. Ma Ervin napja van.
Városi ünnepség, koszorúzás és nagykoncertek
2023-03-15 02:53:08
Városi ünnepség, koszorúzás és nagykoncertek

Városi ünnepség, koszorúzás és nagykoncertek

Pécsen a 48-as téren és a Kossuth téren  emlékeznek meg március 15-ről.

A 48-as téren indulnak az események, ahol délután fél négykor gyülekeznek a lovasok és huszárok,  15.45-kor elhangzik Vörösmarty Mihály: Országháza című verse, ezt követően indulnak el a  Rákóczi úton a Kossuth térre, ahol négy órakor kezdődik el az ünnepi események sora. Beszédet mond Péterffy Attila polgármester, látható lesz a Sziniminisz Színjátszó Társulat előadása, amelyet követően koszorúkat helyeznek el a Kossuth-szobornál.

A Fonogram-díjas Cimbaliband koncertje 17 órakor kezdődik, amelyben a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal. A dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, megfűszerezve egy kis jazzel, latin zenével, balkáni ritmusokkal. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok Unger Balázst úgy, mint a „cimbalom Chuck Berry-je”! A csapat az egész világot bejárta Japántól Dubajig, Skandináviától Afrikáig! Cimbaliék mesterien gyúrják össze autentikus népzenei gyűjtéseiket és életigenlő szerzeményeiket.

Az estét a Kossuth téren a Balkan Fanatik koncertje zárja fél hétkor. A zenekar balkáni és a kelet-európai zenéből merít inspirációt, de modern hangzással ötvözi azt, számos magyar népzenei motívummal kiegészítve, így alakul ki sajátos elektro-etno stílusuk. Az együttes tagjainak több évtizedes zenei múlttal rendelkeznek, céljuk a zenei kultúrák, stílusok megismertetése a közönséggel.

A Kodály Központban az ünnepi hangverseny este hétkor kezdődik. A  zenekar egykor élt és kortárs magyar zeneszerzők műveiből válogat a nemzeti ünnepen. A  díszhangversennyel tiszteleg minden évben  az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. Idén a 80. születésnapját ünneplő Dubrovay László Szerelem, szerelem című darabjának ősbemutatójára kerül sor, valamint felcsendül Kodály Zoltán Fölszállott a páva című közkedvelt darabja is. Az est karmestere a Nagyváradi Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera állandó karmestere Jankó Zsolt,  vendégszólistája a  Liszt Ferenc-díjas tenor, Fekete Attila lesz.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>