. Ma Ervin napja van.
Vizes VB:Úszás-Hosszú Katinka újabb érem
2017-07-28 10:56:49
Vizes VB:Úszás-Hosszú Katinka újabb érem

Vizes VB:Úszás-Hosszú Katinka újabb érem

Több versenyszám selejtezőivel és döntőivel folytatódtak a budapesti vizes világbajnokság úszóversenyei.


Kezdésként a női 100 méteres gyorsúszás selejtezői következnek, az biztos, hogy Gyurinovics Fannival a hatodik futamban. Elvileg Verrasztó Evelyn is a mezőny tagja lenne, de a FINA honlapján ilyen adat nincs, mindenesetre meglátjuk. Gyors friss hír, hogy Evelynt a Magyar Úszószövetség nem is nevezte ebbe a versenyszámba, tehát akkor csak Gyurinovics Fanni indul a hatodik futam kilences pályáján.


A harmadik futamba kapcsolódunk be, az andorrai Ramírez nyeri a futamot 58.85-tel, a zimbabwei Leask ér be a második helyen, a jordániai Baqlah pedig a harmadik helyen zár. A következő futam győztese a macedón Bogdanovski 56.56-tal, a bolíviai Torrez a második helyen zár, a hondurasi Cecilia Avila pedig a harmadik helyen ér célba. Már az ötödik futamnál járunk, ezt a dél-afrikai Gallagher nyeri 55.46-tal, előzi az izlandi Hansent és a finn Nevalainent. Jön Gyurinovics Fanni futama, ő a kilencesen úszik tehát, lássuk! Az amerikai Manuel nyer 53.27-tel, honfitársát, Comerfordot megelőzve, a francia Bonnet a harmadik. Fanni 55.86-tal a kilencedik a futamában. Az utolsó előtti futam győztese a dán Pernielle Bloome 53.13-mal, mögötte a két ausztrál, Emma McKeon és Bronte Campbell végez. És akkor jön az utolsó selejtező kör ebben a számban, a svéd Sjöström nyer 53.01-gyel, a kanadai Oleksiak a második és a holland Kromowidjojo lett a harmadik. Fanni összesítésben a harminchetedik helyen végez.

A férfi 200 méteres hátúszás selejtezőjében elvileg Bernek Péterrel és Telegdy Ádámmal találkozunk a mezőnyben. A harmadik futamba kapcsolódunk be, amit az olasz Restivo nyer, az orosz Kolesnyikovot és a japánt Iriét előzi a dobogón, a legjobb idővel nevezett ausztrál Mitchell Larkin csak negyedik ebben a futamban. A negyedik futamot 1:57.28-cal az orosz Jevgenyi Rilov nyeri, a brit Greenbank a második, a japán Hagino a harmadik.

Az utolsó futamban egymás mellett, az egyesen és a kettesen úszik Telegdy Ádám és Bernek Péter, utóbbi ötvennél elsőként fordul, előbbi csak hetedik.  A második hosszon Peti növeli az előnyét, Ádám már a harmadik a fordulónál. A harmadik ötven végén Bernek és Telegdy vezeti a mezőnyt, végül az amerikai Ryan Murphy nyer 1:56.11-gywel, Peti a második 1:5653-mal, a kínai Hszu a harmadik, Telegdy Ádám pedig a negyedik 1:57.41-gyel. A srácok második illetve nyolcadik idővel jutnak tovább az elődöntőbe!

Négy selejtező futamot rendeztek női 200 méteres mellúszásban, ebben a számban Sebestyén Dalma indult magyar színekben. Dalma a második futam hetes pályájára került, jövünk is ebbe a körbe, megnézzük, mit művel. Dalma még csak 20 éves tehát neki még van ideje, valószínűleg nem most fog döntőt úszni, de ha így lesz, nagyon örülünk neki természetesen. Figyeljük a hetest, második helyen ötvennél a dán Pedersen mögött. Száznál csak hatodik Dalma, 150-nél már ötödik. Végül a spanyol Jessica Vall nyer 2:24.41-gyel, az amerikai Galat a második, a dán Pedersen pedig harmadik, Dalma 2:29.35-tel a hetedik helyen végez. A brit Renshaw nyeri a harmadik futamot 2:24.03-mal, az ausztrál McKeown és a kanadai Smith ér be mögötte a dobogós helyekre. Megyünk tovább az utolsó előfutamra, itt az amerikai King nyer 2:24.28-cal, a szlovák Moravcikova a második, a kínai Si pedig a harmadik helyen zár, Sebestyén Dalma ideje a huszonkettedik helyre elég.

Öt selejtező futamot látunk majd férfi 200 méteres mellúszásban, ezek közül a harmadikban, a kettes pályára került Gyurta Dániel. Daninak az elmúlt két év nem úgy sikerült ebben a számban ahogy tervezte, ezért sorolták ennyire hátra, de lássuk azt a harmadik futamot, hátha most nagyobb szerencséje lesz! Ötvennél Dani a negyedik, az amerikai Cordes vezet. A harmadik fordulásnál a hatodik és a holland Kamminga vezet, végül a brit Murdoch nyeri a futamot 2:08.98-cal Cordes és az olasz Pizzini előtt, Dani csak hatodik 2:11.28-cal. Nem valószínű, hogy lesz elődöntő. Dani összetettben a negyedik futam után a tizenkettedik helyre csúszott vissza, az amerikai Nic Fink nyeri közben az ötödik futamot 2:09.90-nel, az ausztrál Wilson a második, a kazah Dmitrij Balangyin pedig a harmadik. Ami az összesítést illeti, Gyurta Dani a 17. helyen végzett, éppen lemaradva a tizenhatos elődöntőről.

Egy selejtező futamot rendeztek a női 4x200 méteres gyorsúszó váltóversenyben, a hetes pályán a mieinkkel. Tízen vannak egy futamban, a legjobb 8 jut döntőbe. Késely Ajna kezd a mieinknél, az ötödik helyen hozza a váltáshoz a csapatot. Amerika, Kína és Ausztrália vezeti a mezőnyt, Verrasztó Evelyn következik nálunk. Evelyn a hetedik helyen hozza a mieinket, Kína Hollandia és Amerika az első három. Jakabos Zsuzsanna következik, aki a harmadik váltásnál a negyedik helyen hozza a váltót, Kína, Amerika és Hollandia továbbra is vezet. Nálunk a végére marad Gyurinovics Fanni, a kínaiak nyernek 7:51.75-tel, Japán a második és Amerika a harmadik. A magyar váltó hetedik helyen végez és 7:55.77-es idővel döntőbe kerül. Délután Hosszú Katinka úszott Gyurinovics Fanni helyén.

Ha jól számoltam, délután összesen kilenc elődöntőt és döntőt rendeztek a Duna Arénában, ezekben összesen öt magyar érdekeltséget láthattunk.
A férfi 200 méteres vegyes úszás döntőjével indítjuk az ötödik nap délutáni programját. Ide került a kínai Sun Wang, a japán Daiya Szeto, a brit Max Litchfield, az amerikai Chase Kalisz, a japán Koszuke Haino, a svájci Jeremy Desplanches, a német Phillip Heintz és a kínai Hai Jang Csin. Hagino kezd a legjobban, ötvennél vezet. Hátúszásban még jobban elhúz a többiektől, Litchfield és Kalisz a második harmadik helyen. Kalisz fordul a két japán előtt elsőként a gyorsúszásra, és 1:55.56-tal nyer, Haginóé az ezüstérem, a kínai Wang kapja majd a bronzot, miután hatalmasat hajrázott ezért  a férfi 200 vegyesen tehát Chase Kalisz a világbajnok!

A női 100 méteres gyorsúszás elődöntőjében, nem volt magyar induló. Az első futamban az egyesen a brit Freya Anderson, a kettesen a francia Charlotte Bonnet, a hármason a holland Ranomi Kromowidjojo, a négyesen a dán Pernille Blume, az ötösön a kanadai Penny Oleksiak, a hatoson az ausztrál Bronte Campbell, a hetesen a kanadai Sandrine Mainville a nyolcason pedig az izraeli Andrea Murez úszik. Blume nyeri az első elődöntőt 52.99-cel, Campbellt és Oleksiakot előzi a dobogón.

A második elődöntőbe került a svéd Michelle Coleman, az olasz Federica Pellegrini, az amerikai Mallory Comerford, a svéd Sarah Sjöström, az amerikai Simone Manuel, az ausztrál Emma McKeon, a kínai Meng Hui Zsu és a hongkongi Siobhan Haughey. Sjöström 52.44-gyel nyeri a futamot, Manuel a második, a honfitárs Comerford a harmadik.

A férfi 100 méteres gyorsúszás döntőjébe két amerikai került az első két helyre, Caleb Dressel és Nathan Adrian, a francia Mehdy Metella a bronzérmes.  Caleb Dresselé lett a világbajnoki cím férfi 100 méteres gyorsúszásban.

A  női 50 méteres hátúszás döntője is  magyar résztvevő nélkül zajlott. A fehérorosz Aelxandra Herasimenia úszott az egyesen, az ausztrál Emily Seebohm a kettesen, az amerikai Kathleen Baker a hármason, a brazil Etiene Medeiros a négyesen, a kínai Juan Hui Fu az ötösön, a brit Georgia Davies a hatoson, az ausztrál Holly Barratt a hetesen és a kínai Hszueer Wang a nyolcason. 27.14-gyel Medeiros nyert, Fu a második, Herasimenia lett a bronzérmes lett.

A férfi 200 méteres mellúszás elődöntőjében az első futamban úszott az orosz Ilja Komenko, a Kazah Dmitrij Balangyin, az olasz Luca Pizzini, a brit Ross Murdoch, a kínai Hai Jang Csin, az ausztrál Matthew Wilson, a japán Jaszuhiro Koszeki és a svájci Yannick Kaser. Koszeki, Murdoch és Komenko kezd a legjobban, ők vezetnek ötvennél. Világcsúccsal fordul a japán száznál, Wilson jön a harmadik helyre. Murdoch magára talál, 2:07.72-vel nyeri a futamot Koszeki a második, Komenko pedig a harmadik helyen végez.

A második futamba került a német Marco Koch, a kínai Fei Lian Mao, az amerikai Kevin Cordes, az orosz Anton Csupkov, a japán Ippei Vatanabe, az amerikai Nic Fink, a svéd Erik Persson, és a holland Arno Kamminga. Ezt a futamot Cordes, Vatanabe és Fink kezdi a legjobban, ők vannak az első háromban. Ez 100-nál sem változik, Cordes nagyon megy! A 150-es fordulót is ebben a sorrendben teljesítik, ám végül Csupkov nyert 2:07.14-es világbajnoki rekorddal, Gyurta Dani csúcsát döntve meg, Vatanabe ért be a második helyen, Cordes visszacsúszott a harmadik helyre.

A női 200 méteres pillangóúszás döntőjében két magyar lány úszott. Rögtön az egyes pályára került Szilágyi Liliána, a kettesen a kínai Ju Fei Zsang úszik, a hármason a spanyol Mireia Belmonte, a négyesen a német Franziska Hentke, az ötösön a kínai Ji Lin Zsu, a hatoson a japán Szuzuka Haszegava, a hetesen Hosszú Katinka és a nyolcason a koreai Sze Hjeon An.

Katka és Lilu is nagyon jól kezdett, második és negyedik helyen. 100 méternél már Katinka vezet, ám az utolsó százon visszaesik a harmadik helyre és bronzérmet szerez 2:06.02-vel. Belmonte nyer 2:05.26-tal, Hentke a második, Szilágyi Lilu a hetedik, 2:07.58-cal!

A női 200 méteres mellúszás elődöntője a hatodik versenyszám. Ennek első futamában az egyes pályán úszott a brit Jocelyn Ulyett, a kettesen a kínai Shi Jing Lin, a hármason a kanadai Kierra Smith, a négyesen az amerikai Lily King, az ötösön a spanyol Jessica Vall, a hatoson a cseh Martina Moravcikova, a hetesen a japán Reona Aoki és a nyolcason a finn Jenna Laukkanen. King bekezd, Shi a második, ötven méternél, Aoki a harmadik. 100-nál már Shi vezet, hihetetlenül erősen megy. A kínai nyeri a futamot 2:23.27-tel, Smith a második, Jessica Vall a harmadik ebben a futamban.

A második elődöntő mezőnyének tagja a koreai Szu Jeon Bak, a kanadi Ashley McGregor, az amerikai Bethany Galat, a brit Molly Renshaw, az ausztrál Taylor McKeown, a dán Rikke Möller-Pedersen, az orosz Julija Jefimova és a japán Szatomi Szuzuki. Ezt a futamot McKeown, Szuzuki és Renshaw kezdi zseniálisan. Az ausztrál és a brit továbbra is vezetette a mezőnyt, Pedersen 100-nál feljött mögéjük. 150-nél Galat úszott be a második helyre, Renshaw a harmadik, végül az orosz Jefimova nyert 2:21.49-cel, Galat lett a második, a végig vezető McKeown a harmadik helyen ért célba.
A férfi kétszáz méteres hátúszás első elődöntőjének négyes és hatos pályáján úszott Bernek Péter és Telegdy Ádám. Az egyesen az amerikai Jacob Pebley, a kettesen a brit Luke Greenback, a hármason a japán Rioszuke Irie, az ötösön az orosz Kliment Kolesnyikov, a hetesen a japán Koszuke Hagino és nyolcason láttuk az új-zélandi Corey Maint. Kiolesnyikov, Hagino és Pebley vezetett az első fordulónál, 100 méternél már Pebley vezetett, a két magyar a mezőny végén sajnos. Bernek Péter 150-nél már negyedik, végül Kolesnyikov 1:55.15-tel nyer, Pebley a második, Irie és Bernek holtversenyben a harmadik 1:55.88-cal. Telegdy Ádám a futamban az ötödik helyen zár 1:56.69-cel.

A második elődöntőbe került az ausztrál Mitchell Larkin, a kínai Guang Juan Li és Jia Ju Hszu, az amerikai Ryan Murphy, a litván Danas Rapsys, az orosz Jevgenyij Rilov, az ausztrál Josh Beaver és a brazil Leonardo De Deus. Nagyon erős ez a futam, de bizakodjunk!

Hszu vezet ötvennél, Murphy és Larkin előtt. A kínai világcsúcs részidőn belül fordul száznál és százötvennél is magabiztosan vezet Rilov és Murphy előtt. 1:54.79-cel nyer a kínai, az orosz az amerikai előtt. Bernek Péter hatodik idővel döntős, Telegdy Ádám, éppen csak lemarad a fináléról, a kilencedik helyen zárja a világbajnokságot.

A női 4x200 méteres gyorsúszó váltóverseny döntőjével ér véget a nap, az egyesen a magyar váltó úszott. A kettesen Hollandia, a hármason az Amerikai Egyesült Államok, a négyesen Kína, az ötösön Japán, a hatoson Ausztrália, a hetesen Oroszország, a nyolcason pedig Kanada csapata versenyez majd. Késely Ajna, Jakabos Zsuzsa, Verraszó Evelyn és Hosszú Katinka a mieinknél!

Az első váltásnál Ajna az ötödik helyen hozza a csapatot, Jakabos Zsuzsi következik, az oroszok vezetnek. A következő váltásnál Amerika vezet, Kína és Oroszország előtt, a mieink a mezőny végén úsznak a hetedik helyen. Jön az utolsó váltás, amerikai vezetés, magyar hetedik hely egyelőre, Kína a második, Japán a harmadik. Amerika meg fogja nyerni a versenyt Leah Smith, Mallory Comerford, Melanie Margaris, Katie Ledecky összeállításban, Kína lesz a második, Ai-Liu-Zsang és Li összeállításban. Ausztrália a harmadik Madison Wilson, Emma McKeon, Kotuku Ngawati, Ariarne Titmus összetételben, a magyar csapat a hatodik helyen zár 7:51.33-mal, 7:43.39 a győztes idő!
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2017-07-28 10:57:50

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>