PÉCSI HÍRHATÁR - A munkaerőpiac és a bérek alakulása Európában

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2017.11.22.
 Szerda
Ma Cecília napja van.
Holnap Kelemen napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 10. 15. 21:11     


A munkaerőpiac és a bérek alakulása Európában
Felgyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra – állapítja meg éves jelentésében az Európai Bizottság.

Közzétette az Európai Bizottság A munkaerőpiac és a bérek alakulása Európában címet viselő  éves jelentését, ami megerősíti  az utóbbi időben  az unióban kirajzolódó  pozitív munkaerő-piaci trendeket.


A tagállamokban összesen több mint 235 millióan vannak állásban, vagyis többen, mint a válságot megelőző időszakban, és a munkanélküliségi ráta, mely jelenleg 7,6 százaléka megközelítette a recesszió előtti szintet. A jelentés rámutat arra is, hogy a munkanélküliek most már könnyebben el tudnak újra helyezkedni, mint a válság évei alatt. Jóllehet a rugalmasabb munkafeltételek mind a munkáltatók, mind a munkavállalók szempontjából előnyösek, bizonyos esetekben egyenlőtlenséget eredményeznek a különböző jogállású dolgozók között. Sokszor ugyanis az alkalmi munkavállalók és az önfoglalkoztatók nem részesülnek megfelelő szociális védelemben.


Mint Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztos hangsúlyozta  Európában egyre többen tudnak elhelyezkedni, és a foglalkoztatás szintje minden eddigi arányt túlszárnyalt. Kiemelte,beértek a célzott szakpolitikai reformok gyümölcsei, azonban továbbra sem lehetünk azonban teljesen elégedettek, gondoskodni kell arról, hogy minden munkavállaló tisztességes munkafeltételek mellett dolgozhasson és megfelelő védelemben részesüljön – a munkaviszonyától függetlenül. Kitért arra is, a  szociális jogok európai pillérét a bizottság áprilisban lefektette. Ezt követve már dolgoznak a munkaszerződésekre és a szociális védelemre vonatkozó szabályok korszerűsítésén annak érdekében, hogy unió-szerte javuljanak a munka- és életkörülmények.


A munkaerőpiac és a bérek alakulásáról szóló idei éves jelentés beszámol arról is, hogy 2016-ban szinte mindegyik uniós-tagországban emelkedtek a fizetések – az euró övezetben átlagosan 1,2 százalékkal. A fizetések legnagyobb arányban a viszonylag alacsony bérszínvonalú tagállamokban  - például a balti országokban, Magyarországon és Romániában -  növekedtek. Ez azt jelenti, hogy csökkenőben vannak a bérkülönbségek az EU-ban.


Sok országban azonban a munkanélküliség csökkenésével együtt a vártnál kisebb mértékben emelkedtek a fizetések. Ráadásul csaknem mindegyik tagállamra jellemző, hogy az alkalmi munkavállalók fizetése alacsonyabb a határozatlan időre szóló munkaszerződéssel rendelkező munkavállalókénál, különösen azokban a tagországokban, ahol az ideiglenes foglalkoztatás aránya magasabb.


A szociális jogok európai pillérében foglalt célkitűzések megvalósítása során az Európai Bizottság jogalkotási javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy a dolgozó szülők és gondozók körében támogassa a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, valamint elindított két konzultációt a szociális partnerek körében, egyrészt a munkaszerződésekre, másrészt a szociális védelemhez való egyetemes hozzáférésre vonatkozó szabályok korszerűsítéséről. Ezek a kezdeményezések – miután elfogadásra kerülnek – választ jelenthetnek a munkaerőpiac és a bérek alakulásáról szóló idei jelentésben felvázolt kihívásokra, például a munkaerőpiac szegmentációjára és a szociális védelem hiányára az atipikus foglalkoztatási formák esetében


További hírek

  Előre tör a Z generáció
2017. 11. 22. 02:59 pecsi-hirhatar.hu
  Az elv fontosabb, mint a pénz
2017. 11. 21. 18:11 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatták a Jubileumi Ligetet
2017. 11. 20. 03:03 pecsi-hirhatar.hu
  Elmélet és gyakorlat találkozása
2017. 11. 19. 02:48 pecsi-hirhatar.hu
  Élet és halál táncai
2017. 11. 18. 02:42 pecsi-hirhatar.hu
  Előzetesbe került
2017. 11. 17. 21:15 pecsi-hirhatar.hu
  MagyarBrands díj a Zsolnay Negyednek
2017. 11. 16. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Planetáriumok és oktatás
2017. 11. 15. 21:56 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban a meddőhányók
2017. 11. 14. 19:13 pecsi-hirhatar.hu
  Új épülettel bővül az orvosi
2017. 11. 13. 14:05 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport