Az Év Újbora címet a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének bora nyerte el.
Idén 13. alkalommal rendezték meg hazánk egyik legrangosabb borversenyét, a Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivált, ahol a legjobb újborokat isdíjazták. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) Pécsi Zenit bora „Magyarország 2016. Év Legjobb Újbora” díjat nyert a fesztiválon.
A kutatóintézetet, mint tudományos műhelyt 1949-ben több évszázados múltra visszatekintő egyházi szőlőbirtokra és pincészetre alapozva a földművelésügyi miniszter hozta létre annak érdekében, hogy 1950-től az országos Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kísérleti telepeként segítse az ültetvények tervezett rekonstrukcióját.
Az alapítók az intézet kiemelt feladatául a kutatást, a szaktanácsadást és az oktatást jelölték meg. Az itt folyó munkát az 1983-tól folyamatosan újratelepített harminc hektárnyi szőlőültetvény, a csaknem 5000 hektóliter kapacitású pince és egy többfunkciós laboratórium szolgálja. Az intézet 2003 óta a szőlészet és a borászat terén is, mint hivatalosan elismert bemutatóüzem tevékenykedik, s lehetőséget teremt a bejelentkező csoportoknak az ültetvények, a pince, s az ott folyó munka megismerésére. A munkatársak aktívan részt vesznek a graduális és posztgraduális oktatásban, így az egyetem 2016-ban indult szőlész-borász mérnök BSc képzésben is.
A Magyarországi Újbor- és Sajtfesztiválon hazánk valamennyi borvidéke képviseltette magát 2016-os újboraival. A bírák 304 bortétel közül választották ki Magyarország legjobb újborait. Az idei évben a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete 2016-os Zenit bora „Magyarország 2016. Év Legjobb Újbora” díjat nyert.
Mint Jakab Gábor egyetemi tanár, a PTE SZBKI igazgatója a díj kapcsán el-mondta, bár az intézet elsődleges feladata az oktatás és a kutatás, az elnyert díj jól mutatja, az innováció 1949 óta folyamatosan jellemzi tevékenységét. A Király Ferenc által nemesített Zenit a pécsi intézetben született1951-ben. Kitért arra is, borászati vezetőjük, Hevér László technológiai fejlesztésének köszönhetően pedig mára bebizonyosodott, a belőle készített bor a mai ízlésvilághoz jól illeszkedik, kiemelkedő minőségű, s megállja a helyét a nagy fajták között is.