PÉCSI HÍRHATÁR - A hangsúly hét kulcsfontosságú területen

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.01.24.
 Vasárnap
Ma Timót napja van.
Holnap Pál napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 10. 13. 20:19     


A hangsúly hét kulcsfontosságú területen
Új tízéves tervet indít az Európai Bizottság az unióban élő romák támogatására.

Az Európai Bizottság új tízéves tervet fogadott el, amelynek része egy tanácsi ajánlásra irányuló javaslat is az EU-ban élő romák támogatására.

Hét kulcsfontosságú terület áll a tízéves terv középpontjában, úgy mint az egyenlőség, az inkluzivitás, a részvétel, az oktatás, a foglalkoztatás, az egészség, és a lakhatás. Az Európai  Bizottság minden egyes területen új célkitűzéseket és ajánlásokat terjesztett elő a tagállamok számára, amelyek elérésének módjára fontos eszközként szolgálnak majd az előrehaladás nyomon követését szolgáló intézkedések annak érdekében, hogy jelentősebb előrelépést érjen el az EU-ban élő romáknak nyújtott létfontosságú támogatások terén.

Helena Dalli, az egyenlőségért felelős biztos  hangsúlyozta,  annak érdekében, hogy az Európai Unió valóban az egyenlőség uniójává váljon, biztosítani kell, hogy a romák milliói egyenlő bánásmódban részesüljenek, társadalmi befogadásuk megvalósuljon, és kivétel nélkül részt tudjanak venni a társadalmi és politikai életben. Ha teljesülnek a tíz éves  stratégia keretében meghatározott célokat, 2030-ig remélhetőleg valóban sikerül olyan Európát teremteni, ahol a romák az unió sokszínűségének részei, a  társadalom aktív tagjai lesznek, és minden lehetőségük meglesz arra, hogy teljes mértékben hozzájáruljanak az EU politikai, társadalmi és gazdasági életéhez, és élvezzék annak előnyeit.

Bár történt némi előrelépés az EU-ban – elsősorban az oktatás területén – Európának még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy megvalósítsa a teljes egyenlőséget a romák számára. A marginalizálódás továbbra is fennáll, és sok roma még mindig az aránytalan megkülönböztetés, a cigányellenesség és a társadalmi-gazdasági kirekesztés együttesével szembesül mindennapi életében.

Az új uniós romastratégiai keret az első közvetlen hozzájárulás a 2020–2025-ös időszakra vonatkozó, rasszizmus elleni uniós cselekvési terv végrehajtásához, és azon kötelezettségvállalás szellemében, amelyet Ursula  von der Leyen elnök tett az egyenlőségközpontú unió létrehozása érdekében.

A romák egyenlőségének, befogadásának és részvételének előmozdítását célzó új uniós stratégiai keret a nemzeti romaintegrációs stratégiák 2020-ig tartó uniós keretrendszerére épül. Kapcsolódik az Európai  Bizottság által más területeken végzett munkához, többek között a közelmúltban elfogadott, a 2020–2025-ös időszakra vonatkozó rasszizmus elleni uniós cselekvési tervhez, az áldozatok jogaira vonatkozó stratégiához és a nemi esélyegyenlőségi stratégiához.

A romák egyenlőségének, befogadásának és részvételének javításához kapcsolódó számos szakpolitikai terület elsősorban nemzeti hatáskörbe tartozik. Az EU azonban fontos szerepet tölt be a szakpolitikai iránymutatások nyújtása, a tagállami intézkedések koordinálása, a végrehajtás és az előrehaladás nyomon követése, az uniós alapokon keresztül történő támogatás nyújtása, valamint a bevált gyakorlatok tagállamok közötti cseréjének előmozdítása terén.


További hírek

  Mind többen kapcsolódnak a távhő hálózatra
2021. 01. 23. 19:39 pecsi-hirhatar.hu
  Informatika-biztonsági szakembereket képeznek
2021. 01. 22. 19:34 pecsi-hirhatar.hu
  Sikkasztott, letartóztatták
2021. 01. 21. 19:15 pecsi-hirhatar.hu
  A párbeszéd folytatódik
2021. 01. 20. 19:53 pecsi-hirhatar.hu
  A modernizációban hisznek
2021. 01. 19. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Új európai Bauhaus
2021. 01. 18. 20:05 pecsi-hirhatar.hu
  Ez a cikk segíteni fog, ha félsz az autóvezetéstől
2021. 01. 15. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  A jövő tanévtől egészségügyi mérnököket is képeznek Pécsett
2021. 01. 15. 19:32 pecsi-hirhatar.hu
  Dimenzióugrás az építészetben
2021. 01. 14. 20:25 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett
2021. 01. 13. 19:54 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport