. Ma Taksony napja van.
Ultramodern szimulációs oktatási központtal bővül a PTE orvoskara
2021-11-22 21:52:53
 Ultramodern szimulációs oktatási központtal bővül a PTE orvoskara

Ultramodern szimulációs oktatási központtal bővül a PTE orvoskara

Több mint hatszorosára, 1700 négyzetméterre bővül A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar  Szimulációs Oktatási Központja.

 A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar  Szimulációs Oktatási Központja a régi főépület negyedik  emeletén 280 négyzetméteren működik 2015 óta, az egy milliárdos fejlesztés eredményeként a központ hasznos alapterülete több mint hatszorosára, 1700 négyzetméterre bővül, ami az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Program „A Pécsi Tudományegyetem infrastrukturális fejlesztése” elnevezésű pályázatának  keretében valósul meg.

A Szimulációs Oktatási Központ elsődleges feladata a graduális és posztgraduális oktatásban résztvevő orvostanhallgatók, orvosok, valamint az egészségtudományi képzésben résztvevők manuális és kommunikációs készségeinek fejlesztése, s ezzel a klinikai oktatási programok teljes körű támogatása. Az ott folyó tevékenység iránt évről-évre nagyobb az igény, jelenleg szemeszterenként közel 1500 órában tartanak ott szimulációs gyakorlatokat, ezért vált szükségessé a területének növelése, s ezzel együtt az eszközpark modernizálása, megújítása. A beruházás keretében jelentősen nő az oktató helyiségek száma, s ezzel együtt a már meglévő épületrészek is teljes körűen megújulnak.

A bővítés során kialakítanak egy olyan tanműtőt is, amelyben valós orvosi eszközökkel végezhetők el műtétek oktatási, vagy demonstrációs célzattal. A tanműtő széleskörűen képes támogatni az orvostudományihoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket is. Szintén a Szimulációs Oktatási Központban kap helyet a fogorvos-tudományi képzést támogató 25 fogászati fantomlabor munkaállomás, és újdonság lesz a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR) technológiáit is felvonultató tanlabor, ahol a legfejlettebb megjelenítő eszközök segítségével valósul meg az egészségtudományi és orvosképzés.

A kommunikációs készségek oktatására valósághűen berendezett rendelőt, illetve kórteremet alakítanak ki, míg a műveleti medicina koncepcióhoz tartozó egység a műveleti környezetben zajló prehospitális ellátás magas szintű oktatását teszi lehetővé. Ezeken túl fejlesztik az oktatást támogató audiovizuális rendszert, amely nemcsak az oktatási tartalmak rögzítését és lejátszását, hanem az abból történő digitális tananyagfejlesztést is nagyban elősegíti majd.
 
A projektbeli fejlesztés eredményeként a PTE Általános Orvostudományi Kar interdiszciplináris szemléletű Szimulációs Oktatási Központja nemcsak regionálisan lesz egyedülálló intézmény, hanem a modern orvos-technológia európai-, illetve világszínvonalú oktatására is alkalmassá válik.

Utoljára frissítve: 2021-11-22 21:54:42

További híreink
Önvallomás a kitartásról
Jótékonysági előadás a Lénárd Kata Emlékalap támogatására, a befolyt összeget pályázati úton osztja ki a Pécsi Közösségi Alapítvány.
2021-11-29 02:44:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Advent - a várakozás időszaka
Az egyházi év az adventi idővel kezdődik, közelebbről pedig advent első vasárnapjával.
2021-11-28 21:54:39, Hírek, Környezetünk Bővebben
Megújult élőhelyek a Mohácsi-szigeten
Újra birtokba vehették a vízimadarak a Mohácsi-sziget élőhelyeit.
2021-11-25 16:17:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Járásbíróság egy hónapra elrendelte, annak a pécsi férfinek a letartóztatását, akinek az autójában 4...
Bővebben >>