együttesen tervezhetik meg a tejtermelést, a virág- és a burgonyaágazat szereplői pedig kivonhatják termékeiket a piacról.

A fentieken túlmenően az Európai Bizottság annak az  engedélyezését szorgalmazza, hogy 2020-ban a tagállamok fel nem használt vidékfejlesztési forrásaikat a mezőgazdasági termelők és a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások támogatására fordíthassák. Ez azonnali segítséget jelentene a válság által leginkább sújtott gazdasági szereplőknek. A javaslat értelmében a tagállamok által nyújtott támogatás maximális összege a mezőgazdasági termelők esetében fejenként 5000 euró, a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások esetében pedig cégenként 50.000 euró lehet. Az Európai Bizottság  ezen javaslatát még jóvá kell hagynia az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek. is.

Utoljára frissítve: 2020-05-04 20:57:36

További híreink
Lemerünk ülni a kedvenc padunkra?
A koronavírus-járvány miatt megváltozott köztérhasználati szokásokat vizsgálja egy wuhani egyetemmel a Pécsi Tudományegyetem.
2020-07-08 21:32:04, Hírek, Környezetünk Bővebben
Ismét látható a Spirál
A Nagyharsányi Szoborpark vadonatúj fogadóépülete és az új Kikerics panorámasétány átadásának hetében befejeződött a szabadtéri szoborkiállítás emblematikus darabjának, B...
2020-07-05 19:48:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az Odú-egy különleges installáció
Fusz György, Ferenczy Noémi-díjas keramikus- és szobrászművész kiállítása „belakja” a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában teljes teret.
2020-07-02 14:29:04, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tizenhat középiskolás szerepelt sikeresen és nyert el támogatást a Pécsi Rotary Club első alkalommal meghirde...
Bővebben >>