PÉCSI HÍRHATÁR - A nukleáris ipar számos területén hasznosíthatják tudásukat

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.04.18.
 Vasárnap
Ma Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 01. 12. 13:49     


A nukleáris ipar számos területén hasznosíthatják tudásukat
Egyre nő a kereslet azokra a szakemberek iránt, akik a nukleáris iparban kívánnak elhelyezkedni.

A nukleáris iparban elhelyezkedni szándékozó szakemberek iránt egyre nő a kereslet.

A közeljövőben Pakson két új atomerőműblokk épül, amelyek a majdan leállítandó jelenlegi egységek pótlására lesznek hivatottak. Az új atomerőmű működtetéshez több száz nukleáris szakember munkájára lesz szükség. Ezért a Paks II. programhoz kapcsolódóan a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara „Atomerőművi üzemeltetési szakmérnök” és „Atomerőművi üzemeltetési szakember” szakirányú továbbképzéseket indított 2020 februárjában, és már szervezi a következő évfolyam indítását 2021 februárjára. A végzett szakmérnökök, szakemberek a felépülő új atomerőműben az atomerőművi technológiai folyamatok üzemeltetéséhez kapcsolódó feladatokat látják el, de a karon megszerzett ismeretek a nukleáris ipar számos területén hasznosíthatók.


A szakirányú továbbképzések célja olyan szakmérnökök, szakemberek képzése, akik alapszintű ismeretekkel rendelkeznek az atomerőmű technológiai folyamatairól - reaktortechnológia, gépészeti technológiák, vízelőkészítés, villamos technológiák, irányítástechnika, környezet- és sugárvédelem -, átlátják az atomerőmű fő technológiai rendszereit, az üzemeltetés folyamatát, tisztában vannak a nukleáris biztonság alapjaival és az atomerőmű biztonságos működtetésével. A szakmérnökképzésre többféle, alapképzésben megszerzett mérnöki diplomával - anyag-, energetikai-, gépész-, mechatronikai-, vegyész-, környezet-, villamosmérnöki, mérnökinformatikus -, illetve mesterképzési szakok elvégzése után - anyag-, energetikai-, gépész-, ipari terméktervező-, mechatronikai-, vegyész-, környezet-, villamosmérnöki, gépészeti modellezés, mérnökinformatikus - lehet jelentkezni. A szakemberképzésre alap- vagy mesterképzésen szerzett fizikus vagy vegyész oklevéllel rendelkezőket is várnak.

A képzések, beleértve a céljukat, a felépítésüket, a tananyagokat a Paks II. Zrt., valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem együttműködésének eredményeként jöttek létre, amelyek az oktatás során is szoros kapcsolatban állnak majd - hangsúlyozza  Dolgosné dr. Kovács Anita, a képzés szervezésével megbízott tanszékvezető.

Kitért arra is, a  speciális képzéssel a kar a nukleáris iparhoz kapcsolódóan már több évfolyammal is indított, szintén speciális nukleáris környezetvédelmi szakmérnök és nukleáris környezetvédelmi szakember szakirányú továbbképzések sora bővült. A Paks II. Zrt. a beruházás során több száz felsőfokú végzettségű műszaki szakember felvételét tervezi. A társaság tapasztalt és fiatal mérnököket egyaránt vár soraiba. A végzett szakmérnökök, szakemberek – az erőmű specifikus ismeretek elsajátítása után – a felépülő új atomerőműben alkalmasak lesznek az atomerőművi technológiai folyamatok üzemeltetése során fellépő egyszerűbb feladatok megoldására, az atomerőmű üzemeltetéséhez kapcsolódó egyszerűbb, vezetési, irányítási, szervezési és hatósági feladatok ellátására és felkészültek lesznek az egész életen át tartó tanulásra, ismereteik bővítésére. A képzések során szerzett ismeretek  pedig – tágabb értelemben – a nukleáris ipar számos területén hasznosíthatók.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán 2021 februárjában újra induló két féléves, levelező tagozatú képzések a Paks II. Zrt. támogatásával – az első évfolyamhoz hasonlóan – adott létszámig térítésmentesen végezhetők el. A képzésre   január 20-ig lehet jelentkezni.


További hírek

  Világszínvonalú kutatások – egyre több szabadalom
2021. 04. 17. 18:52 pecsi-hirhatar.hu
  Az égi színtársulathoz csatlakozott Törőcsik Mari
2021. 04. 16. 20:13 pecsi-hirhatar.hu
  Jövőbeli vállalkozásuk sikeréhez ad segítséget
2021. 04. 14. 11:00 pecsi-hirhatar.hu
  Angolul mérték össze földrajz tudásukat
2021. 04. 14. 10:37 pecsi-hirhatar.hu
  Elfogták a trafikrablót
2021. 04. 12. 20:07 pecsi-hirhatar.hu
  A vásártér új arculatát építészhallgatók tervezték meg
2021. 04. 11. 11:21 pecsi-hirhatar.hu
  A cél a CO2-semlegesség elérése
2021. 04. 10. 19:53 pecsi-hirhatar.hu
  Földrajz Éjszakája 2021
2021. 04. 09. 19:09 pecsi-hirhatar.hu
  Zöldáramra váltottak
2021. 04. 09. 19:03 pecsi-hirhatar.hu
  Boruló kerethez rögzített forgózsámolyt terveztek
2021. 04. 08. 11:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport