. Ma Beáta napja van.
Városi ünnepség, koszorúzás és nagykoncertek
2023-03-15 02:53:08
Városi ünnepség, koszorúzás és nagykoncertek

Városi ünnepség, koszorúzás és nagykoncertek

Pécsen a 48-as téren és a Kossuth téren  emlékeznek meg március 15-ről.

A 48-as téren indulnak az események, ahol délután fél négykor gyülekeznek a lovasok és huszárok,  15.45-kor elhangzik Vörösmarty Mihály: Országháza című verse, ezt követően indulnak el a  Rákóczi úton a Kossuth térre, ahol négy órakor kezdődik el az ünnepi események sora. Beszédet mond Péterffy Attila polgármester, látható lesz a Sziniminisz Színjátszó Társulat előadása, amelyet követően koszorúkat helyeznek el a Kossuth-szobornál.

A Fonogram-díjas Cimbaliband koncertje 17 órakor kezdődik, amelyben a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal. A dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, megfűszerezve egy kis jazzel, latin zenével, balkáni ritmusokkal. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok Unger Balázst úgy, mint a „cimbalom Chuck Berry-je”! A csapat az egész világot bejárta Japántól Dubajig, Skandináviától Afrikáig! Cimbaliék mesterien gyúrják össze autentikus népzenei gyűjtéseiket és életigenlő szerzeményeiket.

Az estét a Kossuth téren a Balkan Fanatik koncertje zárja fél hétkor. A zenekar balkáni és a kelet-európai zenéből merít inspirációt, de modern hangzással ötvözi azt, számos magyar népzenei motívummal kiegészítve, így alakul ki sajátos elektro-etno stílusuk. Az együttes tagjainak több évtizedes zenei múlttal rendelkeznek, céljuk a zenei kultúrák, stílusok megismertetése a közönséggel.

A Kodály Központban az ünnepi hangverseny este hétkor kezdődik. A  zenekar egykor élt és kortárs magyar zeneszerzők műveiből válogat a nemzeti ünnepen. A  díszhangversennyel tiszteleg minden évben  az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. Idén a 80. születésnapját ünneplő Dubrovay László Szerelem, szerelem című darabjának ősbemutatójára kerül sor, valamint felcsendül Kodály Zoltán Fölszállott a páva című közkedvelt darabja is. Az est karmestere a Nagyváradi Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera állandó karmestere Jankó Zsolt,  vendégszólistája a  Liszt Ferenc-díjas tenor, Fekete Attila lesz.

További híreink
Szokások, énekek, fazekak
Megújítja múzeumpedagógiai programját a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum.
2023-03-21 21:08:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Építőipari nívódíjas az orvoskar új épülettömbje
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület által alapított Építőipari nívódíj a hazai építőipar legmagasabb elismerésének számít.
2023-03-21 21:01:15, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig
Csillagászati Hét különleges eseményeinek sora várja az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben március 23–26. között.
2023-03-18 02:50:59, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Izgalmas programokkal várják az érdeklődőket az Agykutatás Hetén a szervezők Pécsen március 13 és 19 között ...
Bővebben >>