PÉCSI HÍRHATÁR - A szakemberhiány egyre nagyobb gond

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.03.20.
 Szerda
Ma Klaudia napja van.
Holnap Klaudia napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 02. 21. 22:30     


A szakemberhiány egyre nagyobb gond
Az elmúlt esztendőben bekövetkezett piaci változások építőiparra gyakorolt hatását elemezte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége tagszervezeteinek és az építőipar jelentősebb szereplőinek segítségével arra  kereste a választ, hogy az elmúlt esztendőben milyen változásokat okoztak a piaci körülmények, illetve milyen várakozásokkal tekintenek  a 2018. évre. A felmérésben résztvevő cégek túlnyomórészét a kft-k tették ki,  a néhány főtől egészen a több száz főt foglalkoztatókig.

Az árbevételre vonatkozó válaszok azt mutatják, hogy  2017-ben  a vállalkozások kétharmadánál az értékesítés nettó árbevétele növekedett a korábbi évhez képest. Az árbevétel-arányos jövedelmezőség  azonban továbbra is lassú növekedési pályán maradt. A cégek több mint felénél meghaladja az inflációt, és  a megkérdezettek közül,  minden tízedik esetében 10 százalék feletti. A várakozások szerint 2018. első félévében ez a tendencia tovább folytatódik, 40 százalékuk  szerint javulni fog az árbevétel arányos jövedelmezőségük, a többiek stagnálásra számítanak.

A megrendelések közel felét mára a magánmegrendelések teszik ki. A korábbi évek felméréseivel ellentétben a cégek a tevékenységüket jelenleg leginkább akadályozó tényezőként ezúttal a szakemberhiányt emelték ki. A válaszadók 82 százaléka nem rendelkezik a megrendelések teljesítéséhez szükséges, megfelelő mennyiségű és minőségű munkavállalóval. Hogy kikből van hiány? Tulajdonképpen az építőipari szakmák teljes skálája említésre került. Ennek a problémának a hosszú távú megoldása igen komoly és sürgető lépéseket igényel mind a szakma, mind a mindenkori kormány részéről.

A szakemberhiány  egyben  magával hozta az ágazatban a bérek emelkedését is. A felmérésből is jól látszik, hogy az inflációt jóval meghaladó mértékben fejlesztették az egyes cégek  béreket, az elmúlt esztendőben átlagosan 13 százalékkal  emelték, idén pedig további 9 százalékos bérfejlesztést terveznek. A bérek nagyobb arányú emelését elsősorban a 40-60 főt foglalkoztató cégek tervezik. A tényekhez azonban az is hozzá tartozik,  hogy  versenyszféra többi ágazatáshoz képest  az építőiparban továbbra is igen alacsonyak a bérek, különösen magasan képzett szakmunkások körében.

Az építőipari vállalkozások további lépéseket kívánnak tenni az általuk foglalkoztatott szakemberek tudásának emelésében, fejlesztésében is. Azok a cégek, amelyek tavaly csak a fizikai dolgozók vagy csak a menedzsment továbbképzésére fordítottak  nagyobb összeget, azok idén már mindkét kört be kívánják vonni a továbbképzésbe. Ezen felül újabb dolgozók felvételét is tervezik.

A már meglévő szakemberhiánnyal és a létszámbővítési tervekkel összefüggésben elmondható, hogy mindez a közeljövőben a legális bérek további emelkedését generálja, csökkenni fog a nem jogszerűen foglalkoztatottak aránya.

A felmérésben kitértek az árak változására is. A  tavaly év elejétől tapasztalható áremelkedés nem állt meg. Az építőanyagok, a fuvardíjak, az építőgépek bérleti díjai a várakozások szerint további 15 százalékkal emelkednek ebben az esztendőben, míg az élőmunka költségei bizonyos területeken, és az alvállalkozói díjak akár 20 százalékkal is változhatnak. Ez különösen nehéz helyzetbe hozza azokat a kivitelezőket, akik 2016-ban vagy 2017.  első felében szerződtek és csak a szokásos 5-6  százalékos árváltozást tervezték bele a vállalási áraikba. A piaci árváltozások következtében sok esetben komoly problémát okozhat a kivitelezés korábbi vállalási árakon történő megvalósítása. Az emelkedő árak, a megemelkedett bérek pedig az újonnan kötött szerződésekben vállalt kivitelezés teljes költségét még feljebb fogják tornázni.

A cégek tevékenységük, szerződésvállalásaik teljesítése során előforduló forráshiány kiküszöbölése érdekében elsősorban belső forrásokat, folyószámlahitelt, valamint különböző lízingkonstrukciókat vesznek igénybe. A jövőt illetően azonban a vissza nem térítendő támogatásokat kívánják nagyobb arányban kihasználni a vállalkozók. Ennek egyik pillére a tavaly novemberben aláírt, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az ÉVOSZ között létrejött együttműködési megállapodás eredményeként, az építési ágazatban technológiai korszerűsítésre, a hatékonyság növelésére kiírt pályázat, a másik pedig a munkahelyi képzések támogatására, a mikro-, kis- és középvállalatok, valamint a nagyvállalatok munkavállalói képzésére kiírt GINOP pályázatok lehetnek.


További hírek

  Nyert a pécsi mandulafa
2019. 03. 20. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Új, modern lélegeztető gépek az intenzív osztályon
2019. 03. 19. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  Mars-küldetés és a legnagyobb meteorit
2019. 03. 18. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Az év női példaképei lettek Baranyában
2019. 03. 17. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét világsztár lép fel Pécsett
2019. 03. 15. 12:07 pecsi-hirhatar.hu
  Jókai Mór tudósítása az 1848. március 15-i eseményekről
2019. 03. 15. 11:48 pecsi-hirhatar.hu
  Biztonsággal két keréken
2019. 03. 14. 17:16 pecsi-hirhatar.hu
  Hosszú hétvége március idusa jegyében
2019. 03. 13. 23:04 pecsi-hirhatar.hu
  Cigi a hifiben
2019. 03. 12. 23:05 pecsi-hirhatar.hu
  Népszerű a Pécs és Eszék közötti vonat
2019. 03. 11. 22:59 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport