PÉCSI HÍRHATÁR - A munkaerőpiac és a bérek alakulása Európában

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.12.19.
 Szerda
Ma Viola napja van.
Holnap Teofil napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 10. 15. 21:11     


A munkaerőpiac és a bérek alakulása Európában
Felgyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra – állapítja meg éves jelentésében az Európai Bizottság.

Közzétette az Európai Bizottság A munkaerőpiac és a bérek alakulása Európában címet viselő  éves jelentését, ami megerősíti  az utóbbi időben  az unióban kirajzolódó  pozitív munkaerő-piaci trendeket.


A tagállamokban összesen több mint 235 millióan vannak állásban, vagyis többen, mint a válságot megelőző időszakban, és a munkanélküliségi ráta, mely jelenleg 7,6 százaléka megközelítette a recesszió előtti szintet. A jelentés rámutat arra is, hogy a munkanélküliek most már könnyebben el tudnak újra helyezkedni, mint a válság évei alatt. Jóllehet a rugalmasabb munkafeltételek mind a munkáltatók, mind a munkavállalók szempontjából előnyösek, bizonyos esetekben egyenlőtlenséget eredményeznek a különböző jogállású dolgozók között. Sokszor ugyanis az alkalmi munkavállalók és az önfoglalkoztatók nem részesülnek megfelelő szociális védelemben.


Mint Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztos hangsúlyozta  Európában egyre többen tudnak elhelyezkedni, és a foglalkoztatás szintje minden eddigi arányt túlszárnyalt. Kiemelte,beértek a célzott szakpolitikai reformok gyümölcsei, azonban továbbra sem lehetünk azonban teljesen elégedettek, gondoskodni kell arról, hogy minden munkavállaló tisztességes munkafeltételek mellett dolgozhasson és megfelelő védelemben részesüljön – a munkaviszonyától függetlenül. Kitért arra is, a  szociális jogok európai pillérét a bizottság áprilisban lefektette. Ezt követve már dolgoznak a munkaszerződésekre és a szociális védelemre vonatkozó szabályok korszerűsítésén annak érdekében, hogy unió-szerte javuljanak a munka- és életkörülmények.


A munkaerőpiac és a bérek alakulásáról szóló idei éves jelentés beszámol arról is, hogy 2016-ban szinte mindegyik uniós-tagországban emelkedtek a fizetések – az euró övezetben átlagosan 1,2 százalékkal. A fizetések legnagyobb arányban a viszonylag alacsony bérszínvonalú tagállamokban  - például a balti országokban, Magyarországon és Romániában -  növekedtek. Ez azt jelenti, hogy csökkenőben vannak a bérkülönbségek az EU-ban.


Sok országban azonban a munkanélküliség csökkenésével együtt a vártnál kisebb mértékben emelkedtek a fizetések. Ráadásul csaknem mindegyik tagállamra jellemző, hogy az alkalmi munkavállalók fizetése alacsonyabb a határozatlan időre szóló munkaszerződéssel rendelkező munkavállalókénál, különösen azokban a tagországokban, ahol az ideiglenes foglalkoztatás aránya magasabb.


A szociális jogok európai pillérében foglalt célkitűzések megvalósítása során az Európai Bizottság jogalkotási javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy a dolgozó szülők és gondozók körében támogassa a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, valamint elindított két konzultációt a szociális partnerek körében, egyrészt a munkaszerződésekre, másrészt a szociális védelemhez való egyetemes hozzáférésre vonatkozó szabályok korszerűsítéséről. Ezek a kezdeményezések – miután elfogadásra kerülnek – választ jelenthetnek a munkaerőpiac és a bérek alakulásáról szóló idei jelentésben felvázolt kihívásokra, például a munkaerőpiac szegmentációjára és a szociális védelem hiányára az atipikus foglalkoztatási formák esetében


További hírek

  Hrabovszky utca 10.
2018. 12. 18. 02:05 pecsi-hirhatar.hu
  Az elsők között hat baranyai
2018. 12. 17. 02:21 pecsi-hirhatar.hu
  Szövik a város zeneszövetét
2018. 12. 16. 02:21 pecsi-hirhatar.hu
  Veszprém mellett döntöttek
2018. 12. 15. 02:12 pecsi-hirhatar.hu
  Közösen Afrikáért
2018. 12. 14. 22:44 pecsi-hirhatar.hu
  Terrorizmus elleni fellépés
2018. 12. 13. 23:27 pecsi-hirhatar.hu
  Idén először
2018. 12. 12. 22:22 pecsi-hirhatar.hu
  Sikeres volt a program határon innen és túl
2018. 12. 11. 21:57 pecsi-hirhatar.hu
  Turizmusról a Medvehagyma Házban Orfűn
2018. 12. 10. 21:11 pecsi-hirhatar.hu
  A szem védelmében léptek
2018. 12. 09. 02:08 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport