. Ma Ervin napja van.
Világbajnokot avattak Austinban
2015-10-26 19:08:12
Világbajnokot avattak Austinban

Világbajnokot avattak Austinban

A címvédő Lewis Hamilton jövőre is az lesz, miután megnyerte a kaotikus, Patrícia hurrikán uralta Amerikai Nagydíjat Austinban.


Ehhez egyébként az kellett, hogy Rosbergnél kettő, Vettelnél pedig kilenc ponttal szerezzen többet a magyar idő szerint vasárnap este nyolc óra után elrajtolt futamon. A fent vázolt feltételek teljesültek, mivel Hamilton csapattársa, Nico Rosberg a második, Vettel pedig a harmadik helyen látta meg a kockás zászlót.

Bár sokan tartottak attól, hogy a hurrikán tombolása a futam megrendezését is veszélyezteti, végül félig-meddig vizes pályán, zöld jelölésű, köztes esőgumikon indult el a mezőny. Az első kanyarban az élről induló Rosberg nem tudta megtartani vezető helyét, mivel Hamilton – talán kicsit túlzásba esve – egyszerűen kilökte őt a bukótérbe, így a német csak az ötödik helyen folytathatta a versenyt.

A két Ferrari motorcsere miatt a tizenötödik illetve tizennyolcadik helyről kezdhetett. Vettel volt előrébb, ő a hetedik, Räikkönen pedig a tízedik pozícióba kapaszkodott fel. A harmadik körben Massa túlságosan igyekezett előrébb jutni, ennek a buzgóságnak pedig egy csinos kis piruett lett az eredménye. Ennek Alonso nem igazán örült, mivel defektet kapott. Két körrel később Kvjat a második helyen már Hamiltont támadta a vezetésért, ekkor azonban virtuális biztonsági autós fázist rendeltek el, a pályát ugyanis takarítani kellett, sok volt a törmelék.

A takarítással újabb három kör telt el, majd ismételten versenytempóra váltottak a srácok a gyorsan száradó pályán. Erre reagálva Bottast kihozták a boxba, hogy száraz pályára alkalmas, sárga jelölésű lágy gumikat rakjanak fel az autójára, túl korai volt azonban a lépés, a finn összevissza csúszkált ugyanis a pályán. Bottas versenye egyébként egy körrel a csere után, fékhiba miatt a boxban ért véget. Az újraindítást követően Rosberg Hamilton után vetette magát, megelőzve előbb Ricciardót, majd Kvjatot is. A következő kieső a tizenkettedik körben kényszerült kiállni műszaki hiba miatt Grosjean személyében, neki is vasárnap mondott csütörtököt a fékrendszer. Räikkönen közben a nyolcadik helyre küzdötte fel magát a rakoncátlankodó, nehezen nyíló hátsó szárnnyal, elöl pedig Ricciardo a nedves körülmények között szenvedő Hamilton elé tudott kerülni. A Ferrari finnje ekkor már Verstappennel csatázott a hetedik helyért, Hamilton pedig száraz pályára alkalmas abroncsokat tetetett fel a tizennyolcadik körben. Két körrel később gyakorlatilag az egész mezőny megtette ugyanezt, de közben a pályára is figyelni kellett, mert Räikkönen a falhoz vágta a Ferrarit, majd miután ügyesen kiszabadította magát onnan, a boxba kocogott szervizelésre, a huszonhetedik körben pedig feladta a versenyt fékhiba miatt.

Vettel és Hamilton viszont ügyeskedett, nekik nem voltak ilyen problémáik. A német Kvjatot küldte eggyel hátrébb a huszonharmadik körben a negyedik helyre lépve előre, a címvédő pedig Ricciardo mellett elszáguldva ismét Rosberg mögött, a harmadik helyen találta magát, majd Ricciardo mellé tette be a vasat a másodikra és üldözőbe vette Rosberget. A németnek nem volt szerencséje sem ezen a futamon, a táv felénél, a huszonnyolcadik körben ugyanis Ericsson Sauberének hajtása adta meg magát és nagyon rossz helyen állt meg a pályán, így ezúttal a valódi biztonsági autó köröztette a mezőnyt. Vettel ekkor érkezett másodszor kerékcserére, ezután öt körrel, a harmincharmadik fordulóban mehettek ismét teljes gázzal. Az első kanyarban a négyszeres világbajnok ismét akcióba lendült, újfent Kvjat elé került a negyedik helyre és Ricciardo is az „áldozata” lett. Az események sűrűségét jól mutatja, hogy sok volt az előzés az idei amerikai futamon. Hülkenberg például megpróbálta megelőzni a Red Bull ausztrál pilótáját, ám ütköztek egymással, a Force India kereke kitört, ezzel a német versenye is véget ért Austinban, a harminchatodik körben.

Bár a gép viszonylag biztonságos helyen kapott ideiglenes parkolóhelyet, ennek ellenére a versenyfelügyelet ismét virtuális biztonsági autós fázist rendelt el a pályán, de még arra is jutott idejük, hogy Sainz számára öt másodperces időbüntetést szabjanak ki, mivel szerintük a spanyol újonc túl gyorsan hajtott a boxutcában. Rosberg ez alatt friss lágy gumikat kapott a harmincnyolcadik körben, de cserére szánta el magát a Red Bull párosa is, ők egyazon körben, egymás után kaptak friss szettet. Rosberg a cseréje, és Verstappen megelőzése után Vettel nyomába eredt, mindössze négy körre volt szüksége a két autó megelőzéséhez. A negyvenharmadik körben az utolsó kanyar előtti egyenesben csúnyán a baloldali falhoz csapta Kvjat a versenygépét, ezzel újra a pályára kerülhetett a valódi biztonsági autó. Ekkor hajtott a boxba utoljára Vettel és Hamilton is, előbbi a közepes, utóbbi a lágy gumikat kapta.

Kilenc körrel a vége előtt indították újra a futamot, az élen Rosberg és Hamilton, mögöttük Verstappen és Vettel alkotott párost, azonban nem sokáig, a Ferrari ugyanis könnyedén előzött egyet. Már csak nyolc kör maradt a leintésig, amikor Rosberg hatalmasat hibázott, olyannyira lecsúszott az ideális ívről az egyik kanyarban, hogy Hamilton simán elé tudott kerülni. Kicsit hátrébb, a hatodik, hetedik, nyolcadik helyért is zajlott még egy csata Sainz, Button, és Maldonado között, ők végül ebben a sorrendben értek célba. Hat körrel a vége előtt még volt egy csata Ricciardo és Button között is, amelyen az ausztrál vesztett rajta, ő a tízedik helyen ért célba, megelőzve a betegeskedő Honda motorral küszködő Alonsót az utolsó körben. Bár Vettel is megpróbálta a második helyet megszerezni, csak idegesíteni tudta Rosberget, aki már nem követett el újabb hibát, ezzel maradt a sorrend a dobogón. Hamilton tehát idén tizedszer nyert, Rosberg második lett, megint elbukva a világbajnoki címet, Vettel pedig a cikk elején említett büntetés miatt a tizenharmadik helyről kapaszkodott fel a dobogóra az időjárási szempontból csak az utolsó napon nyugodt Amerikai-Nagydíjon. Jövő vasárnap Mexikóvárosban újabb futamra kerül majd sor, ide 23 év után tér majd vissza a mezőny.


Végeredmény (pontszerzők):


1. Hamilton
2. Rosberg
3. Vettel
4. Verstappen
5. Pérez
6. Sainz
7. Button
8. Maldonado
9. Nasr
10. Ricciardo
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2015-10-26 19:10:24

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>