. Ma József napja van.
Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás
2020-05-27 21:19:10
Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás

Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás

A munkaerő piacán a problémaorientáltság kora jött el.
 
A munkaerőpiac is felbolydult a koronavírus-járvány hatására, az új helyzetben a problémákat felismerő, megoldásokra koncentráló munkavállalók kerülnek előnybe a Pécsi Tudományegyetem közgazdász szakértője szerint. Az innovációs és üzletfejlesztési szakember arra is rámutat, hogy a járvány nyomában kialakuló válság különösen szükségessé teszi a vállalkozói szemlélet erősítését és a folyamatos alkalmazkodást.
 
- Sokan vesztették el a munkájukat, a koronavírus okozta válság miatt. Hogyan hat ez a munkaerőpiacra, hogyan alakulnak az elhelyezkedési lehetőségek?
 
– Az, hogy rengetegen maradtak munka nélkül, globálisan is érzékelhető hatás – szögezi le Dr. Bedő Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem habilitált docense. – Alkalmazottként és vezetőként is kerülhet az ember ilyen helyzetbe, megszámlálhatatlan cég vesztette el a piacát például a vendéglátásban. Kollégáimmal sok cégvezetővel és munkavállalóval vagyunk kapcsolatban, és a beszélgetéseinkben mind arra jutottunk, hogy a munka világa sem lesz már olyan, mint korábban volt.

A PTE Közgazdaságtudományi Karának innovációs igazgatója a korábbi, 2008-as gazdasági világválság példája nyomán a problémaorientált egyének versenyképességét hangsúlyozza. Kiemelve, hogy a munka ma már nem arról szól, hogy tudok valamit és azt változtatás, alkalmazkodás nélkül szeretném csinálni éveken, évtizedeken át.  Ma már olyan munkavállalókra van szükség, akik nem elsősorban feladatorientáltak, hanem a problémákra figyelnek és megoldásokat találnak.

Az egyének szintjén érzékelhető folyamatot világcégek példáján keresztül is lehet érzékeltetni. A Nokia nem is olyan régen még uralkodott a mobiltelefonok piacán, de idővel megjelentek olyanok, akik nem egyszerűen telefont, azaz fizikai terméket, hanem egy környezetet kínáltak. Belépőt egy piactérre, ahol milliónyi megoldást lehet beszerezni – ez az alkalmazások, az Android alapú vagy Iphone készülékek világa.

 – Ezt az újszerű megközelítést emberek találták ki, és az ilyen újításokra képes embereknek a munkaerő-piaci versenyelőnye hatalmas – figyelmeztet Bedő Zsolt, aki szerint már a vállalatok is főleg olyan embereket keresnek, akik képesek az újító gondolkodásra.  – Azért mindenki nem lehet Steve Jobs, de nehéz lenne vitatni az alkalmazkodás képességének, a váltásra való hajlandóságnak a fontosságát.

 Vajon lehet ezt a képességet fejleszteni?
 
– Mindenkinek törekednie kell a problémaorientált gondolkodásra. A felgyorsult világban minden a hatékonyságról szól. Régen, egy lassabban reagáló környezetben, egy nagyvállalatnál mindenki elfogadta, ha voltak a működésben szűk keresztmetszetek. Manapság egy cégnél elvárt az, hogy ha például egy adminisztrátor találkozik egy ilyen akadállyal, akkor javaslatot tegyen arra, hogyan lehet azt orvosolni. A szervezetben ez előrelépést hozhat neki, ami a munkaerőpiacon is értéknövekedést jelent.
Nyilván sok még az olyan cég, ahol úgy állnak hozzá, a munkavállaló inkább ne kérdezzen, ne javasoljon, hanem hajtsa végre a feladatot. A világ azonban változik, az új kihívások közt az ilyen cégek gondban vannak, mert nehezen tudnak változni.

Felborítani azért nem kell mindent, nem kell rögtön odaállni a főnök elé, hogy itt az ötleteim listája – javasolja a vállalatok világának szakértője, bár érdemes hozzátenni szerinte, hogy a kezdeményezést egy nyitott vezető a saját hatékonysága, eredményessége elősegítőjeként is értékelheti. Inkább a vállalkozói szemlélet megvalósítása a lényeg, és ez nem azt jelenti, hogy azonnal céget kell alapítani, hanem hogy az ember koncepcióként, magatartásként vegye fel a problémák megkeresését és megoldását.

Sokan hirtelen maradtak munka nélkül, hallunk történeteket, amikor egész magas pozícióból kiesve elmegy valaki ételfutárnak. Ezek a túlélésről szóló döntések az alkalmazkodás extrém példái, de jól mutathatnak egy önéletrajzban is?
 
– Egy ilyen váltás abszolút nem visszalépés. Bárki alól kimehet a piac, akár vezetőként is elfogyhat körülötte a levegő, de mondjuk elmegy pizza-futárnak, és ez is egyfajta tapasztalatszerzés, ami az előmenetel fontos része. Ott is problémákkal találkozik, ezek ötleteket adhatnak, lehetővé téve a továbblépést. Az ételkiszállítás jó példája a megoldáskereső attitűdnek. A legnagyobb szereplők, mint a Netpincér vagy a Wolt is egyszerű, de nagyon újszerű, innovatív üzleti modellt hoztak be. Egy alapvetően a kényelemből adódó problémára – hogy az ember nem akar kimozdulni ételért – adnak választ, ami most a kényszerű bezárkózásnál más okból, de még fontosabb lett. Ezek a megoldások bizonyára olyan emberektől jöttek, akik az ételkiszállításban szereztek tapasztalatot, és felismerték a növekvő igényt, majd létrehoztak rá egy megoldást, egy megfelelő alkalmazást.
 
Aki új munkahelyet igyekszik találni, az ne csak a képzettségére és tapasztalatára koncentráljon – foglalja össze a Pécsi Tudományegyetem szakértője. Hasznos a nyitottság akkor is, ha valaki dolgozik, de biztosabb szeretne lenni abban, hogy továbbra is  értékes szereplő marad munkaerőpiacon. Mindig érdemes a problémák felismerése, a megoldások keresése iránti fogékonyságról is tudatosan gondolkodni – megvan-e bennünk, milyen példáit tudjuk megmutatni, képesek vagyunk-e fejleszteni.
A problémaorientált hozzáállás ma már mindenhol releváns, mert manapság a kompetencia már csak az alap, problémamegoldó készségre egyre nagyobb szükség van. Külön kihívást jelent, hogy a mai munkakörökben gyakran a probléma sincs meghatározva, maguknak kell megismerni és meghatározni, majd kitalálni és megszervezni rá a megoldást. Ennek szellemében a munkáltatók egyre több kreativitást várnak, és azt, hogy ne féljen az ember a vakon repüléstől, az előre nem eltervezett szituációkra való felkészüléstől.

Utoljára frissítve: 2020-05-27 21:22:57

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Száz alkotó mutatkozik be az Országos Kerámiaművészeti Triennálén Pécsen.
Bővebben >>