. Ma Ervin napja van.
Valódi nyelvünnep lett a háromnyelvű szótár bemutatója
2017-12-11 21:43:53
Valódi nyelvünnep lett a háromnyelvű szótár bemutatója

Valódi nyelvünnep lett a háromnyelvű szótár bemutatója

Ha nincs egy külön értelmező szótára az embernek a  hajósi svábokat képtelenség megérteni, mostanra már  lehet, mert a bácskai kisváros lakói maguk készítettek egyet.


Több éves munka eredményeként jött született meg  a Hajósi szótár, egy háromnyelvű – sváb-német-magyar –, hangoskönyvvel ellátott szójegyzék, ami a hajósi német nyelvjárásban használatos mintegy 4000 szót, kifejezést tartalmazza. A nagyszabású kutató, gyűjtő, rendszerező és tudományos munkát a helyi német nemzetiségi önkormányzat irányította, de abban nagy számban vettek részt a hagyományaikat tisztelő  fiatalok és idősek egyaránt. A cél közös volt,  az  általuk nagyra becsült sváb nyelvjárásuk megmentése, felélesztése és továbbadása.  A „Hemmlrenng”  - magyarul szivárvány - és német  a megfelelője, a „Regenbogen” csöppet sem hasonlít egymásra, a szó jelentését ez idáig minden bizonnyal csak a hajósiak ismerték. Mostantól azonban közkinccsé váltak e különleges – még a szomszédos településeken élő németek számára is idegenül hangzó – dialektus nyelvi finomságai.


A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Heinek Ottó  annak a véleményének adott hangot a kötet kapcsán, hogy a szótár  külön érdeme, hogy készítése közben e csodálatos és egyedi nyelvjárást még beszélő szakemberek, lelkes fiatalok és a különböző generációk képviselői dolgoztak együtt. A régi, részben archaikus dialektusainkat sajnos gyakran illették lekicsinylő jelzőkkel. A fogalmak, szólások, mondatok e páratlan gyűjteménye azonban a legjobb bizonyíték ennek ellenkezőjéről, a szótár segítségével egy fantasztikusan gazdag nyelv tárul ugyanis az olvasó, hallgató elé.   


- A szótár létrehozásának gondolata a helyi fiataloktól származik – idézte fel a kezdeteket az ötletgazda,  Knehr István. –  A nemzetiségi tánccsoport egyik fellépését követően került szóba, hogy össze kellene gyűjteni azokat a sváb szavakat, amelyeket már csak az idősebbek ismernek. Facebook-csoportot hoztunk létre, ahol megoszthattuk egymással a kifejezéseket, szólásokat, mondókákat. Hamar kiderült, a kezdeményezés sokak számára fontos.     


A fiatalok az összegyűjtött szószedettel Schön Mária néprajzkutatóhoz fordultak, aki megduplázta a szavak számát.


 – Ő volt az, aki lelket lehelt a szótárba: rendszerezte a kifejezéseket, és azokat a több évtizedes kutatómunkájának köszönhető kimeríthetetlen kincsesládájából vett példamondatokkal, mondókákkal és közmondásokkal bővítette ki, végül pedig a hajósi sváb nyelvjárást rendszerező leírással egészítette ki – mesélte Szauter Terézia, a helyi német önkormányzat tagja, aki egyébként nyelvtanár.  -Ő látta el a bejegyzéseket az irodalmi német megfelelőjükkel, és kezdeményezte, hogy a szótár hangos könyv alakban is megjelenjen, hogy a kései generációk esélyt kapjanak a szokványos írásjelekkel nehezen leírható nyelvjárási kifejezések helyes kiejtésére.


A kötet végül a régi paraszti világ lenyomata is lett, hiszen nagy számban tartalmaz a fölművelés-állattenyésztés során használt eszközökre vonatkozó kifejezéseket, de ugyanúgy megtalálhatók benne az ünnepekkel kapcsolatos szavak, egyéb szójárások, sőt, még káromkodások is, továbbá visszatükrözi a hajósiak sajátos humorát.   


A szótár melléklete  egy  hangos könyv, amelyben  valamennyi nyelvjárási szóra és mondatra rákattintva a dialektust hitelesen beszélő Schön Mária és Bohner Ignác  hangján hallgathatók meg, sajátíthatók el.


A könyvbemutató  maga is valódi nyelvünnep volt. A szótárban feldolgozott nyelvjárás gyermekek, fiatalok és egy idős zenész előadásában, mondókák, dalok és vidám történetek formájában hangzottak el.

Utoljára frissítve: 2017-12-11 21:44:43

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>