. Ma Ervin napja van.
Veszélyes ünnepi játékok
2017-12-25 02:43:00
Veszélyes ünnepi játékok

Veszélyes ünnepi játékok

Egyre elterjedtebb szokás, hogy  karácsonyt és szilvesztert különféle pirotechnikai eszközök használatával teszik az emberek  színesebbé, izgalmasabbá.


Annak ellenére, hogy minden évben több fórumon is felhívják a lakosság figyelmét ezek veszélyeire, sokan vásárolnak különböző legálisan árusított tűzijátékokat és illegális petárdákat is.  Magyarországon továbbra is érvényben van az a rendelkezés, mely tiltja, hogy magánszemélyek petárdát vegyenek,  s felhasználják azt. Ez a tilalom  egész  évben  érvényben van.


A statisztikák szerint, az egész világon és sajnos Magyarországon is az ünnepek körül egyre nő a pirotechnikai eszközöktől származó sérülések száma.  Az elmúlt esztendőben országszerte több száz kisebb-nagyobb baleset történt tűzijáték, illetve petárda miatt. A különböző testrészek -  kéz, ujjak, arc - mellett sok esetben a szemek is súlyosan megsérültek.


A petárdák egyaránt okozhatnak mechanikai és égési sérüléseket is. Szerencsésebb esetben csak a szemhéjakon, a szemfelszínen, a kötőhártyán és szaruhártyán megtapadó égéstermékekkel találkozunk, melyek eltávolíthatók, de keletkezhetnek ezek mellett fájdalmas, nehezen gyógyuló hámhiányok is. A különböző súlyosságú szemhéjsérülések mellett a szemgolyó áthatoló sérülései is bekövetkezhetnek, az ideghártya leválhat, visszafordíthatatlanul csökkenhet a látóélesség, teljes látásvesztés is létrejöhet. A szem belsejébe kerülhetnek idegentestek, melyek igen súlyos gyulladásokat, az ideghártya elhalását, a szemgolyó elvesztését is okozhatják.


Nemzetközi tanulmányok szerint a sérültek átlag életkora 35 év alatt van. A tűzijátékot felelőtlenül működtetők mellett, sokszor ártatlan járókelők az áldozatok. Talán a kisgyermekek a legjobban veszélyeztettek, hiszen ők egyáltalán nem, vagy nagyon kis mértékben érzékelik a kockázatot. Csodálattal és ámulattal nézik a színes, vibráló, szikrázó fényeket. Nem is sejtik, hogy a szép látványból, milyen hamar tragédia lehet. Éppen ezért a felnőttek feladata, hogy ne csak magukra, de a gyermekekre is maximálisan odafigyeljenek. Kerüljék el azokat a helyeket, ahol ellenőrizetlenül, és meggondolatlanul használnak pirotechnikai eszközöket!  Lehetőleg biztonságos távolságból nézzék a tűzijátékot!


Minden ilyen szerkezetet az utasításoknak megfelelően kell használni, működtetni!
Ne vásároljanak illegális helyről, hiszen a házilag barkácsolt eszközök nem biztonságosak!
Mindezeket figyelembe véve és betartva, az ésszerűen, körültekintően használt tűzijáték valóban szebbé, érdekesebbé, emlékezetesebbé teheti az ünnepet.

( Prof. Dr. Szerző Biró Zsolt klinikaigazgató, Dr. Kovács Judit szakorvos)

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>