. Ma Ervin napja van.
Vizes VB: Úszás – 3. nap
2017-07-26 09:25:21
Vizes VB: Úszás – 3. nap

Vizes VB: Úszás – 3. nap

Az úszó számok közül négyben is voltak magyar indulók.


Kezdésként férfi 50 méteres mellúszásban a 31 éves Financsek Gábor állt rajtkőre, aki a hatodik selejtező körben ugorhatott a medencébe. Az ötödikbe kapcsolódunk be, itt egy Fülöp-szigeteki Deiparine nyert, a mexikói Ojeda lett a második, az észt Provorkov ért be a harmadik helyre. Financsek a nyolcas pályán úszik a futamában, amit a finn Liukkonen nyer, az ausztrál Wilson a második, a svájci Kaser pedig harmadik helyen végez. Gábor csak a kilencedik, 28.44 az ideje, a döntő valószínűleg nem lesz meg. A hetedik kört az amerikai Kevin Cordes 26.83-mal nyeri, az orosz Prigoda a második, az olasz Martineghi pedig a harmadik. Máris a nyolcadik futamnál ál járunk, a dél-afrikai Van Den Burgh a győztes 26.54-gyel, a brazil Gomes lett a második, a harmadik pedig az olasz Scozzoli. Az utolsó futamot a brit Peaty 26.10-es világcsúccsal nyerte, a brazil Lima lett a második, a fehérorosz Simanovics pedig a harmadik. Financsek Gábor tehát 28.44-gyel a negyvenharmadik helyen zárta a számot.

A női 200 méteres gyorsúszás selejtezőiben Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka ugrott vízbe. Bekapcsolódunk Evelyn futamába, aki az egyes pályán úszik a hetedik-kilencedik helyen. A futamot az ausztrál McKeon nyeri, a svájci Haughey lesz a második és az amerikai Smith ár a harmadik helyen. Az ötödik kör következik, Katinka a hatos pályán ebben a futamban, a második helyen ért be 1:56.43-mal. Az olasz Pellegrini 1:56.07-tel nyer, a francia Bonnet lett a harmadik.  Az utolsó előfutamot, Katie Ledecky nyerte 1:56.27-tel, az orosz Popováé a második hely, a svéd Coleman pedig bejön harmadiknak. Hosszú Katinka összesítésben harmadik idővel döntős, Verrasztó Evelin 1:59.92-vel a huszonharmadik helyen zárt.

A férfi 200 méteres pillangóúszás selejtezőjében Cseh László és Kenderesi Tamás indult. Öt selejtező kört rendeztek, Tomi a harmadik, Laci pedig az ötödik futamban volt érdekelt. A második futamba kapcsolódunk be, az új-zélandi Ashby nyeri, az indiai Parkash a második, a litván Margavicius pedig a harmadik helyen ér célba. Most pedig figyeljük a négyes pályát, ahol Kenderesi Tamás úszik. Méghozzá 1:55.96-ot, amivel megnyeri a futamot, mögötte a második helyen az amerikai Jack Conger ér célba, míg az ausztrál David Morgan zár a harmadik helyen. A negyedik futamban nincs magyar, de azért figyeljük, mi történik. Daiya Szeto nyer japánból 1:54.89-cel, a bolgár Ivanov jön a második helyen, a másik japán, Szakai pedig a harmadik helyet szerzi meg ebben a körben. Nagyon gyorsan pörgetik az eseményeket, jön az utolsó futam Cseh Lacival. Laci a négyes pályán úszik, és az első fordulónál a második.   A dél-afrikai Le Clos 100 méternél is vezet, Laci továbbra is második, de a célba már elsőként ér be 1:54.08-cal, a dán Bromer kaparintja meg a második helyet, Le Closnak pedig a harmadik pozíció jut. Laci tehát a legjobb idővel elődöntős, Tomi pedig a hetedik idővel jutott tovább.

A férfi 800 méteres gyorsúszás selejtezőjével zárult a délelőtti program. Ebben a számban Gyurta Gergely indult, méghozzá a harmadik futam kettes pályáján. Második futamba máris bekapcsolódunk, itt a salvadori Acosta vezet és nyeri is a futamot 7:55.70-nel. A holland Ferry Weertman és a szlovák Nagy Richárd ér célba a második és a harmadik helyen. Jön Gergő futama, itt a legjobb nevezési idővel az olasz Gregorio Paltrinieri rendelkezik. Itt nincs elődöntő, a legjobb 8 idő tulajdonosa kerül a döntőbe. 400 méternél Paltrinieri vezet a lengyel Wojdak és az osztrák Auböck előtt, Gyurta Gergő a hetedik helyen halad. Ebből döntő nem lesz, hat percen kívüli hatszázas részidővel Gergő az utolsó előtt helyen halad. A célba Paltrinieri érkezett elsőként 7:45.31-gyel, Wojdak a második és a norvég Christiansen a harmadik. Gyurta a kilencedik 8:03.87-tel. Az utolsó futamot 7:49.s8-can a kínai Szun Jang nyerte, az olasz Detti a második, a német Wellbrock pedig bejön a harmadik helyre. Az ausztrál Mack Horton nem indult el, így kijelenthető, hogy Gyurta Gergely a huszonegyedik helyen fejezte be a világbajnokságot 800 méter gyorsúszásban a férfiaknál. Ennyi volt a délelőtti program, fél hatkor folytatjuk a délutáni eseményekkel.


A vizes vb medencés úszóversenyeinek harmadik napjának délutáni programja a férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjével kezdődött, ahol Kozma Dominik úszott. Doma az egyes pályára került, vele egy futamban úszott az orosz Alexandr Krasnyik, a kínai Szun Jang, a brit Duncan Scott és James Guy, az amerikai Townley Haas, az orosz Mikhail Dovgaljuk és a koreai Park Te Hvan. Na, nézzük! Dominik nem spórol, világcsúcs részidőn belül, első helyen kezd! A második fordulónál már a harmadik, Guy és Haas is előtte! Még a harmadik fordulónál is a második helyen fordul, de a végére elfárad! A kínai nyerte a futamot 1:44.39-cel, Haas a második és Krasnyik a bronzérmes. Kozma Dominik 1:45.54-gyel a hatodik helyen ért célba.

A női 1500 méteres gyorsúszás döntője Kapás Boglárkával és Késely Ajnával zajlott. Bogi a kettesen, Ajna a nyolcason úszott. Ott volt még a mezőnyben a liechtensteini Julia Hassler, a kínai Ja Ven Hu, az amerikai Katie Ledecky, a spanyol Mireia Belmonte, az olasz Simona Quadarella, és a chilei Kristel Kobrich. 300 méternél kapcsolódunk be, Ledecky nagyon vezeti a döntőt, Quadarella a második, Belmonte a harmadik, Bogi hatodik, Ajna hetedik. Hatszáznál is Ledecky vezet, Bogi nem foglalkozik vele, Ledecky ugyanis más kategória, de azért a második-harmadik helyen halad, Quadarellával küzd. Kristel Kobrich elfáradt, kiszállt az érmekért folytatott küzdelemből, Ajna tartja a hetedik helyet. Ledecky azt csinál, amit akar, Bogi 750 méternél a harmadik. Megvan az egy kilométer Boginak, jelenleg negyedik, Ledecky vezet Quadarella és Belmonte előtt, 200 méterrel a vége előtt Ledecky, Belmonte, Quadarella a sorrend, Bogi a negyedik, érem valószínűleg nem lesz, túl nagy a hátránya. Amikor megszólal az utolsó 100 métert jelző csengő, a sorrend változatlan, kialakult a végeredmény. Ledecky nyert 15:31.82-vel, a spanyol Belmonte az ezüstérmes, az olasz Quadarella a bronzérmes. Kapás Bogi negyedik 16:06.27-tel, Késely Ajna nyolcadik helyen végzett 16:22.87-tel.

A férfi ötven méteres mellúszás elődöntőiben nem volt magyar érdekeltség. Az első futamba a svéd Johannes Skagius, a japán Jaszuhiro Koszeki, a brazil Felipe Lima, a dél-afrikai Cameron van den Burgh, az amerikai Kevin Cordes, az olasz Fabio Scozzoli, a kínai Zsi Bei Jan és a szlovén Peter Stevens került. A futamot Lima nyerte 26.68-cal, van den Burgh a második, Cordes pedig a harmadik. A második elődöntőbe a szerb Szilágyi Csaba, az olasz Nicolo Martineghi, az orosz Kirill Prigoda, a brit Adam Peaty, a brazil Joao Gomes, a fehérorosz Ilja Simanovics, a litván Giedrius Titeni és az amerikai Cody Miller került. ÚJABB VILÁGCSÚCS!!! 25.95!!! Peaty nyert, Prigoda a második helyre ért be, Gomes pedig a harmadik helyen zárta az elődöntőt.

A női 100 méteres hátúszás döntőjébe az orosz Daria Usztyinova és Anastasia Feszikova, az amerikai Kathleen Baker, a kanadai Kylie Masse, az ausztrál Emily Seebohm, az amerikai Olivia Smoliga, a cseh Simona Baumtrova és brit Kathleeen Dawson jutott be ide. Masse nyerte a döntőt 58.10-es világcsúccsal, Baker lett a második, Seebohm pedig a bronzérmet kapja.

A férfi 100 méteres hátúszás döntőjének mezőnyében az egyesen a brazil Guilherme Guido, a kettesen az orosz Grigorij Taraszevics, a hármason az amerikai Matt Grevers, a négyesen a kínai Jia Ju Hszu, az ötösön az amerikai Ryan Murphy, a hatoson a japán Rioszuke Irie a hetesen az ausztrál Mitchell Larkin és a nyolcason az új-zélandi Corey Main. 52.44-gyel a világbajnok a kínai Hszu, Grevers az ezüstérmes, Murphy pedig a bronzérmes lett. Ez is pillanatok alatt kiderült.

A női 200 méteres gyorsúszás elődöntőjének második futamában úszott Hosszú Katinka. Az elsőben a kanadai Katerine Savard, a francia Charlotte Bonnet, az amerikai Leah Smith és Katie Ledecky, az ausztrál Emma McKeon, az orosz Veronika Popova, a kínai Bing Jie Li és a holland Robin Neumann úszik majd. Ez volt tehát az első elődöntő mezőnye. McKeon jött el a legjobban, és vezet is 50 méter után, Bonnet a második, Ledecky a harmadik. ugyanez a sorrend 100 méternél, de a harmadik hossz végén már az amerikai vezetett, az ausztrál a második és Popova jött fel harmadiknak. Marad a sorrend a célban is, 1:54.69 a győztes idő.  A második elődöntőben Hosszú Katinka az ötös pályán úszott, de vele egy futamba került a kínai Jan Han Al, a svéd Michelle Coleman, a hongkongi Siobhan Haughey, az olasz Federica Pellegrini, a holland Femke Heemskerk, a japán Csigiro Igarasi és a kanadai Mary-Sophie Harvey is. Katka jól jött el a rajtból, a negyedik helyen fordult, a hongkongi, a svéd és a kínai is előzi, 100 méternél már a harmadik, 150-nél negyedik, végül a második helyre jött be Pellegrini mögé és Haughey elé 1:55.98-cal. A győztes idő 1:55.58. Katinka ideje az ötödik helyre elég, tehát döntőbe került a magyar lány.

A férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntője következik Kenderesi Tamással és Cseh Lászlóval. A két magyar fiú a második elődöntőbe került, amíg ők jönnek, le kell úszni az elsőt. Lássuk ennek mezőnyét! Az egyesen a kolumbiai Jonathan Gomez, a kettesen a lengyel Jan Switkowski, a hármason a japán Maszato Szakai, a négyesen a honfitársa, Daiya Szeto, az ötösön a bolgár Antani Ivanov, a hatoson az amerikai Jack Conger, a hetesen az olasz Giacomo Carini és a nyolcason a brazil Leonardo De Deus. Nagyon együtt a mezőny de Szeto és Szakai vezetnek, Carini a harmadik. Conger a zázas fordulóra feljön a második helyre, Carini marad a harmadik. 150-nél is Szeto vezet, meg is nyerte a futamot 1:54.03-mal, Conger és Szakai a második és harmadik helyen volt ebben a futamban. A négyes és a hatos pálya a második futamban Cseh Lacié és Kenderesi Tomié. Az egyesen az ausztrál David Morgan, a kettesen az orosz Danyil Pahomov, a hármason a dél-afrikai Chad Le Clos, az ötösön a dán Viktor Bromer, a hetesen az amerikai Pace Clark, a nyolcason pedig az ausztrál Grant Irvine. Tehát négyes és hatos pálya, ezt kell figyelni! Megkapják a jelet, Le Clos vezet, Cseh a második.100-nál is ez a helyzet, sőt, 150-nél is, végül Laci nyer 1:54.22-vel, Tomi pedig a második 1:54.98-cal! Döbbenet, milyen utolsó ötvenet jött Kenderesi Tamás! Chad Le Clos a harmadik, aki nagyon sportszerűen megtapsolja a két magyart! Laci ideje a második, Tomié pedig a harmadik helyre jó összetettben!

A nap záró szám, a női 100 méteres mellúszás döntője volt! Ebben a számban a kanadai Kierra Smith, a kínai Si Jing Lin, a litván Ruta Meilutyte, az orosz Julia Jefimova, az amerikai Lily King és Katie Meili, a spanyol Jessica Vall és a brit Sarah Vasey úszik döntőt. Ezt a számot King nyerte 1:04.13-as világcsúccsal, Katie Meili a második, Jefimova pedig a harmadik helyen végez.

Volt minek örülni ezen a napon is. Szerdán folytatjuk újabb selejtezőkkel, előddöntőkkel és döntőkkel.

(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2017-07-26 09:34:31

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>