. Ma Zita napja van.
Útjára indult a Kultúr Karaván
2015-10-11 03:23:52
Útjára indult a Kultúr Karaván

Útjára indult a Kultúr Karaván

Útjára indult a Kultúr Karaván, nyolcszáz milliós projekt a baranyai nemzetiségi kultúráért

A mozgó platformra felépített „gördülő” színpadot fél óra alatt lehet felállítani,segítségével mód nyílik arra, hogy olyan helyszínekre is eljussanak a kulturális és egyéb programok, amelyekre mindeddig nem volt mód. S akár fesztiválokon, nagyközönség előtt is a „gördülő kultúrház” jóvoltából bemutatkozhatnak a különböző nemzetiségekhez tartozó előadóművészek, ily módon a társadalom széles rétegei is megismerkedhetnek a nemzetiségi kultúra értékeivel, néphagyományaival, szokásaival.

A „Kultúr Karavánt” a legkorszerűbb audiovizuális, fény-, stúdió-, hang- és színpadtechnikai eszközökkel, illetve azok működtetéséhez szükséges egyéb kiegészítőkkel szerelték fel. A színpadtechnika részét képezi továbbá egy speciális ledfal, amelyből mindösszesen öt van hazánkban.  A színpad egyik eleme annak az öt részből álló hálózatnak, amely november végéig nyeri el végső formáját.


 A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program uniós projekt részeként a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló 844 millió forint értékű beruházás célja egy a régiókban működő hálózat létrehozása, ami korszerű szolgáltatások nyújtásával és infrastrukturális eszközök alkalmazásával a nem formális és informális tanulás és kultúra színtereként kívánja megszólítani és összehozni a különféle nemzetiségeket, közösségeket és korosztályokat, de köztük kiemelten a gyerekeket és fiatalokat. A hálózat részeként Pécsett, Nagynyárádon, Komlón, valamint Alsószentmártonon valósul meg a beruházás. A NeRok Pécsett, a Gandhi Nonprofit Kft. központi irányításával működik majd, amely szakmailag összefogja a másik három létesítmény tevékenységét.


A pécsi Gandhi Gimnázium épületében egy kreatív digitális információs és alkotóközpont jön létre, magába foglalva egy hang- és videó stúdiót, egy nyelvi labort, valamint a háromdimenziós technikát (Leonardo 3D) alkalmazó bemutató-oktató termet. Szintén a projekt részeként valósul meg a Digitális Könyvtár- és Dokumentumtár, amelynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a nemzetiségekkel/romákkal kapcsolatos szépirodalmi, képzőművészeti, nyelvészeti és társadalomtudományi művek, könyvek és média tartalmak összegyűjtésére, meghatározott paraméterek mentén történő rendezésére és hozzáférhetővé tételére.


A hatékony módszertan elsajátítását felnőttképzések, továbbképzések szervezésével, indításával is támogatja a központ. Ennek fő színtere az Alsószentmártonban létrejövő oktatási és kreatív alkotóház lesz.


Komlón a Nemzetiségek Háza csatlakozik a projekthez, amely a Német Klubban helyezkedik el. A beruházásnak köszönhetően lehetővé válik a térségben élő német és horvát nemzetiségek részére nyelvtanfolyamok szervezése, gyermekek tehetséggondozása, valamint a német, horvát és más nemzetiségi kulturális események szervezése.
A központhoz tartozik még a nagynyárádi Német Nemzetiségi Kiállítás és Élményközpont, ahol egy részt egy korszerű kiállítótér, másrészt közösségi együttlétekre alkalmas terek jönnek létre. (fotó: Máté Péter)

Utoljára frissítve: 2015-10-11 16:00:19

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>