PÉCSI HÍRHATÁR - A tudomány gyökere keserű, de a gyümölcse édes

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 09. 02. 22:47     


A tudomány gyökere keserű, de a gyümölcse édes
Együtt ünnepelte a Város Napját és a Magyar Felsőoktatás Napját Pécsett az önkormányzat és az egyetem.

Először tartott a Város Napja és a Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából  közös ünnepi közgyűlést és a tanévnyitó szenátusi ülést Pécs önkormányzata és a Pécsi Tudományegyetem.
 
A műsorral színesített ünnepségen a város polgármestere Páva Zsolt köszöntőjében a város és az egyetem közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta, kiemelte, Pécsett a tudásalapú gazdaság kialakítása az elsődleges cél, ezért is fogadta a város örömmel az olyan nagy cégek, mint a Harman, az ITSH, a Foss az elmúlt időszakban Baranya székhelyére települését. Szólt arról is, hogy a jövőben  újabb, a bányászat országos fejlesztési bázisaként működő kutatóközpont jön létre Pécsett. E mellett bejelentette, a soron következő közgyűlésen előterjesztést nyújt be, a közös fejlesztéseket segítő, az egyetem és a város szakembereiből álló magisztrátus létrehozására.

Miseta Attila, az egyetem rektora mindehhez a következőket tette hozzá, a magisztrátuson kívül operatív bizottságokat is létrehoznak, amelyek fő feladata az lesz, hogy eredményesen lobbizzanak annak érdekében, hogy minél több pályázati forrás érkezzen a városban, s hatékony felhasználásával minél több munkahely jöjjön létre Pécsett.
 
Az ünnepi alkalommal került sor a hagyományokhoz híven a város és az egyetem kiemelt díjainak átadására. Pécs díszpolgára idén Nagy Imre irodalomtörténész, az MTA doktora lett. Az egyetem legmagasabb elismerését, a Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetést Kollár László, a PTE Természettudományi Kar egyetemi tanára és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke vehette át. Az 1367-es pécsi egyetemalapítás kapcsán alapított rangos  elismerést, a Nagy Lajos Király Díjat ebben az esztendőben Pécs polgármesterének, Páva Zsoltnak ítélte oda az egyetem szenátusa.

Idén Városháza Emlékéremben részesült Csernus Valér professzor, az orvostudományok területén elért sikeres pályafutása, kimagasló hazai és nemzetközi kutatói eredményei, valamint az egyetemi oktatói sikereinek elismeréseként. Ötvös Károlyné pedagógus, környezetvédelmi szakértő, a természetvédelem, a környezeti nevelés, a környezettudatos szemlélet, magatartás és életvitel ismertté tétele terén elért eredményeiért. Pandur József festőművész, művészettörténész, a klasszikus festészeti értékek őrzése, valamint a Janus Pannonius Tudományegyetem Rajz Tanszékén végzett elhivatott oktató-nevelői pályafutásának elismeréseként. Szél István mesterfodrász, a szépségiparban elért hazai és nemzetközi sikerei, a fodrász szakma kreatív művelésének, továbbá eredményes mesterképzési és szakoktatói munkásságáért. Zsiga István éttermi mester, vendéglátó-ipari szakoktató, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Pécs és Környéke Régió elnöke, a gasztronómiai értékek és hagyományok ápolása, a vendéglátó-ipari szakma iránti elkötelezettsége, valamint éttermi szakoktatói munkájának elismeréseként.

Az egyetemalapító Vilmos püspökről elnevezett díjat idén  Czirják László professzor, a PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika igazgatója vehette át a reumatológia és immunológia, az autoimmun betegségek kezelése terén elért eredményei, hazai és nemzetközi sikerei, továbbá több évtizeden keresztül végzett szakmai és oktatói pályafutásának elismeréseként. A Csorba Győző-díját Bánkyné Perjés Beatrix, a Pécsi Tudományegyetemen 2000-ben alakult Táncoló Egyetem projektmenedzsere, valamint a PTE Táncegyüttes vezetőjének adományozták.  Pécs Város Sajtódíját Kaszás Endre újságíró vehette át, aki több, mint három évtizede  a Dunántúli Napló munkatársa.

„PRO Civitate" Díjat kapott Magister Rudi Roth, aki 25 éve Magyarország grazi tiszteletbeli konzulja. Burján Csaba és Knoch Viktor olimpiai bajnokok, Dobos László zenetanár, karnagy hat évtizedes zenetanári, karvezetői és zeneművészeti nevelésben elért kimagasló sikerei, továbbá kateketikai munkásságának elismeréseként, Megyimóreczné Schmidt Ildikó, zenetanár, a Junior Prima díjjal kitüntetett Boros Misi és Erdélyi Dániel tanára, a Pro Pannonia Kiadói Alapítvány, a Pécs-baranyai központú irodalmi hagyományok ismertté tétele és értékmegőrző tevékenységéért.


További hírek

  A húsvét eredete
2019. 04. 21. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Inez mosolya
2019. 04. 20. 02:06 pecsi-hirhatar.hu
  NyusziSTOP húsvétra
2019. 04. 19. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Húsvéti hosszú hétvége - minden mire figyelni kell
2019. 04. 19. 00:36 pecsi-hirhatar.hu
  Képzeletbeli utazás a sör birodalmában
2019. 04. 17. 02:05 pecsi-hirhatar.hu
  Először nyert aranyérmet
2019. 04. 15. 02:49 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi siker a nemzetközi robotversenyen
2019. 04. 14. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  Diákkutatók lepték el a várost
2019. 04. 13. 16:21 pecsi-hirhatar.hu
  Megtette első útját a Mohács I.
2019. 04. 12. 00:14 pecsi-hirhatar.hu
  Zeneköltők társasága
2019. 04. 11. 01:42 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport